Блог

Юлія Ярмаркіна: Покращити емоційний стан поранених - у Києві провели ретрит для захисників та їх родин

24 березня у Києві відбувся ретрит для поранених захисників. Програма включала арттерапію та сесію з групової психологічної підтримки.

0

comments2316

Юлія Ярмаркіна

Журналіст

Журналістика - це хобі яке стало роботою, тому я не працюю, а насолоджуюсь.

Ретрит провів фонд "Здоров'я українського народу" в межах реалізації національної програми "Врятуй кінцівку". 

Захід призначений для ветеранів, поранених бійців на лікуванні та їх родин. Для дітей військовослужбовців також були передбачені розваги. 

Мета - надати підтримку людям, травмованих війною - покращити їх психологічний та моральний стан. 

З пораненими та членами їх родин працював психотерапевт Олексій Крапивка. 

-Людям, які пройшли пекло війни та тривале лікування, такі заходи дають відчуття підтримки. Ти розумієш, що не сам, - каже дружина бійця ЗСУ Юлія Трутенко.


Чоловік Юлії - Юрій дістав поранення під Бахмутом 2023 року. Внаслідок атаки воїн втратив ліве вухо, однак здатність чути залишилася. Мав складну травму щелепи, ноги, руки, пальців на руках. 

Зараз чоловік ходить сам, спираючись на милицю, та готується до реабілітації. 

-Через війну Україну чекає десятки тисяч людей з інвалідністю. Підтримка поранених – нагальна справа для кожного свідомого громадянина. Важливо показати, що громадянське суспільство їх шанує й дбає, – зазначив ініціатор нацпрограми “Врятуй кінцівку”, Сергій Сошинський.

- Важливо допомагати й підтримувати родини поранених - налагоджувати процеси аби якісніше про них дбати,- каже Марічка Бакума, помічниця адвоката, амбасадорка нацпрограми “Врятуй кінцівку”.

Якщо суспільство підтримає організацію ретритів донатом - заходи зможуть проводитися щотижня у триденному форматі, кажуть у фонді.


Довідково: Нацпрограма "Врятуй кінцівку" фонду "Здоров'я українського народу" є найбільшою в країні програмою, після НСЗУ, що надає допомогу постраждалим внаслідок війни у понад 20 містах України та дофінансовує коштовні операції з порятунку рук та ніг, які не в змозі покрити держава. 

З моменту старту програми (з 2022 року. - ред.) вдалося врятувати 1200 кінцівок у постраждалих. Фонд активно співпрацює з лікарнями по всій Україні. Найбільше операцій зі збереження кінцівок було профінансовано у Києві, Тернополі, Здолбунові, Рівному, Луцьку, Харкові, Хмельницькому.

Якщо людина потрапляє в програму, її будуть супроводжувати протягом усього лікування. Щоб стати учасником нацпрограми та отримати допомогу, травмована людина або її лікар мають заповнити анкету на сайті фонду. 

Фото: надані фондом "Здоров'я українського народу"



comments

Новости партнеров

comments

Другие материалы автора


Новости

Подписывайтесь на уведомления, чтобы быть в курсе последних новостей!