Блог

Алексей Буряченко: САМІТ МИРУ. Проміжні підсумки

Саміт миру в Швейцарії: підсумки першого дня.

3

comments1661

Алексей Буряченко

Политолог, кандидат политических наук, доктор философии, юрист, финансист

Исполнительный директор Ассоциации органом местного самоуправления "Международная ассоциация малых громад"

Аналізуємо старт Саміту Миру в Швейцарії одразу, як кажуть, "з коліс". Що одразу кидається в очі, то це високий рівень делегацій країн які прийняли участь в Саміті. Із 92 делегацій країн, які прийняли участь 2/3, це делегації найвищого представництва.

 

Нагадаю, що в Саміті приймають участь 101 країна та організація, це гарний стартовий показник. Адже, всього країн-членів ООН - 193. Географічно представлені всі континенти та значимі геополітичні регіони. Від країн Океанії до Північної Америки, від Африки до Австралії, від Близького Сходу до Латинської Америки, від країн Азії до наших найближчих партнерів з Європи.

 

Таке представництво забезпечує інклюзивність та дозволить почути всі точки зору не тільки про пошук рішення справедливого миру для України та покарання для РФ (ультиматум), але і на безпекову ситуацію в усьому світі в контексті недієвості міжнародного права та наддержавних інституцій.

 

Очевидно, що цей саміт буде історичним, адже такої відвертості та конструктиву я не чув навіть на полях Генасамблеї ООН, яка, скоріш за все, уже не є настільки актуальною, як після Другої Світової війни. Світ прагне сенсового перезавантаження і поновлення понятійного балансу, про це прямо і відверто зазначають світові лідери, натякаючи, що норми Статуту ООН мають бути перелегітимізовані!

 

Дуже рекомендую всім хто професійно цікавиться політикою і не тільки, прослухати усі промови від президентки Швейцарії та нашого Президента України Володимира Зеленського до останнього виступаючого, тобто 101 учасника.

 

Такої кількості сенсів на глобальному рівні, я уже давно не чув і особливо приємно, що цей Саміт ініційований саме Україною, країною, яка потерпає від агресії найбільшої ядерної держави у світі.

Але країни показали свою мужність та консолідованість в питанні досягнення справедливого миру не тільки для себе, а для всього світу. Доречі, ця думка звучить майже в кожній промові учасників Саміту.

 

Так, президент Фінляндії Александр Стубб, зазначив, що: "Україна насправді починає шлях до миру з позиції сили, набагато сильнішою, ніж три тижні тому чи, годі й казати, три місяці тому".

Дуже потужною була промова президентки Єврокомісії Урсули фон дер Ляєн, президентки Грузії, прем'єр-міністрів Німеччини, ВБ та Іспанії і це тільки початок!

 

Переконаний, що промови з Саміту будуть використовуватись не в одній науковій чи аналітичній праці, це дійсно потужно, відверто та відповідає вимогам часу.

 

Продовжуємо слідкувати. Слава Україні!



comments

Новости партнеров

comments

Другие материалы автора


Новости

Подписывайтесь на уведомления, чтобы быть в курсе последних новостей!