Блог

Алексей Буряченко: Роль фінансового сектору в гібридних війнах РФ

Санкції в дії

8

comments4745

Алексей Буряченко

Политолог, кандидат политических наук, доктор философии, юрист, финансист

Исполнительный директор Ассоциации органом местного самоуправления "Международная ассоциация малых громад"

Багато хто думає, що гібридну війну РФ вела тільки газом, нафтою, запровадженням ембарго (Грузія) та створенням цілого ряду штучних криз, в тому числі, міграційних, але це не так. путінська росія, як держава-терорист, якою вона і є, дуже активно використовувала в своїх політичних іграх та маніпуляціях і фінансово-банківський сектор. Працювали ці схеми абсолютно по-різному, але кінцева мета їх полягала в одному — взяти під контроль РФ фінансово-банківську систему України.

 

Якщо говорити юридичними кваліфікаціями, то це міжнародний тероризм та підрив державного ладу іншої держави! Але це гроші, а гроші, як відомо, люблять тишу... та і погодьтесь, не так багато в країні людей, які професійно та глибоко мають інформацію про фінансово-банківський сектор і публічно готові нею з кимось ділитися. А російські агенти та ті зрадники, що їх обслуговують в Україні, здається мені, вміють фінансово і не тільки, мотивувати усіх, хто захоче справедливості і вирішить невчасно “подати голос”. Саме через фінансовий вплив та банківський сектор, РФ і реалізовувала свою стратегію впливу в абсолютно всіх пострадянських країнах.

 

Схема дуже проста. Заводиться російський капітал в банківський сектор України, здебільшого через підставні іноземні компанії, або навіть іноземні банки. Знаходиться партнерський банк в Україні з керівництвом, яке погодиться на умови такої злочинної співпраці, а далі “понеслась”... Махінації з докапіталізацією, викупом інших банків, системних активів та стратегічних підприємств, злиттям, викупом, або поглинанням інших банків, ну і, звичайно, спекуляцією з рефінансуванням та ОВДП... Цей джентльменський набір, при системній фінансовій та політичній підтримці з Кремля, забезпечував будь-якому банку, на якого робили ставку, мати дуже пристойний вигляд для великих та малих клієнтів та завойовувати довіру, як звичайних громадян, так і великого бізнесу, адже, кредити в таких банках видавались, “для своїх” по спецумовах і під дуже лояльні відсотки.

 

Далі такий банк стає настільки великим, що стає системоутворюючим у державі і входить в число найбільших банків, які обслуговують мільйони фізичних та юридичних осіб. І тут все, мишоловка захлопується і національна банківська система потрапляє в пряму залежність від росії з усіма можливими наслідками... штучне банкрутство, виведення капіталу, махінації з Фондом гарантування вкладів і, як наслідок, величезний ризик дефолту країни.

 

Чи розуміли ці схеми та алгоритми з Мінфіні та Нацбанку, відповідь так, але ситуація за часів правління банди Януковича та Арбузова уже була настільки кричущою, що вчасно взяти її під контроль, на превеликий жаль, не змогли. І як наслідок, у 2014 році ми на власні очі побачили найбільшу фінансово-банківську кризу за всю історію незалежної України, її ще називали “банкопад”.

 

Так, яскравим прикладом, який відомий публічно від правоохоронних органів — це кейс “Дельта Банку”. З публічних джерел відомо, що ще з 2011 року “сім’я Януковича” через клерка Арбузова в Нацбанку, уже активно використовувала саме “Дельта Банк”, як свого-роду “карман” і виводили через нього здобуті незаконним шляхом активи за кордон в “тиху гавань”. А простими словами, системно грабували Україну та українців, прислужуючи путінському режиму, тим самим вчиняючи, по суті, умисну зраду та фінансово-політичну диверсію проти своєї ж країни!

 

Наслідком таких злочинних дій зі сторони ТОП-менеджменту та керівництва “Дельта-Банку” стало потрапляння банку у список 17 банків до яких мала обґрунтовані претензії Генеральна Прокуратура України і підозрювали їх у фінансуванні сепаратистів! “Дельта-Банк” також з'являється у багатьох епізодах кримінального розслідування зловживань у Нафтогаз України. Існує інформація про те, що проти засновників “Дельта-Банк”, Миколи Лагуна та Кірілла Дмитрієва було порушено кримінальне провадження по привласненню 60 млн. доларів у вкладників банку та маніпуляції з фінансовими активами. Але це ще не все. У 2014 році слідство встановило, що за безпосередньої участі Лагуна, за кордон “Дельта-Банком” було виведено 4,6 млрд. доларів! Де опинилися ці гроші, не важко здогадатися, частина заховані за кордоном, а частина повернулася в РФ, звідки вони первинно і прийшли. Адже, будинки в Москві у соратниці Лагуна, Олени Попової з неба, точно, не падають...

 

Також відомо, що «Дельта-Банк» взагалі створювався за ініціативою і на кошти російського інвестиційного фонду Icon Private Equity, який очолював на той час Кіріл Дмітрієв, який наразі є одним із найближчих до путіна російських топ-чиновників і перебуває під санкціями США та інших країн, як очільник російського “Фонду прямих інвестицій” (РФПІ). Дана інформація абсолютно підтверджує обґрунтовані претензії правоохоронців до оборуток власників та ТОП-керівників “Дельта-Банку”. Адже, росіяни так просто вкладати кошти в український банк, точно, не будуть і такі дії, точно, передбачали певні неформальні умови співпраці... а от, які саме і слід встановити слідству, надавши необхідні докази винуватості тих хто причетний до відвертої державної зради.

 

Висновок з цього матеріалу дуже простий. Люди не дурні, всі все бачать і хочуть справедливості покарання, не тільки до сільського депутата, якому дали хабар у $100, а і тих хто вкрав мільярди у всіх нас! Внаслідок вищезазначених дій відвертих фінансових-диверсантів, постраждала не тільки держава, яка змушена була приймати екстраординарні заходи для стабілізації фінансового сектору, а і кожен із нас, оскільки наслідком стало падіння гривні, велика інфляція та значний ріст споживчих цін... і я уже мовчу, хто просто втратив свої заощадження, які зберігав у “луснувших” банках. Так, хтось скаже, що до 200 тис. покривав ФГВ і буде правий, але це було, здебільшого, тільки для фізичних осіб і так чи інакше було закладено в суму державного боргу, який щодня гасимо ми з вами, абсолютно всі! 

 

В кейсах “банкопадів” потрібно розібратися більш рішуче, щоб не лишати корупції та “руці Кремля” ні єдиного шансу! А тих хто захоче “підіграти” за велику фінансову мотивацію злочинцям та зрадникам потрібно рішуче дати “по руках”, щоб більше нікому і ніколи не захотілося! І не дивитись ні на фамілії, ні на чини, ні на статус... будь то суддя, політик, прокурор, слідчий, чи будь-хто інший, хто заважає здійсненню справедливого правосуддя!

 

Слава Україні! Разом ми переможемо!



comments

Новости партнеров

comments

Другие материалы автора


Новости

Подписывайтесь на уведомления, чтобы быть в курсе последних новостей!