Блог

Алексей Буряченко: “Справа Майдану” передана до суду. Які перспективи?

Справа Майдану

3

comments4446

Алексей Буряченко

Политолог, кандидат политических наук, доктор философии, юрист, финансист

Исполнительный директор Ассоциации органом местного самоуправления "Международная ассоциация малых громад"

Хоча ці дні інформаційне поле повністю заповнено подіями навколо Ізраїлю я хочу повернути нас до, як на мене, надзвичайно важливої внутрішньої події — це направлення Державним бюро розслідувань до суду об’єднаного кримінального провадження, яке неформально називають “справою Майдану” чи “справою розстрілів на Майдані”.

 

Чому це питання архіважливе думаю пояснювати не потрібно, адже, ті події 2014 року запустили ланцюжок невідворотних процесів нашого геополітичного остаточного самовизначення в бік ЄС та НАТО, а вектор “путінської росії” залишився для нас назавжди “питанням минулого”, далеко не найкращого спільного минулого.

 

Важливо, що правоохоронні органи все ж змогли довести цю справу до суду, не зважаючи на те, що “похерити” її охочих було дуже багато... Слід згадати як часто, ще тоді в Генеральній Прокуратурі України, змінювалися слідчі групи, крок за кроком втрачаючи можливості вчасно зібрати доказову базу, а потім і взагалі, втратити інституційну пам’ять такого масштабного кримінального провадження. Виглядало так, що тодішні очільники правоохоронних органів і вищого політичного керівництва нашої країни тільки імітували бурхливу діяльність, а насправді, суто бюрократичними методами робили усе можливе, щоб затягнути слідство в якому вони могли вийти на самих себе... І враховуючи скільки РФ змогла за ці роки інтегрувати своїх агентів у найвищі кабінети цієї країни, це абсолютно не дивує, а навіть багато що пояснює.

 

Але часи по-троху змінювались, створювались нові правоохоронні органи, такі, як ДБР та НАБУ, та і генеральна прокуратура була реформована в більш сучасний Офіс генерального прокурора. В результаті реформування об’єднана “справа Майдану”, яка налічувала більше 1000 кримінальних проваджень, кожна в декілька томів, була передана в Державне бюро розслідувань. І, сказати на правду, я як юрист, який розуміється на “внутрішній кухні” уже ні на що реальне не сподівався, а яскравим маркером неспроможності минулої системи справлятися з такими викликами, було те, що держави ЄС одна за одною почали знімати санкцій з фігурантів цієї великої “справи Майдану” по причині того, що вони не бачили суттєвого прогресу в розслідуванні і тим паче направленні справи до суду... Ну, ніби, глухий кут і усі подумали, це чергова справа про Іловайськ та інші “котли”, де так і не встановлено всієї хронології подій та винних, а усі ниточки остаточно були обрубані коли представники минулої влади, покидаючи ситуаційну кімнату, в тоді ще АП, знищили та вивезли абсолютно все, що могло пролити світло на ті події.., але ні, це небезпечна тема, тому навряд хтось колись дізнається всю правду.

 

Але зі “справою Майдану”, саме завдяки зусиллям слідчих ДБР та принциповій позиції його керівництва Олексія Сухачова, ситуація вийшла кардинально інша. Титанічними зусиллями наші правоохоронці змогли по крихтам зв’язати та відновити всю хронологію подій, допитавши тисячі людей та ввібравши величезну кількість доказів злочинних дій проти свого народу тодішнього президента Януковича та майже всієї “силової” верхівки нашої держави.

 

Але, мабуть, стосовно зради України усіх фігурантів цієї справи я перегнув, оскільки, як виявилось, частина керівників спецслужб того часу українцями себе ніколи і не вважали, а тільки маскувалися під патріотів, а самі мали в кишені паспорт “путінської росії”, кому насправді і служили виконуючи злочинні накази про розстріли мирного мітингу на Майдані Незалежності!

 

Резюмуючи по цій справі. Хочеться тільки сподіватися щоб суд, куди направило справу Державне бюро розслідувань, пройшов цей складний іспит з честю, зробивши розгляд максимально відкритим та публічним. Пояснення зрадників, яких вдалося затримати, які віддавали злочинні накази та їх виконували, має чути вся країна! Це має бути показова справа, яка увійде в підручники історії і змарнувати таку історичну можливість ми не маєм права.

 

Але це ще не все... На фоні такої, дійсно, знакової події, як направлення “справи Майдану” до суду в Фастові та Дніпрі на хабарі були затримані місцеві прокурори. Один вимагав за перекваліфікацію справи в суді 10 тис. доларів, а другий 45 тис. доларів з місцевого бізнесмена, за закриття проблем з законом його фірми і отримавши 30 тис. доларів, передав останньому першу частину виконаної роботи, постанову про закриття кримінального провадження... Їх на гарячому затримали працівники Державного бюро розслідувань у взаємодії з СБУ.

 

Слів не вистачає... На цьому яскравому прикладі ми бачимо, що корупційна гідра настільки поглинула наші правоохоронні органи старої формації, що відрубуючи одну голову, одразу виростає дві інші, але які беруть уже в хабарі у більшому розмірі, як кажуть, “за ризик”...  І ми дійшли уже до того, що від кримінального покарання тебе можуть “відмазати” на кожному його етапі, або поліція, таких прикладів більше ніж достатньо, чи прокурор, який має підтримувати державне обвинувачення, чи суддя... І між усіма цими суб’єктами кримінального провадження курсує адвокат, який шукає “найслабшу ланку”, щоб спробувати “вирішити питання”. Адже, саме заради цього, здебільшого, його винаймає клієнт, а не для яскравих промов в суді, реалізовуючи принцип змагальності сторін... в наших судах, це, на превеликий жаль, давно не працює. От і виходить, що головне в цій системі координат, просто мати гроші, якщо ти їх маєш, станеться так як бачили вище — прокурор сам тобі принесе постанову про закриття кримінального провадження.

 

Враховуючи вищенаведений приклад, надзвичайно важливо щоб державне обвинувачення у “справі Майдану” здійснювали максимально кваліфіковані та непідкупні прокурори. Адже, як бачимо, що кошти в цій системі ходять велетенські, а тим паче якщо фігуранти в минулому перші люди нашої країни.

 

P.S.Доречі, кому цікаво, можете подивитись як ми опрацювали дану тему у моїх щотижневих підсумках тижня під назвою “ПУЛЬС ТИЖНЯ з Олексієм Буряченком”. Посилання на ефір залишу тут: https://www.youtube.com/watch?v=0MteVJ_evNQ&t=9s .

 

Бережіть себе та своїх близьких! Ми обов’язково переможемо!

 



comments

Новости партнеров

comments

Другие материалы автора


Новости

Подписывайтесь на уведомления, чтобы быть в курсе последних новостей!