Блог

Алексей Буряченко: Нелегалам грального бізнесу, бій! Прозорість — запорука справедливості!

Боротьба з тіньовим бізнесом

1

comments4651

Алексей Буряченко

Политолог, кандидат политических наук, доктор философии, юрист, финансист

Исполнительный директор Ассоциации органом местного самоуправления "Международная ассоциация малых громад"

В рамках нашої взаємодії з Урядом, мені вдалося отримати цікаві публічні дані про кількість отриманих податків від легального грального бізнесу за цей рік і ці цифри, насправді, вражають! В умовах повномасштабного вторгнення ринок намагається адаптуватись до усіх складнощів і, більше того, сильно підставляє плече своїми податками державі, ще й на пряму допомагають ЗСУ та ВПО на суму, яка значно перевищує мільярд гривень (1,5 млрд.- сума прямої допомоги)!

 

Так, гральний бізнес у травні сплатив до державного бюджету понад 800 млн. грн. А якщо подивитись на цифри ще більш глибоко, то стає зрозумілим, що: «гральний бізнес України в січні-червні 2023 року сплатив 2,94 млрд грн податків», про це офіційно повідомив перший заступник голови профільного парламентського комітету, голова тимчасової слідчої комісії з економічної безпеки Ярослав Железняк.

 

Отже, цифри податків від легального грального бізнесу красномовні і навіть під час війни, його власники не сховалися в тінь, не перейшли в підпілля, ховаючи свої доходи, а пішли державі на зустріч в усьому! При цьому тільки просячи від держави діалогу, захисту від «тіньовиків» та запровадження надійної та прозорої Державної системи онлайн-моніторингу одночасно з внесенням змін до податкового кодексу, передбачених у законопроєкті 2713-д (про що я уже писав раніше, за посиланням).

 

Також, необхідно додатково зазначити та підкреслити, що саме легальний бізнес, окрім податків та ліцензій, виконував велику соціальну функцію, створивши волонтерські штаби та гарячі лінії по допомозі людям, хто цього потребував та потребує. Синергія з органами влади та місцевого самоврядування дозволила швидко допомагати людям саме тоді, коли вони цього потребували найбільше. І, так, саме легальний бізнес зміг при цьому зберегти офіційні робочі місця, а отже, і податки, і усі соціальні гарантії від держави для своїх працівників.

 

Є звичайно і ложка дьогтю в цій бочці меду, інакше б не було цієї публікації... Нелегали, останнім часом, користуючись воєнним станом і що державі не до того, на превеликий жаль, відродилися і діють дуже агресивно нападаючи, на легальний гральний бізнес і, одночасно, множачи тіньовий сегмент маскуючись під лотереї, або і просто, відкриваючи нелегальні онлайн та офлайн гральні майданчики. При цьому ще знаходять ЛОМів, які нападають саме на легальний бізнес, а не концентрують свої зусилля на боротьбі з нелегалами, але з ними усе давно зрозуміло...

 

Наслідки очевидні. Чим більше «тіньовий сектор», тим менше грошей в бюджет та одночасно більше грошей в корупційних схемах, в яких, традиційно, задіяні кримінальні елементи та продажні чиновники... Рівно так, як було раніше, до легалізації грального бізнесу. І потрібно відзначити, що, наразі, цей крен уже прослідковується, а легальному гральному бізнесу стає все тяжче і тяжче протистояти «тіньовим» схемам та корумпованим лобістам.

 

Продовжуючи тему, видається досить суперечливим, що комерційні банки далеко не завжди блокують «лотерейщикам» платежі, в той час, як легальні (ліцензовані) оператори та їх гравці, на превеликий жаль, дуже часто зіштовхуються з подібною практикою.

 

Враховуючи вищевикладене, схема має наступний вигляд — якщо ти працюєш «в білу» і платиш усі податки, то тебе автоматично бачать усі контролюючі і дозвільні органи, а відповідно, мають до тебе претензії та починають «кошмарити». А якщо ти працюєш «в темну», то і претензій до тебе немає ніяких. Логіка «залізобетонна»... І в цій системі координат, звичайно, буде процвітати корупція, яка тільки і прагне до повного відновлення статус-кво, а саме, повного повернення грального бізнесу «в тінь».

 

При всіх негативних тенденціях для справедливості потрібно відзначити і певний позитив в роботі наших державних/правоохоронних органів. Так, за останній час було заблоковано близько 700 незаконних сайтів, які надавали незаконні (без ліцензії) гральні послуги. А це означає, що боротьба між добром та злом триває і триватиме допоки ми будем прагнути до викорінення корупції на всіх її рівнях та ланках! 

 

А тих хто працює чесно і по закону, ми маємо підтримувати усіма наявними засобами, тим паче, легальний бізнес сам прагне цього діалогу і готовий до багатьох розумних компромісів на благо держави та людей, тим паче під час війни, але рішуче проти корупції, нелегалів та «псевдо-лотерейщиків».



comments

Новости партнеров

comments

Другие материалы автора


Новости

Подписывайтесь на уведомления, чтобы быть в курсе последних новостей!