Блог

Алексей Буряченко: Борисов в СІЗО, але це тільки початок!

Корупція у ТЦК.

2

comments5122

Алексей Буряченко

Политолог, кандидат политических наук, доктор философии, юрист, финансист

Исполнительный директор Ассоциации органом местного самоуправления "Международная ассоциация малых громад"

Сьогодні буде досить лаконічна стаття, така собі стаття-рефлексія на те, що відбувається в публічному просторі по справі одеського екс-воєнкома Борисова та реакцію на його затримання деяких ЗМІ і «кращих людей нашого міста» по сумісництву коментаторів чого завгодно, але виключно у «зрадофільській» манері.

 

Не буду детально зупинятись на самому кейсі «воєнкома у Прадо» (Борисова), так його уже охрестили в соціальних мережах, але хочу нагадати, що мова тут іде, згідно інформації ДБР, про «обєлєчіваніє» тисяч людей з Одеської області, а як наслідок, мільйони доларів на рахунках родичів, елітне майно та машини в Марбелії і, я глибоко переконаний, ще багато-багато чого іншого. Але люди у нас люблять відчувати «корупційну страву» на смак і саме тому розслідування УП та модний лук від світових брендів затриманого Борисова отримав настільки великий ажіотаж та розголос в суспільстві.

І, дійсно, цікава справа, що тільки коли, без перебільшення, проривні розслідування наших правоохоронців, «приправляються» гарячими фактами від ЗМІ чи експертів, тема починає знаходити відгук у громадян, а отже, і створювати суспільний резонанс, який не дозволяє корупціонерам як раніше «порєшать» усе витративши зовсім не значну частину корупційно-отриманих статків і ухилитись від тупого меча сліпої Феміди.

 

І так відбувалось усі 30 років незалежності, одні крали на всьому чому могли, а інші, намагались знімати з них «корупційну ренту», в такій парадигмі і жили… Але далі так не можна і це уже чітко усвідомлюють у вищому військово-політичному керівництві нашої країни, але на місця «доходить» не так швидко, тому і по руках таких «адептів старого режиму» потрібно бити болісно і показово! Щоб іншим не захотілося корупційної наживи, хто б їх там не прикривав «на горі»! Справедливе покарання має бути одне для всіх, і для рядових виконавців, і для «проміжних ланок» корупційних схем, і для тих хто це все прикривав і заохочував на «самій горі»!

 

І тут переходимо до трьох цікавих питань у справі Борисова:

1) Хто його прикривав і з ким він ділився цією «корупційною рентою», з бажаючих отримати «білий білет»? Ці люди мають бути вищі нього за статусом у цьому «харчовому ланцюжку», чи в Одесі, чи, навіть, у Києві. І, звичайно, такі схеми не обходяться без правоохоронців які «кришували» цю схему і були і в темі, і в долі, як кажуть в народі;

2) З кого конкретно складалась ця злочинна група? Як мінімум там мали бути працівники військкоматів, які мали безпосередній контакт з «клієнтом» та працівники лікарських комісій. Адже, без них просто не можливо отримати так-званий «білий білет». І тут важливо, хто із них був «в долі», а хто просто виконував злочинний наказ Борисова, тим самим порушуючи закон. І в першому, і в другому випадку — це злочин, а от кваліфікація, а отже і покарання може суттєво різнитися

3) Чому наш «найгуманніший суд у світі» обрав Борисову запобіжний захід у вигляді взяття під варту з можливістю застави у 150 млн.грн.? Це що базар?

 

І це все на фоні порушеного кримінального провадження Державним Бюро Розслідувань (ДБР) відносно Борисова за ч.5 ст. 426-1 КК України та оголошенням головою НАЗК Олександром Новіковим рекордної суми незаконного збагачення у 188 млн.грн.!

 

І як це розуміти, сума незаконного збагачення (188 млн.грн.) більша, а ніж сума застави (150 млн.грн.)? Це як, навимагав, незаконно збагатився, а потім вийшов під заставу і тобі ще на життя гуманний суд залишив 38 млн.грн.? Дичина якась... Та і як можна було взагалі встановлювати суму застави, якщо за інформацією правоохоронців (ДБР), уже підозрюваний Борисов, робив усе можливе, щоб уникнути суду та покарання. Постійно вводячи в оману слідство, змінював картки, автівки та місця перебування, намагаючись уникнути арешту. Таке рішення суду, можна, навіть з суто формальних підстав, вважати незаконним і такими, що суперечать вимогам КПК України! Думаю, що сторона обвинувачення має оскаржувати дане рішення суду на м’якість, якщо не хочуть знов ловити Борисова, тільки, думаю, цього разу не під будівлею ДБР...

 

А тепер декілька слів відносно публічного хейту диванних експертів, стосовно «а де ж насправді зловили Борисова?», «чому слідчі дії проводились біля ДБР», «а що, Борисов переховувався в центрі Києва прямо під носом правоохоронців?». Скажу відверто, я на ці закиди зі сторони «адептів зради» на місці правоохоронців навіть би не відповідав, тільки багатозначно посміхався... 

 

Адже, я глибоко переконаний, за ці декілька діб працівники ДБР та інших структур провели просто титанічну роботу по пошуку Борисова. І, думаю, що ця спецоперація, свого часу, навіть може увійти у підручники по криміналістиці та розшуку... А де і як, насправді, затримували Борисова, мене особисто, як громадянина, абсолютно не цікавить. Головне, що він не зміг «порішати» і, як багато інших персонажів за минулих часів, тупо втекти за кордон! Браво правоохоронцям.

 

«Диванні експерти» взагалі розуміють з яким тиском системи зіштовхнулися працівники ДБР та Офісу Президента України, які поставили завдання знайти корупціонера Борисова і затримати за будь-яку ціну? Корупційну годівницю якого масштабу вдалося прикрити і до кого із високих кабінетів потягнуться ниточки від затриманого Борисова?

 

Скажу так, раніше такого затримання, перш за все, не допустили б самі правоохоронці, які не один рік пили і їли з Борисовим за одним столом. Адже, «рильце там в пушку» у багатьох... хтось родичів «відмазав», а хтось і легку копійчину заробляв підкидаючи Борисову нових «клієнтів». Ті хто думає, що Борисов працював один, наївна людина, яка не розуміє, як працює велика корупційна «кругова порука» в державних органах... 

 

Справа Борисова складна і таких «борисових», переконаний, ще вистачає у наших військкоматах і ці «авгієві стайні» нам СПІЛЬНО вигрібати ще не один місяць, а, можливо, і рік... Але, справа в тому, що у нас на це немає часу! Щодня на фронті гинуть наші хлопці, тоді як в тилу такі «борисови» ходячі у Прада купляють собі нову нерухомість за кордоном... 

 

Терпіти це просто не можливо... ні звичайним людям, які щодня, кожен на своєму місці, наближає Перемогу, ні Президенту України Володимиру Зеленському, який цілодобово зайнятий фронтом, дипломатією і пошуком зброї, а на місцях такі «борисови» набивають кармани користуючись війною, як інструментом власного надзбагачення! Так, я переконаний, що у принциповості цього затримання зіграв не малу роль особисто Голова ОП Андрій Єрмак, адже, як головний політичний радник президента, допустити те щоб Борисову допомогли втекти з України, він просто не міг. Ця гіпотеза обґрунтована логікою процесів, а не достовірною інформацією, але я радий, що наше найвище військово-політичне керівництво країни, дійсно, почало проявляти нульову толерантність до корупції не тільки на словах, як за минулих влад, а на конкретних рішучих діях, які, можна припустити, багато кому із «старої» системи дуже не до вподоби... 

 

Так, Президент України Володимир Зеленський у своєму вечірньому зверненні розставив усі крапки над «і» сказавши, що коли українці роблять усе можливе й неможливе для перемоги, будь-яке внутрішнє зрадництво викликає лють. Ніхто не пробачить ані депутатам, ані суддям, ані «воєнкомам» чи будь-яким іншим посадовцям протиставлення себе державі.«Мільйони українців, українок день за днем, добу за добою максимально зосереджені на одному. Не на собі, не на своїх якихось бажаннях, а на захисті держави й життя. Але, на жаль, деяким особам здається, що війна десь там, десь далеко від них. Ніби купол Верховної Ради, чи стіни якихось там кабінетів, чи перелік якихось повноважень можуть закрити від реальності», - заявив Зеленський.

 

А нещодавно, за декілька днів до цього, Президент України Володимир Зеленський доручив правоохоронцям системну перевірку військкоматів і виявлення усіх «деструктивних елементів», які направлені на підрив обороноздатності країни. Бачимо, що настрій у Зеленського навіть не рішучий, а «бойовий» і акценти зроблені абсолютно вірно. Не можуть «тилові щури» своїми неадекватними діями дискредитувати тих хто воює за нас усіх на передовій і, більше того, користуватись своїм службовим становищем для власного корупційного збагачення на війні, називаючи себе поза очі «господарі життів»!

 

З цією корупційною практикою потрібно завершувати. І прикривати таких «тилових воєнкомів» ніхто не буде, суспільство цього просто не дозволить! А до правоохоронців, яким президент дав доручення, перш за все до ДБР, є величезне прохання, не концентруватися виключно на воєнкомах, а відслідкувати весь корупційний ланцюг, від рядового працівника ТЦК, чи правоохоронця який прагне легкої наживи, до лікарів ВЛК задіяних у цих схемах. Та і про факти перевищень повноважень працівниками військкоматів не забувати... вони рейтингів владі, точно, не додають і обороноздатність країни не підсилюють. А рівно навпаки, дискредитують та викликають недовіру, нерозуміння та агресію звичайних громадян.

 

Що сказати, побачимо чим завершаться ці перевірки анонсовані президентом і хто із працівників ТЦК піде на фронт, а хто сяде на лаву підсудних... роботи там, насправді, непочатий край і, найголовніше, що таку справедливу політику влади підтримує суспільство. Адже, як я уже писав раніше, терпіти цю неповагу до людей, грубість та здирництво у військкоматах уже немає жодних сил.



comments

Новости партнеров

comments

Другие материалы автора


Новости

Подписывайтесь на уведомления, чтобы быть в курсе последних новостей!