Блог

Ігор Петренко: МІСІЯ ЗДІЙСНЕННА «ЗБЕРЕГТИ ГРАЛЬНИЙ БІЗНЕС»: ВАЖЛИВА ЗАКОНОДАВЧА ІНІЦІАТИВА ВІД КРАІЛ

Під час війни бізнес допомагає державі, яка своєю чергою може і має робити кроки у відповідь.

1

comments6085

Ігор Петренко

Політолог

Доктор політичних наук, доцент кафедри політичних наук філософського факультету КНУ імені Тараса Шевченка. Директора департаменту внутрішньої політики Міжнародного центру перспективних досліджень.

Під час війни бізнес допомагає державі, яка своєю чергою може і має робити кроки у відповідь. Це стосується всіх галузей економіки, а особливо тих, які в силу бойових дій та інших причин пов’язаних з війною не можуть проводити свою операційну діяльність. Зрозуміло, що ресурс держави обмежений, але якщо мова йде про посильні кроки, які не передбачають значних витрат, проте які можуть зберегти індустрії, то їх варто й необхідно робити. Вочевидь керуючись саме такою логікою КРАІЛ вийшла з дуже важливою законодавчою ініціативою для підтримки грального бізнесу. В чому ж суть цієї ініціативи та чим вона важлива для збереження в Україні ліцензіатів?

Ця законодавча ініціатива передусім спрямована на врегулювання питання щодо призупинення дії ліцензій на період воєнного стану та її поновлення після завершення війни. Як раніше повідомлялось КРАІЛ, 12 ліцензійних організаторів змушені були закрити 39 наземних закладів у різних регіонах країни. І хоча організатори намагаються відновлювати роботу в різних регіонах все ж таки залишається багато складнощів у функціонуванні наземного сегмента азартного бізнесу. Саме тому КРАІЛ виступила з відповідною ініціативою. Суть її можна звести до наступних важливих положень.

По-перше, встановлюється, що в організатора азартних ігор у випадку воєнного стану з’являється право подати заяву в КРАІЛ щодо призупинення дії ліцензії. Дана пропозиція є абсолютно логічною, адже воєнний стан є фактично форс-мажором, який просто не дає можливості використовувати ліцензію за призначенням.

По-друге, КРАІЛ пропонує, щоб період призупинення дії ліцензії не включався у строк дії ліцензії. Це теж слушна пропозиція, адже ліцензія видається на визначений період, за що стягується відповідна плата, але якщо ліцензія не використовується, то її строк дії варто продовжити на період вимушеного призупинення.

По-третє, проект закону фіксує, що у період воєнного стану та в тридцятиденний період після його закінчення організатори азартних ігор звільняються від відповідальності у вигляді анулювання ліцензії у зв'язку з несплатою license fee.

По-четверте, пропонується закріпити норму згідно з якою якщо в період воєнного стану перестали працювати реєстри КРАІЛ, то після закінчення особливого правового режиму організаторам азартних ігор дається 3 дні для внесення всіх необхідних даних до відповідних реєстрів. На жаль, така ситуація є доволі ймовірною в ситуації війни тому це питання необхідно врегулювати й дати організатору часовий люфт для внесення відповідних відомостей.

По-п’яте, встановлюється, що під час зупинення дії ліцензії, організатор азартних ігор не може організовувати та проводити азартні ігри. Це важлива норма, яка убезпечить від зловживань з призупиненням ліцензії, оскільки це крок підтримки, а не схема для заробітку чи оптимізації.

Як бачимо, КРАІЛ пропонує цілком адекватні та не ресурсозатратні речі для держави, які однозначно відповідають реаліям часу та зможуть допомогти бізнесу зберегти потенціал та швидко відновитись після війни. Маю надію, що ВРУ дослухається до КРАІЛ й ця законодавча ініціатива буде максимально швидко ухвалена народними обранцями.



comments

Новости партнеров

comments

Другие материалы автора


Новости

Подписывайтесь на уведомления, чтобы быть в курсе последних новостей!