Блог

Ігор Петренко: БІЛИЙ РИНОК АЗАРТНИХ ІГОР VS ЧОРНИЙ: ЧОМУ ВАЖЛИВО КОРИСТУВАТИСЬ ПОСЛУГАМИ ЛЕГАЛЬНИХ КОМПАНІЙ

Боротьба з чорним ринком азартних послуг є важливим напрямом державної політики у сфері організації азартних ігор.

1

comments4792

Ігор Петренко

Політолог

Доктор політичних наук, доцент кафедри політичних наук філософського факультету КНУ імені Тараса Шевченка. Директора департаменту внутрішньої політики Міжнародного центру перспективних досліджень.

Боротьба з чорним ринком азартних послуг є важливим напрямом державної політики у сфері організації азартних ігор. Особливої актуальності це питання набуває в умовах війни, адже нелегали нічого не сплачують в державний бюджет, а сам гравець повністю незахищений перед свавіллям недоброчесних компаній. Тим паче з самого початку повномасштабного вторгнення легальні організатори азартних ігор стали на захист держави реалізуючи різноманітні волонтерські та фандрейзингові ініціативи, а головне, попри складність ведення бізнесу в умовах бойових дій, вони продовжили сплачувати податки до державного бюджету.

Тож, якщо у вас виникає бажання зіграти в азартні ігри, то варто це робити тільки в легальних гральних залах. Для того, щоб бути певним, що обраний вами заклад чи онлайн-платформа є легальною, вам необхідно просто зайти на сайт Комісії з регулювання азартних ігор та лотерей за посиланням і пересвідчитись у цьому.

У питанні вибору гральних закладів чи онлайн-платформ варто завжди пам’ятати, що  білий ринок – це про соціальну відповідальність та боротьбу з лудоманією (гральною залежністю), а чорний ринок – це обман гравців та збільшення кількості лудоманів.

Всі легальні організатори сповідують принципи відповідальної гри, які закріплені в Законі. Це передбачає мінімізацію негативних наслідків участі фізичної особи в азартній грі та конкретні заходи самообмежень і самоконтролю для гравців. Лише легальні організатори здійснюють належну ідентифікацію гравця й не допускають до участі в азартних іграх осіб, яким обмежено доступ до участі в азартних іграх, та осіб, у яких виражена ігрова залежність. Покарання за це вкрай суворе – організатор з легкістю може втратити мільйонну ліцензію й втратити сплачені за неї кошти. Легальним організаторам заборонено стимулювати програш гравця у будь-якій формі. Понад те гравець має право обмежити можливість своєї участі в азартних іграх шляхом встановлення особистих обмежень, а також ліміту коштів, які він бажає витратити на азартну гру. А найголовніше – легальний заклад чи легальна онлайн-платформа завжди виплачує виграш. Будь-які суперечки вирішуються в межах Закону. Тож гравець легального грального закладу повністю захищений від усіх можливих ризиків.

Окрім КРАІЛ широку підтримку та роз’яснення  гравцям надають також профільні асоціації. Наприклад найбільша асоціація української гральної індустрії UGC запустила гарячу лінію, де кожен охочий може отримати фахову юридичну консультацію з питань ігрової залежності. Консультації можуть отримати як самі гравці, так і їх рідні, які вважають, що їх близька людина має проблеми з лудоманією. Азартні ігри – це спосіб відпочинку та розваг, але гра має бути відповідальною як з боку організаторів, так і самих гравців. Сьогодні держава створила всі необхідні механізми для цього. Про них треба лише знати й обирати для гри лише легальні компанії.



comments

Новости партнеров

comments

Другие материалы автора


Новости

Подписывайтесь на уведомления, чтобы быть в курсе последних новостей!