Блог

Gavrylechko Yuriy: «Бізнесотисковий Twix» це Личаківський районний суд міста Львова та ДБР?

Боротьба із легальним бізнесом під різнобарвними гучними гаслами - ознака нашого часу. Це дуже прикро, бо економічну спроможність держави визначає саме нормально працюючий бізнес. Навіть під час війни, коли й так безліч зовнішніх ризиків й негараздів.

0

comments2309

Gavrylechko Yuriy

Public Administration, economics, analytics

PhD in Public Administration

Не встигла зійти зі шпальт історія із арештом офісу компанії «Сінево» про що я вже писав, бо сам періодично користуюсь її сервісами. І ось – обшуки у Sportbank, вилучення коштів приватних осіб (близько $30 тис) та арешт рахунків банку.

 

Що ж спільного між цими справами? 

 

По-перше, що й там й там встигли відмітитись дві установи: Личаківський районний суд міста Львова та ДБР, оскільки слідчий суддя видавав ухвали на підставі звернень ДБР. От яким чином львівський районний суд дотичний до діяльності компаній, зареєстрованих в зовсім іншому регіоні – незрозуміло. Мабуть, відстань від ДБР (яке розташоване на у м. Києві на вулиці Симона Петлюри, 15) до згаданого суду менша, аніж до Шевченківського районного суду міста Києва, який мав би це робити відповідно до правил підсудності за чинним законодавством. 

 

По-друге, в обох випадках провадження відкриті слідчим суддею за справами, витоки яких сягають десятирічної давнини та більше! 

 

Ситуація виглядає дуже схожою на низку кейсів щодо використання гучних слів для класичного ІБД (імітація бурхливої діяльності) з боку правоохоронців. Чому ІБД? Тому що ухвалами різних судів, неодноразово, було доведено що: грошові кошти на банківському рахунку не відповідають обов’язковій ознаці, передбаченій для речового доказу, а саме, матеріальність. Також, в силу своєї природи вони не можуть зберегти на собі сліди або відомості про обставини, що встановлюються під час кримінального провадження! А вилучили кошти саме в межах провадження під час обшуку в офісних приміщеннях Sportbank, проведеного ГСУ ДБР за ухвалою слідчого судді Личаківського районного суду м. Львова від 12 січня 2024. Що найцікавіше, що провадження відкрите проти чотирьох фізичних осіб, які не є ані співробітниками банку, ані його клієнтами, а перешкоди у роботі отримав банк, з офісу якого вилучили безліч офісною техніки та ще й низку договорів та угод із контрагентами часів заснування банку! Да, ще й рахунки самого банку арештували. 

 

То якщо це не тиск на бізнес, то що це? А інших пояснень дій ДБР поки що не прослідковується. 

 

Як зазначили Sportbank (і це не спростовано ДБР) жодним чином не було повідомлено про підстави для проведення обшуків, так само як і не є зрозумілим, які переконливі докази були надані слідчими ДБР в суді, що стали підставами для арешту рахунків проєкту. Також у банку повідомили, що декілька разів зверталися до Личаківського районного суду міста Львова із клопотанням про надання можливості ознайомитись з матеріалами справи, але станом на даний момент жодної відповіді не отримано, матеріалів не надано. Єдиним документом, що є в розпорядженні Sportbank, стосовно даного кримінального провадження – це ухвала на проведення обшуку. Виглядає це досить дивно, проте вже традиційно, бо з початку року це вже третя резонансна справа від ДБР із гучним скандальним шлейфом по «справах» багаторічної давнини. Спочатку була справа девелопера Мазепи, ну із цим бізнесом я вже давно зіткавсь і важко щось сказати, проте коли раптово підіймають матеріали 11-річної давнини, то виникає слушне питання «а що сталось саме зараз?», Потім накладений арешт на офіс «Сінево». Теперь – обшуки та арешти рахунків у Sportbank. 

 

Окрім того, мало хто звернув увагу на той момент, що Sportbank – це прогресивний інноваційний бізнес, один з кращих українських необанків, що працюють без мережі оффлайн-відділень, та один з перших наслідувачів Monobank, який працює за найсучаснішою та найефективнішою бізнес-моделлю обслуговування клієнтів-фізичних осіб. Це не перебільшення. Такого сервісу, швидкості та зручності, який забезпечують фізикам Monobank та Sportbank майже неможливо знайти ані в Європі, ані в США чи Канаді. Тож блокування рахунків Sportbank зараз можливо є спробою «протестувати схему», яку потім застосують і до Monobank. 

 

Хто даси гарантію, що такого не відбудеться? А потім чи-то націоналізцію влаштують чи щось інше вигадають і незабаром наші ІТшніки, що працювали в банківській сфері та еквайрингу в повному складі мігрують за кордон, що розвивати сучасні банківські продукти там. Оті $30 тис, які вилучили, точно цього варті?!? І нащо було рахунки блокувати? Що би що? Знайти ще $30 тис? 

 

PS У випадку із «Сінево» ДБР вже встигло все оголосити «помилкою», проте арешт із майна має скасувати суд. Що буде із Sportbank – невідомо, проте хто компенсує збитки і компаніям і клієнтам їхнім в обох випадках?.. Питання – риторичне.



comments

Новости партнеров

comments

Другие материалы автора


Новости

Подписывайтесь на уведомления, чтобы быть в курсе последних новостей!