Головна Статті Бізнес економіка Ціни на газ в Україні і транзит російського газу: до чого варто готуватися в нинішньому опалювальному сезоні
commentss НОВИНИ Всі новини

Ціни на газ в Україні і транзит російського газу: до чого варто готуватися в нинішньому опалювальному сезоні

Влада анонсує «рекордно низькі ціни на газ» цієї зими, але це залежить не тільки від українського уряду

28 листопада 2019, 12:05 comments3247
Поділіться публікацією:
Ціни на газ в Україні і транзит російського газу: до чого варто готуватися в нинішньому опалювальному сезоні

Вже традиційно восени в Україні гостро постає питання ціни на газ. У той час як до весни 2019 році питання вирішувалося не на користь нашої країни, у нинішньому опалювальному сезоні чиновники обіцяють низькі тарифи на блакитне паливо. Правда, на це впливають кілька факторів.

Ціни на газ в Україні: дешевий газ в обмін на транзитний договір

25 листопада міністр енергетики та захисту навколишнього середовища України Олексій Оржель у ході презентації "To do list змін в енергетиці та екології" заявив, що Україна знаходиться на порозі "історично одних з найдешевших цін на газ". За словами міністра, це реально завдяки великим запасам природного газу у вітчизняних газосховищах (21,2 млрд кубометрів станом на 25 листопада – ред.) і за умови підписання договору про транзит природного газу з ВАТ "Газпром".

Також Олексій Оржель підкреслив, що підписання нового договору є основним пріоритетом для роботи очолюваного ним відомства і після здійснення планів анбандлінгу газотранспортної системи, відділення транспортування газу від його реалізації, всі переговори будуть йти виключно з точки зору економічної доцільності, без жодної політичної складової.

Не забув міністр і про вигоду України від транзиту російського природного газу до Європи, на чому країна може заробити до 3 млрд дол. щорічно.

Разом з тим, на якій стадії знаходиться обговорення майбутнього договору на транзит природного газу, сказати складно. Термін дії чинного договору закінчується 31 грудня, а крайньою датою для його укладення в "Нафтогазі" назвали 13 грудня, при цьому ясності і одностайності в його укладенні у сторін немає. Останнє пояснюється судовими дебатами сторін у Стокгольмському арбітражному суді, який завершився на користь України і зобов'язав російську сторону заплатити 2,56 млрд дол.

Ще влітку в РФ вустами заступника глави апарату уряду РФ Сергія Приходька заявили, що збереження транзиту російського газу через Україну можливе, але за умови "справедливого врегулювання спорів".

На офіційному рівні про залежність договору про транзит від судових розглядів у "Газпромі" заявили 18 листопада, поширивши повідомлення прес-служби про направлений НАК "Нафтогаз України" лист-пропозицію про продовження діючого або укладання нового договору на транзит газу терміном на 1 рік.

"У пропозиції "Газпрому" зазначено, що необхідними умовами продовження діючого контракту або укладення нового договору є відмова обох сторін від усіх взаємних претензій у міжнародному арбітраж і припинення всіх судових розглядів; скасування рішення Антимонопольного комітету України про накладення на "Газпром" штрафу за нібито "порушення економічної конкуренції"; відкликання клопотання "Нафтогазу України" про ініціювання Європейською комісією розслідування проти "Газпрому", – йдеться у повідомленні на сторінці російського газового концерну у Facebook.

У "Нафтогазі" підтвердили отримання пропозиції "Газпрому" і пообіцяли незабаром дати відповідь, що і сталося 22 листопада.

Як повідомив на своїй сторінці у Facebook виконавчий директор НАК Юрій Вітренко, в українській компанії готові укласти договір з російською стороною на умовах:

- довгостроковості, а не пропонованого 1 року;
— відповідності з рекомендаціями Єврокомісії і вимогам українського законодавства;
— на підставі врегулювання спорів у вигляді виконання російською стороною рішення Стокгольмського арбітражного суду – виплати Україні близько 3 млрд дол., можливий варіант цього – у вигляді поставок газу;
— щодо регулювання попередніх та нових суперечок між компаніями, відкликання скарги НАКу в антимонопольний орган Євросоюзу на порушення з боку "Газпрому" законодавства Євросоюзу про захист конкуренції, а також врегулювання ситуації зі штрафом, який Антимонопольний комітет України наклав на "Газпром" за зловживання домінуючим становищем – все це "не повинно стати передумовою для продовження транзиту".

Також Юрій Вітренко наголосив, що в компанії "Нафтогаз" не бачать жодних законних перешкод для укладення договору про транзит природного газу.

Фактично, "Нафтогаз" відмовив піти на запропонований "Газпромом" варіант укладення нового транзитного договору. Крім того, 27 листопада суд у Швеції відмовив російському монополісту "Газпрому" у задоволенні апеляції на рішення арбітражного суду в спорі з НАК "Нафтогаз-Україна", що також вплине на договір про транзит.

"Застрахувати" ціну на газ

Судячи з усього, сумніви у можливості домовитися про транзит газу до 13 грудня є і в Кабміні, про що прямо заявив міністр енергетики та захисту навколишнього середовища Олексій Оржель, коли говорив про введення якогось "страхового" тарифу на газ.

22 листопада міністр заявив, що з 1 січня 2020 року в Україні планують запровадити "страхову вартість газу для населення", якщо ринкова ціна "блакитного палива" через відсутність договору на транзит різко зросте. Додатковим чинником ризику подібного стрибка є також припинення чинності з 1 січня 2020 року механізму спеціальних зобов'язань "Нафтогазу", тобто держава вже ніяк не буде її регулювати і обмежувати.

Страхова ціна на газ, як пояснив Олексій Оржель повинна буде скласти близько 7 тис. грн. за 1000 кубометрів, щоправда, без урахування транспортування. Останнє ж може зрости в 3,5 рази (з 91,87 грн. за 1000 кубометрів до 320,77 грн.) якщо проект підвищення тарифів на транспортування газу Оператора ГТС буде затверджено Національною комісією, що здійснює держрегулювання у сфері енергетики і комунальних послуг.

Тим не менш, за словами міністра, пропонована ціна все одно виявиться для українців більш вигідною, ніж можлива ринкова, особливо в разі провалу переговорів про продовження транзиту природного газу.

Сам механізм "страхової ціни" на газ хоча і не розроблений до кінця, у цілому отримав зрозумілий вигляд: українцям з 1 січня 2020 року запропонують укласти договір про постачання природного газу в двох варіантах:

- за страхувальною вартістю 7 тис. грн. за 1000 кубометрів і їх транспортування;
— за ринковою ціною, яка встановиться після припинення дії спецзобов
'язань "Нафтогазу", що може посилитися відсутністю договору на транзит російського природного газу.

22 листопада на сайті Міністерства енергетики та охорони навколишнього середовища з'явився проект Постанови про внесення змін до положення про спецзобов'язання "Нафтогазу", в якому йдеться про можливість зростання ціни на природний газ для населення до рівня цін для промисловості – 10 751 грн. за 1000 кубометрів без урахування ПДВ і його транспортування.

Ціни на газ в Україні: купівля газу за "страховою ціною"

Експерти до пропозиції Кабміну ставляться з обережністю.

Так, член наглядової ради Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук зазначає, що навряд чи економія на страховій ціні буде значною і з урахуванням транспортування та розподілу складе від 7700 до 8300 грн. за 1000 кубометрів. З урахуванням планів "Нафтогазу" підвищити ціну до 8000-8500 грн. економія буде не великою. Також експерт підкреслив, що зростання ціни на газ навряд чи буде істотним навіть у випадку відсутності договору на транзит газу, саме "блакитне паливо" не подорожчає, зросте у ціні лише вартість його доставки, що викличе "істотне зростання, але не космічне".

Експерт Growford Institute Олексій Кущ вважає, що українцям пропонують якусь гру в рулетку або "вгадай тариф" – купити газ за однією ціною поки невідома справжня ціна товару.

"Є "Нафтогаз" і "Газпром". Вони можуть домовитися про транзит, а можуть і ні. Залежно від цього, ринкова ціна на газ в Європі може стати як історично високою, так і історично низькою. Що робить "Нафтогаз"? Він пропонує населенню "сезонну ціну", тобто пограти з ним у гру "вгадай тариф". Якщо транзитний договір підпишуть, ті, хто куплять газ за "страховою ціною" програють, якщо ні – можливо, виграють. Це типова екстерналія – дії "Газпрому" і "Нафтогазу" впливають на споживачів незалежно від їх волі", – пояснює механізм експерт.

На думку експерта з енергетичних питань Геннадія Рябцева, поки рано говорити про сам механізм "страхової ціни" на газ через відсутність її повноцінної розробки. Разом з тим після закінчення строку дії спеціальних зобов'язань "Нафтогазу" з 1 січня зростання цін на газ практично неминуче і запровадженням механізму "страхової ціни" на газ влада намагається застрахуватися від падіння рейтингів.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!