Блог

Gavrylechko Yuriy: Ветерани війни та ринок праці: як допоможе Україні міжнародний досвід

Ринок праці в Україні вже суттєво змінився і трансформуватиметься надалі. Виклики, що стоять перед ним не є уникальними. Тому ми можемо спиратися на іноземний досвід, проте варто пам'ятати і про вітчизняну специфіку

0

comments1891

Gavrylechko Yuriy

Public Administration, economics, analytics

PhD in Public Administration

Поточний тиждень виявся багатим на форуми, присвячені проблемам ринку праці. А робота науковця – це й участь в міжнародних конференціях та інших заходах, присвячених актуальним проблемам сьогодення та шляхам їх вирішення.

Перший захід, а саме  Круглий стіл «Міграційна політика як важіль поствоєнного розвитку України», який відбувся у Києві 27 лютого,  було організовано ГО «Всеукраїнська асоціація компаній з міжнародного працевлаштування» за підтримку американського народу через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID). Його було присвяченій міграційні політиці та майбутньому вітчизняного ринку праці, що зазнав суттєвих змін через війну. Зокрема змінилась гендерну структури ринку праці через масове залучення чоловіків працездатного віку до лав ЗСУ та ТрО, що викликало дефіцит кадрів у різних галузях економіки та сфері публічного управління.

Заміщення вакантних посад поступово та частково відбувається за рахунок жінок, проте не всі потреби ринку праці можна задовільнити виняткового за рахунок їх навчання чи перенавчання – частину дефіциту кадрів доведеться перекривати через залучення трудових мігрантів та реінтеграції до ринку праці чоловіків із інвалідністю, які отримали її через участь у бойових діях, які також потребують навчання (до-, перенавчання) щодо особливостей роботи в дистанційному (онлайн) режимі та на спеціалізованих робочих місцях, що потребуватиме як законодавчих змін та бюджетних асигнувань. 

Як зазначили учасники, в основу розбудови державної міграційної політики України має бути покладена Концепція поствоєнного економічного розвитку держави, центральним вектором якої повинно стати створення передумов для стримування відтоку населення, розвитку інтелектуального потенціалу держави і забезпечення найбільш повної професійної самореалізації на ринку праці. За результатами роботи круглого столу було запропоновано створити робочу групу з розробки пропозицій щодо удосконалення державної міграційної політики України. 

29 лютого відбувся другий потужний захід, а саме українсько-американська конференція, присвячена початку роботи нового проекту для покращення життя ветеранів в Україні. Цей проект є ініціативою Віталія Герсака та ГО «Вільні та вірні», що реалізовується в партнерстві з Інститутом демократії та розвитку «Політа» та ГО «US-Ukrainian Activists». Він створений з метою вивчити та використати досвід США у сфері ветеранської політики для українських реалій та підготувати звіт для Конгресу США з цього питання для подальшого залучення різних видів ресурсної допомоги, починаючи із організаційно-методичної та правової.

 

Конференція зібрала поважне професійне представництво як з боку України так і з боку США. Свої доповіді та презентації виклали президент Асоціації реабілітаційного менеджменту, професор Ольга Юшковська, генерал-майором, начальником ГУ морально-психологічного забезпечення ЗСУ Владислав Клочков, народні депутати Людмила Буймістер, Галина Янченко та Юрій Камельчук тощо, а також їх американських колеги, зокрема представники Департаменту у справах ветеранів адміністрації президента США, президент TAPS Бонні Керролл, директор Американо-Українського ветеранського мосту Джон Чунінг, керівник Tiger International Advisors Андре Холліс, керівник Sachem Head Homeowners Association Натан Вайт-Війсон тощо. 

 

У своїй промові, як організатор заходу, Віталій Герсак наголосив на необхідності розробки та впровадження законодавчих змін з метою створення комплексної системи підтримки ветеранів  в Україні, а також на зміні підходів до фінансування заходів в цій сфері в Україні. 

 

У свою чергу, Оксана Сивак,  заступник Міністра у справах ветеранів з питань європейської інтеграції, зробила акцент на тому, що політика щодо ветеранів минулих періодів та ветеранів російсько-української війни має свої особливості, якими не можна нехтувати. Якщо в першому випадку держава повинна зосередитись на питаннях соціальної допомоги, то у другому – на реабілітації та реінтеграції, зокрема через надання психологічної допомоги ветеранам й їхнього навчання і перенавчання.

 

Сподіваюсь, що результати проекту, представлення яких планується у квітні 2024 року на черговій міжнародній зустрічі у Вашингтоні включатимуть в себе й пропозиції щодо реінтеграції ветеранів у вітчизняний ринок праці. А залучення до проекту як вітчизняних науковців так і представників Державної служби зайнятості та Мінсоцполітики, а не лише Мінветеранів, сприятиме вдосконаленню системи покращення життя ветеранів в Україні.

 

 



comments

Новости партнеров

comments

Другие материалы автора


Новости

Подписывайтесь на уведомления, чтобы быть в курсе последних новостей!