Блог

Ігор Петренко: Війна - не привід забувати про розвиток: як гральна індустрія в Україні вже готується до залучення інвестицій

Питання інвестицій в умовах війни є вкрай болючим для будь-якого бізнесу.

1

comments4447

Ігор Петренко

Політолог

Доктор політичних наук, доцент кафедри політичних наук філософського факультету КНУ імені Тараса Шевченка. Директора департаменту внутрішньої політики Міжнародного центру перспективних досліджень.

Питання інвестицій в умовах війни є вкрай болючим для будь-якого бізнесу. Абсолютно природно, що в ситуації невизначеності та наявності чисельних ризиків будь-який бізнес прагне збільшити свою ліквідність, заморозити будь-які програми розвитку до кращих часів, тобто акумулювати ресурси та економити. Так само зрозуміло, що потенційні інвестори будуть дуже обережними, ретельно прораховуючи всі можливі ризики. Проте все це не означає, що просто треба сидіти та чекати на кращі часи. Особливо якщо це стосується регуляторів, які опікуються відповідними сферами економіки. Вони вже повинні закладати організаційні та економічні умови для залучення іноземних інвестицій у підопічні галузі.

Саме так робить Комісія з регулювання азартних ігор та лотерей, яка нещодавно уклала Меморандум про взаємодію і співпрацю з ДП «Офіс із залучення та підтримки інвестицій» (UkraineInvest). Такий крок дозволяє консолідувати зусилля зі створення сприятливих організаційних і економічних умов для залучення інвестицій у сфері організації та проведення азартних ігор. Ця співпраця є цінною для КРАІЛ, але легальна сфера азартних ігор є молодою галуззю для України і її подальший розвиток та успіх багато в чому залежить від інвестиційної привабливості й конкурентоздатності самої юрисдикції у порівнянні з іншими країнами, які й так чудово розуміють потенціал цього ринку. Тому регулювання має узгоджуватись з потребами іноземних інвесторів, яким має бути вигідно вкладати в цей ринок саме в Україні, що своєю чергою буде конвертуватись у збільшення надходжень до державного бюджету. Тому така співпраця є нагальною та виправданою.

Якщо говорити про сам Меморандум, то він передбачає проведення робочих зустрічей, надання консультацій з питань залучення інвестицій, організацію та проведення спільних заходів (зустрічей, круглих столів, відеоконференцій) тощо. Відповідні консультації будуть давати КРАІЛ точку опори, аргументи в діалозі з іншими органами державної влади, зокрема Урядом та Парламентом, які й ухвалюють остаточні регулятивні рішення, які можуть як сприяти розвитку ринку, так і, на жаль, гальмувати його. Для КРАІЛ важливо мінімізувати ризики другого варіанту. Понад те, «Офіс із залучення та підтримки інвестицій» (UkraineInvest) напряму буде корисним для іноземних інвесторів, оскільки буде допомагати їм у веденні бізнесу в Україні.

Безумовно, про результати говорити поки дуже рано, але загальний напрям КРАІЛ обрала правильно, адже чим швидше створити сприятливе середовище, тим швидше вдасться переконати інвесторів повірити в нашу країну та побачити свої потенційні прибутки в ній, ну а державному бюджету почати отримувати додаткові кошти.



comments

Новости партнеров

comments

Другие материалы автора


Новости

Подписывайтесь на уведомления, чтобы быть в курсе последних новостей!