Блог

Бондарєв Костянтин: Замість підвищення податків для українців, необхідно зменшувати видатки бюджету

Протягом декількох місяців в суспільстві активно обговорюється питання підвищення податків для населення та бізнесу. Першопочатковий проект підвищення податків, запропонований урядом, взагалі не витримує жодної критики.

1

comments2158

Бондарєв Костянтин

Народний депутат

Член Комітету Верховної Ради України з питань транспорту та інфраструктури

Від початкових розрахунків збільшення податків вдасться покрити тільки 127 мільярдів гривень в наступному році із 340 мільярдів, як планувалося спочатку. Після перерахунку оптимізм чиновників зменшився, довелося коригувати прогноз. Але жодним чином уряд не враховує шкоду для бізнесу та населення через підняття податків.  
 

Серед аргументів, які наводяться урядовцями - це дефіцит бюджету через необхідність збільшувати видатки на оборону. Проте уряд мовчить про необхідність скорочення видатків бюджету на різні цільові програми, які під час війни фінансуються на повну потужність. Так склалось, що в Україні на третьому році війни активно будуються стадіони, укладається бруківка, органи влади оновлюють парк службових автомобілів та багато чого іншого. Я мовчу про ситуацію довкола прифронтових міст, де нормальним явищем за словами військових є укладання асфальту в декількох кілометрах від лінії фронту. Чиновники повинні оптимізувати власні витрати профільних відомств, що в свою чергу зменшить дефіцит бюджету. А кошти, які вивільняться, можна спрямовувати на військо, але цього навіть немає на порядку денному.
 

Підвищення податків призводить до збільшення навантаження на білий бізнес, котрий справно сплачує податки. Таким чином уряд спонукає бізнес працювати в тіні, уникаючи сплати податків. Це призводить до зменшення податкових надходжень до бюджету та посилення корупції. Підвищення податків впливає на зменшення купівельної спроможності населення, що негативно впливає на попит на товари та послуги. Це, в свою чергу, може призвести до скорочення виробництва та зменшення робочих місць. В кінцевому результаті ми отримаємо ще більший дефіцит бюджету та менше робочих місць. Складається враження, що в уряді не особливо задумувалися, до чого призведе таке необдумане рішення.
 

Для компенсації зростання податкового навантаження підприємства можуть підвищити ціни на свою продукцію та послуги, що призведе до інфляції та зменшення споживчого попиту. Високі податки роблять українські підприємства менш конкурентоспроможними на світовому ринку. На сьогодні нашому бізнесу дуже тяжко, тому що торгові шляхи для експорту дуже обмежені. Відповідно, щоб експортувати свою продукцію на світовий ринок, затрати на логістику збільшуються, до цього ще слід додати підвищення цін на електроенергію, яке збільшило затрати підприємств. Але цього виявилося замало, уряд хоче ще більше залізти в кишені до населення та вбити власну економіку.
 

Для мене, як народного депутата, є досить дивним той факт, що ніхто не говорить про оптимізацію державних видатків. На сьогоднішній день часто державні кошти витрачаються неефективно, на непріоритетні проекти або дублювання функцій. Скорочення таких неефективних витрат може дозволити збалансувати бюджет без додаткового навантаження на платників податків. Крім того, в Україні наявний цілий пласт тіньової економіки, яку необхідно виводити з тіні. Нажаль, в уряді вирішили піти найлегшим на їхню думку шляхом, взяти кошти з громадян та бізнесу, проте собі ні в чому не відмовляти.
 

Зменшення виробництва може призвести до зростання безробіття. Слід зазначити, що уряду необхідно думати над поверненням інвестицій в економіку України та повернення власних громадян. Проте підвищення податків явно цьому не сприяє, а також підвищення цін на товари та послуги не сприяє поверненню наших людей із-за кордону.  
 

До вирішення проблеми дефіциту бюджету потрібно підходити з реальними розрахунками, планом по зменшенню видатків, а головне не вбивати білий бізнес, який працює на перемогу нашої країни. 

 



comments

Новости партнеров

comments

Другие материалы автора


Новости

Подписывайтесь на уведомления, чтобы быть в курсе последних новостей!