Блог

Алексей Буряченко: Мінна загроза як супутник деокупації. Досвід Азербайджану

Мінний терор війни.

3

comments7751

Алексей Буряченко

Политолог, кандидат политических наук, доктор философии, юрист, финансист

Исполнительный директор Ассоциации органом местного самоуправления "Международная ассоциация малых громад"

Уже декілька років, як завершилась війна і Азербайджан зміг відновити історичну справедливість. Повернути свої землі, які знаходились під окупацією Вірменії, яку зі свого боку у військовому плані підтримувала РФ. У Азербайджана та України уже давно спільний ворог — це РФ, яка знищує, або безпосередньо, або через посередників, таких як Вірменія, усе живе... Мирні міста були буквально стерті з лиця землі російськими градами та артилерією, акти відвертого геноциду та місця спільного поховання, які виявляли уже згодом, на деокупованій території буквально шокували весь світ своєю жорстокістю.

 

Після деокупації історичних земель Азербайджану, на превеликий жаль, люди, які були вимушені тікати від війни, все одно не змогли, і не можуть по сьогодні, повернутися на свою землю. Причиною цьому є міни! Міни та боєприпаси різних типів, часів активних бойових дій, були буквально всюди. І на те щоб розчистити деокуповану територію від небезпечних артефактів війни Азербайджан витрачає величезні кошти та зусилля. Але процес це дуже складний та трудоємкий, а отже, займає дуже багато часу. Так, із 228 інцидентів з мінами понад 120 було зареєстровано у регіонах за межами колишньої лінії зіткнення, що свідчить про те, що мінна загроза, після Вірменської окупації, залишається буквально всюди і до можливого повернення людей на свої історичні землі може пройти, за експертними оцінками, в районі 10 років.

 

Я нагадаю, що 10-го листопада 2020-го Азербайджан та Вірменія підписали мирну угоду між двома країнами після війни за Нагірний Карабах, яка тривала 44 дні. Договір підписали за посередництва Росії, 26-го листопада 2021-го, президенти Азербайджану, РФ та прем'єр-міністр Вірменії домовилися завершити демаркацію та делімітацію азербайджано-вірменського кордону, розблокувати транспортні коридори тапродовжити розмінування територій.

 

На превеликий жаль, свої зобов’язання по даному мирному договору виконує, здебільшого, переважно Азербайджан, а от Вірменія, за підтримки РФ, більше імітує “бурхливу діяльність”, а ніж щось робить конкретне. Яскравим прикладом того є будівництво доріг для забезпечення Лачинського коридору, точніше, будівництво тільки зі сторони Азербаджану та категоричне не бажання запускати Зангезурський коридор, для здійснення прямого сполучення з Нахічевань. Хоча про це прямо було домовлено в мирному договорі, про який я згадував раніше, - «розблокувати транспортні коридори»!

 

Але є питання яке потребує максимального втручання з боку світової спільноти — це примус Вірменії виконати прийняті на себе зобов’язання по спільному розмінуванні територій. Адже, саме у Вірменії є абсолютно усі карти мінувань та інформація про місця та схеми мінування під час війни.

 

Враховуючи вищевикладене і з метою максимально пришвидшити розмінування території і зберегти життя та здоров’я мирного населення Азербайджан попросив Міжнародний суд у рамках більшої справи, що триває, винести екстрену постанову, щоб зобов'язати Вірменію надати інформацію про місцезнаходження пристроїв, щоб забезпечити безпечне розмінування і припинити встановлення нових мін. «Азербайджанці продовжують отримувати серйозні травми та помирати через те, що Вірменія відмовляється ділитися інформацією, яка б могла їх врятувати», - заявив у суді заступник міністра закордонних справ Азербайджану Ельнур Мамедов.

 

І правда, українці чудово розуміють, що таке окупована ворогом територія і яку вона містить в собі небезпеку, навіть після деокупації. Адже, рашисти в Україні не гребують нічим і мінують абсолютно все — дитячі іграшки, школи, садочки, електрощитові та ще величезну кількість абсолютно цивільних об’єктів, з метою нанесення максимальної шкоди саме мирному населенню!

 

Ще до повномасштабного нападу РФ, в 2021 році підтримати Азербайджан та перейняти успішний передовий досвід у розмінуванні значної території, приїздила ціла урядова делегація на чолі з міністром оборони України Олексієм Резніковим. "Делегація відвідала визволені території, зокрема місто Агдам. І навіть на під'їзді до цього міста ми чули результати розмінування, цю високу частоту вибухів протипіхотних і протитанкових мін. Судячи з усього, це питання, яке будуть розв'язувати дуже довго", - вважає посол України в Азербайджані Владислав Каневський.

 

Наголошу, збереження життів мирних людей — це питання не тільки Азербайджану і він точно не має залишатися зі своїми проблемами один на один, адже це питання справедливості! Більше того, я глибоко переконаний, що вірмени уже і самі дано зрозуміли, що вони стали звичайними пішаками-вбивцями на великій геополітичній шахівниці терориста-путіна... Це потрібно виправляти і робити це максимально свідомо.

 

Росія, як країна агресор, терорист та спонсор тероризму, точно, не може вважатися другом, партнером, чи наставником для вірмен, які уже втомилися, що їх постійно використовують в Кремлі у власних інтересах...

 

Вірменії потрібно, перш за все, повернутися до взятих на себе зобов’язань по мирному договору, як по розблокуванню відповідних коридорів, перш за все Зенгезурського, та, звичайно, передати Азербайджану усі карти мінувань, які є в наявності та самій доєднатися до розмінування територій, які свого часу знищувала та мінувала.

 

Як на мене, це буде гарний перший крок до примирення між народами, які так довго дивились один на одного виключно через збройний приціл... А через примирення можна уже, з часом, перейти і до сталого миру, як з Азербайджаном, так і з Туреччиною, а там уже і до спільних економічних проектів не далеко. Але, точно, потрібно розпочати з безпекового компоненту та жодним чином не допускати в перемовний процес РФце і буде запорука сталого миру, який так потрібен і якого так давно усі чекають!

 

А Україна та українці, які пам’ятають гуманітарну допомогу азербайджанського народу в тяжкі часи, зі свого боку, звичайно, підтримають усі міжнародні ініціативи Азербайджану по розмінуванню деокупованих територій та прагнення до досягнення сталого миру в регіоні.



comments

Новости партнеров

comments

Другие материалы автора


Новости

Подписывайтесь на уведомления, чтобы быть в курсе последних новостей!