Нове перемир'я в Донбасі: експерти оцінили шанси на успіх

Рішення про перемир'я приймають не в Мінську

Напередодні Тристороння контактна група погодила черговий режим припинення вогню в зоні конфлікту в Донбасі з 00:00 21 липня.

Думкою про те, чи може бути це перемир'я успішним, з виданням "Коментарі" поділилися експерти.

"Це була всього лише чергова зустріч у рамках ТГК і – чергове перемир'я. Поки дотримання прецедентів (перемир'я) не було. Зустрічі в Мінську в рамках групи і підгруп – це скоріше технічні заходи. Справжні рішення приймаються не там, а в рамках "нормандського формату" (Україна, Росія, Німеччина, Франція) або ж переговорів між президентами України і РФ", - зазначив виконавчий директор в Центрі прикладних політичних досліджень "Пента" Олександр Леонов.

При цьому експерт сумнівається, що бойовики припинять обстріли.

"Хіба що є закриті домовленості Зеленського з Путіним. І Росія зробить певні зусилля, щоб забезпечити дотримання перемир'я бойовиками, - зазначає політолог. – З цього ми і зрозуміємо, чи є закулісні домовленості. Так само як і щодо того, на які поступки піде (якщо піде) Україна найближчим часом".

Військовий оглядач Денис Попович припустив, що нове перемир'я може бути стабільним, якщо при укладенні домовленостей був присутній голова політради "Опозиційної платформи-За життя" Віктор Медведчук.

"Зараз Медведчук, користуючись тим, що він є кумом Володимира Путіна, розвинув досить бурхливу діяльність. Таким чином, рейтинг його партії стрімко зростає. І якщо домовленості про перемир'я - це один з результатів діяльності Медведчука, то затишшя може виявитися досить тривалим", - сказав він.

Відзначимо, в Мінську Тристороння група також погодила обмін полоненими у форматі "208 на 69".