Блог

Оленка Клочко: Українці допоможуть податками. А хто допоможе українцям?

Минулі тижні в Україні активно обговорюється ініціатива уряду про підвищення податків...

0

comments3553

Оленка Клочко

Журналіст, редактор, лінгвіст, волонтер

Українка у Польщі

Щаслива дівчинка з інвалідністю через порушення голосовимови

Авторка блогу "Українська з Оленкою Клочко"

Працювала журналістом у виданнях "Гіпотеза", "Коментарі", "Коментарі. Харків"

Отримала вищу освіту за напрямком "Прикладна лінгвістика", а також "Видавнича справа та редагування" у Харкові

Здобуваю післядипломну освіту у Польщі в Університеті Адама Міцкевича за напрямком "Журналістика та соціальні комунікації" (докторантура)

Займаюся проєктами із вивчення соціальних комунікацій, розвитку та впливу сучасних медіа



Минулі тижні в Україні активно обговорюється ініціатива уряду про підвищення податків. Висуваються різні ініціативи: підвищення військового збору з 1.5% до 5%, підвищення ставок з обороту для ФОПів і введення "податку" в 1% на оборот для юросіб, підвищення ставки ПДВ, додатковий податок на ювелірні прикраси та нерухомість. Словом, заходи безпрецидентні та рекордні за своїми масштабами.

Усе це невипадково, оскільки бюджет України відчуває найжорстокіший дефіцит через повномасштабну війну. Міністр фінансів Сергій Марченко розповів, що в держбюджеті "діра" обсягом 500 млрд гривень.

Зрозуміло, такі новини викликали хвилю невдоволення, оскільки якість життя в країні стрімко знижується, а ціни, інфляція і податки невблаганно зростають. Глава Мінфіну радить бізнесу "зрозуміти, що питання безпеки має бути вирішене за рахунок збільшення податків". І судячи з усього, ситуація залишиться критичною ще кілька років.

Звідси виникає цілком логічне запитання. Так, кожен українець тепер зможе підтримати ЗСУ. Щоправда, незалежно від своїх бажань і можливостей. Але чому наші західні партнери не можуть великодушно допомогти в цій ситуації? Політики кричать із трибун, що Україна - це буфер, це щит вільного і розвиненого людства від східної загрози. Кричать, що українці віддають свої життя за безпеку всієї Європи і що зі свого боку Європа робить усе можливе, щоб допомогти. Так, вони дають озброєння, відправляють фінансову та гуманітарну допомогу, і їхня підтримка неоціненна. Але цього мало! Якщо держава змушена підвищувати податки, значить фінансова допомога з боку США і Європи недостатня. І немає жодних сумнівів, що європейці й американці не збідніють, якщо з бюджетів їхніх країн узяти суму, необхідну для покриття дефіциту держбюджету України. Це не такі значні суми для великих і розвинених держав...

А тим часом простим українцям доведеться затягувати паски все тугіше й тугіше. Українці готові допомогти своїй країні і своїм захисникам, але хто ж допоможе українцям?

 



comments

Новости партнеров

comments

Другие материалы автора


Новости

Подписывайтесь на уведомления, чтобы быть в курсе последних новостей!