Блог

Бондаренко Богдан: Патрік Дебуа очолив Академічну раду Меморіального центру Голокосту "Бабин Яр"

Постать Дебуа цікава саме тим, що він є одним з найвідоміших у світі дослідників Голокосту (як і інших геноцидів, зокрема діяльності ІДІЛу в Іраці), що є важливим не лише для Меморіалу, а і для країни. Адже саме ми стаємо центральною країною, яка гуртує навколо себе фахівців з таких важливих та гострих питань.

0

comments3684

Бондаренко Богдан

експерт з конституційного права та політики

експерт з конституційного права та політики

Поза новинами про потенційну ліквідацію Окружного адміністративного суду міста Києва та візити Президента в Туреччину, практично непоміченою залишилася новина про зустріч керівника Офісу Президента України з президентом гуманітарної організації «Яхад – ін Унум» отцем Патріком Дебуа.

Наскільки відомо з публічних джерел, пан Дебуа відвідував Україну не лише для зустрічей з представниками керівництва країни, хоча і Єрмак заявив, що питання вшанування жертв трагедії у Бабиному яру є надзвичайно важливим для Президента Володимира Зеленського, як нагадування, що подібна трагедія ніколи не має повторитися. 

Була також інша мета – очолити Академічну раду Меморіального центру Голокосту «Бабин Яр». Для центру це суттєве посилення, оскільки в заданій тематиці, практично немає інших фігур, на кшталт пана Дебуа. Він працюватиме в тісній кооперації з Наглядовою радою Меморіального центру Голокосту «Бабин Яр». Наразі йдеться, що Історик Андрій Уманський стане заступником голови Академічної ради. Діяльність Патріка Дебуа будуть супроводжувати офіси в Києві та Парижі, він працюватиме в тісній кооперації з Наглядовою радою Меморіального центру Голокосту «Бабин Яр». 

Історична правда пише, що саме пан Дебуа 2001 року почав шукати та ідентифікувати місця масового захоронення євреїв вбитих під час Голокосту на території Східної Європи. На сьогоднішній день ""Яхад-ін Унум" виявила понад 600 масових поховань, записано біля 1900 розповідей свідків. Багато хто з цих людей до зустрічі з отцем Дебуа ніколи раніше не говорили про ці вбивства. 

Насправді, не можна сказати, що пан Дебуа вперше приїжджає в Україну чи йому не близька українська тематика. Навпаки, він познайомився з українцями у Раві-Руській, куди в 1942 році депортували його батька з Франції. І постать Дебуа цікава саме тим, що він є одним з найвідоміших у світі дослідників Голокосту (як і інших геноцидів, зокрема діяльності ІДІЛу в Іраці), що є важливим не лише для Меморіалу, а і для країни. Адже саме ми стаємо центральною країною, яка гуртує навколо себе фахівців з таких важливих та гострих питань.

Тому новина, з якої ми починали, не є виключно описом формальної зустрічі, а свідчить про те, що до річниці трагедії в Бабиному яру, в Україні може бути реалізовано міжнародний проект, з посиленою участю представників Заходу, в межах якого таки створять меморіал з вшанування усіх жертв цієї трагедії.

 



comments

Новости партнеров

comments

Другие материалы автора


Новости

Подписывайтесь на уведомления, чтобы быть в курсе последних новостей!