Головна Статті Бізнес економіка Незаконна вирубка лісу в Україні: заборонити не можна дозволити
commentss НОВИНИ Всі новини

Незаконна вирубка лісу в Україні: заборонити не можна дозволити

«Зусилля чорних лісорубів відбилися і на ландшафті регіону, так що багато хто вже звик до фотографій «лисіючих» Карпат

20 січня 2020, 18:09 comments10748
Поділіться публікацією:








Незаконна вирубка лісу в Україні: заборонити не можна дозволити

На початку 2000-х років незаконна вирубка лісу у Україні стала однією з найбільших проблем в країні. Можливо, все залишилося б непомітним, але масштабні повені в західних регіонах країни, найбільш багатих лісом, із-за вирубки якого, як вважали експерти, повені та відбувалися привернули до себе багато уваги. У 2008 році повінь особливо масштабним, а його жертвами стали 6 осіб, навесні 2019 року загинули 2 людини.

Незаконна вирубка лісу в Україні: заборона є...

Влада занепокоїлися проблемою незаконної вирубування лісів в Україні ще в 2015 році, коли у квітні Верховна Рада ввела на 10 років заборона на експорт лісоматеріалів і пиломатеріалів в необробленому вигляді, заборонивши експорт лісу-кругляка (крім сосни) з 1 листопада 2015 року та лісу-кругляка деревних порід сосни з 1 січня 2017 року.

Прийнятий заборона став предметом запеклих торгів з Євросоюзом, який в тому ж 2015 році схвалив виділення Україні кредитної лінії в 1,8 млрд євро 3 траншами по 600 млн євро в 2015, 2016 та 2017 роках. Проте вже в 2016 році ЄС вимагав скасування мораторію на вивезення лісу-кругляка, пов'язавши це з отриманням другої частини траншу, якого країна так і не набула, оскільки мораторій не був знятий.

Вже на початку січня 2020 року віце-прем'єр-міністр України з питань європейської інтеграції Дмитро Кулеба в одному з інтерв'ю зазначив, що виступає за скасування мораторію на експорт "кругляка", чим викликав занепокоєння експертів.

Втім, думка Кулеби Дмитра поки явно залишається "голосом волаючого в пустелі". Законодавчо ж крім мораторію на експорт лісу-кругляка діє кримінальна відповідальність за контрабанду лісу. Прийнятий ще нардепами VIII скликання влітку 2018 року законопроект № 5495 "Про збереження українських лісів та запобігання незаконного вивезення лісоматеріалів" значно посилив покарання за злочини у сфері лісового господарства.

Так, незаконна вирубка лісу або його транспортування загрожує штрафом від 17 тис. грн. або позбавленням волі на строк до 3 років. Контрабанда лісу за кордон загрожує позбавленням волі на строк до 5 років, а повторне порушення, або ж злочин, вчинений з попередньою змовою або з участю посадової особи може відправити винних за ґрати на термін до 10 років.

Незаконна вирубка лісу в Україні: результату немає ...

Здавалося б, заборона на експорт і досить жорстка кримінальна відповідальність, повинні були б зменшити число бажаючих заробити на вкраденому у країни українському лісі, але реальність говорить про іншому.

Ще влітку 2018 року журналісти британської газети Earthsight прийшли до висновку, що мораторій не працює: до 70% експорту деревини з України припадає на Євросоюз – обсяг за 4 роки виріс на 75%, перевищивши 1 млрд євро в 2017 році.

За даними Всесвітнього фонду природи (WWF) Україна є найбільшим постачальником у світі з експорту деревного вугілля країни Європейського союзу. У 2018 році імпорт деревного вугілля з України склав 22% від загального обсягу вирубки. До того ж, за словами ведучого консультанта з питань лісової політики WWF в Німеччині Йоханнеса Захнена з моменту заборони експорту з України лісу-кругляка держава за два роки майже удвічі наростила експорт деревного вугілля.

У той же час вітчизняні чиновники рапортували про зниження кількості незаконних вирубок. Так, в 2019 році прес-служба Державного агентства лісових ресурсів України заявила про зниження масштабів незаконної вирубки лісів за підсумками 2018 року:

- 2015 рік – 6,6 тис. випадків незаконного рубки, вирубані 24,1 тис. кубічних метрів;
— 2016 рік – 6,5 тис. випадків незаконної рубки, незаконно вирубали 27,7 тис. кубометрів;
— 2017 рік – 7,1 тис. випадків незаконних рубок, вирубали 26,1 тис. кубічних метрів лісу;
— 2018 рік – 5,3 тис. випадків незаконної вирубки 17,7 тис. кубометрів лісу.

Історичний мінімум, починаючи з 2010 року, встановлений в 2014 році, тоді були вирубані 11,2 тис. кубометрів лісу. На тлі внутрішнього споживання, яке законопроектом № 5495 обмежує 25 млн кубометрів, це здається краплею в морі.

За підсумками 2019 року офіційних даних поки ні, але за станом на 14 січня на нараді в Києві голова Державного агентства лісових ресурсів Андрій Заблоцький заявив, що збитки держави від незаконних вирубок складають порядку 1 млрд грн. Для порівняння збитки для держави в 2016 році оцінювалися в 200 млн грн.

Заява Андрія Заблоцького підтримав прем'єр-міністр України Олексій Гончарук заявив, що в областях з найбільшим кількістю лісів буде проведено "тотальний" аудит підприємств, які займаються вирубкою. Також планується розробити і впровадити централізовану онлайн-систему контролю за лісовим господарством. Шлях кожного зрубаного в країні дерева, за словами прем'єра, можна буде відстежувати за допомогою онлайн-засобів. Поки така онлайн-карта вирубки дерев діє в пілотному режимі в Чернігівській, Полтавській та Рівненській областях.

Також в листопаді набув чинності закон про заборону ялицево-букових лісів на крутих схилах Карпатського регіону.

Однак далеко не всі поділяють оптимізм глави Кабміну. Так, за даними сайту Texty.org.ua з 2011 по 2018 роки Україна втратила 5175 квадратних кілометрів лісів, причому найбільші масштаби припали не на Карпати, а на українське Полісся.

Незаконна вирубка лісу в Україні: де рубають найбільше

За даними дослідження Texty.org.ua перша п'ятірка регіонів країни, де процвітає незаконна вирубка лісу, виглядає наступним чином:

1) Житомирська область – 1100 квадратних кілометрів;
2) Рівненська область – 783 квадратних кілометра;
3) Київська область – 522 квадратних кілометра;
4) Волинська область – 484 квадратних кілометра;
5) Чернігівська область – 388 квадратних кілометрів.

Антирекорд Житомирської та Рівненської областей пояснюється процвітаючою на території регіонів незаконним видобутком бурштину, заради чого добувачі "сонячного каменю" просто вимивають цілі ділянки лісів.

Незаконна вирубка лісу в Україні: хто повинен охороняти

Подібна ситуація не залишилася непоміченою на вищому рівні – у ході наради в регіоні, присвяченого боротьбі з бурштином 12 серпня президент Володимир Зеленський назвав начальника Житомирського обласного управління лісового та мисливського господарства Андрія Куринського одним з організаторів розкрадань і вимагав його звільнення. Останній заявив про свою невинність у відкритому зверненні до глави держави, але все-таки звільнився.

Однак місяцем раніше, в липні, увагу президента Володимира Зеленського було залучено до проблеми незаконної вирубки лісів в далеко не найбільш лісистій області України – Харківської – тим не менше, втратила, за даними Texty.org.ua до 100 квадратних кілометрів лісів.

Спочатку жителі Чугуївського району повідомили про масової незаконній вирубці лісу в Чугуевско-Бабчанському лісгоспі, а потім на території підприємства сталася бійка між активістами заявили про крадіжках і невідомими. Скандал прогримів на всю країну і в Харків 17 липня прилетів президент, який облетів місця незаконної вирубки лісу.



В ході наради директор Жовтневого лісгоспу Руслан Чагаровський розповів про систему незаконної вирубки лісу, створеної в області з 2017 року головою Харківського обласного управління лісового та мисливського господарства Олександром Зінченком. Як пояснив сам Чагаровський, він не захотів працювати за новими правилами і після спроби його посадити пішов у піврічний "відпустку" в грудні 2018 року. Вийшовши з нього в червні директор лісгоспу провів ревізію, яка показала самовільну вирубку 6,8 тис. куб. метрів на ліси загальну суму 68,57 млн грн. Справжні ж масштаби розкрадань, на його думку, можуть досягати 200 млн грн., а в масштабах всієї області мільярда гривень.

Подані Чагаровським заяви у владні структури призвели лише до того, що в Харківську райдержадміністрацію прийшло прохання про розірвання контракту з Чагаровським. Також останній назвав особи, яких він вважає ватажками "лісовий" мафії в Харківській області: екс-начальник Харківського обласного управління лісового та мисливського господарства Олександр Зінченко та "смотрящий" за харківськими лісами Ігор Антипенко. Безпосередні ж незаконні вирубки лісу здійснювалися директором Гутянского лісового господарства Віктором Сисой, раніше вже обвинуваченого у незаконній вирубці та реалізації дерев.

Втім, директора Жовтневого лісгоспу самого звинуватили в незаконних вирубках лісу, а Гослесагенство України 22 липня звернулося в Кабінет міністрів з проханням надати згоду на звільнення Чагаровського шляхом розірвання контракту. Останній пізніше заявив про погрози на свою адресу з боку "лісової мафії" і вивіз родину.

Незаконна вирубка лісу в Україні: роль Харкова

Тим часом вже у жовтні правоохоронці відкрили кримінальне провадження на директора Гутянского лісового господарства Віктора Сису, а 31 жовтня він був затриманий на місці злочину при спробі підкупити детектива Бюро за 100 тис. дол. Втім, через кілька днів чиновник вийшов на свободу під заставу в 4,9 млн грн. і як і раніше є директором Гутянского лісгоспу.

Вже в січні голова Харківської обласної державної адміністрації Олексій Кучер на своїй сторінці в соцмережах обурився тим, що скандальний "лісник" досі працює.

"Вирубка лісів в Харківській області асоціюється саме з цим прізвищем. Сыса працює до сьогоднішнього дня. Його ловлять правоохоронці, його беруть під варту, після цього звільняють, після цього відсторонюють від посади, але Сыса продовжує в даний час працювати і рубати наш ліс. Тому у мене такий прямий конкретне питання: зробіть щось, щоб його прибрати. Що від мене потрібно – повідомте, я надам всю інформацію", – написав чиновник.

Проте єдиною реакцією поки стало повідомлення про підозру у службовій недбалості, яка директору лісгоспу пред'явили в Державне бюро розслідувань. За версією слідства Віктор Сыса не забезпечив належне зберігання майна державного підприємства, що призвело у жовтні-листопаді 2019 року до незаконної вирубки понад 200 дерев на території Володимирівського лісництва, що завдало збитків державі на 4,2 млн грн.

"Зараз вирішується питання про відсторонення директора лісгоспу від займаної посади, обрання щодо нього запобіжного припинення і забезпечення відшкодування завданих державі збитків. Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на термін від 2 до 5 років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до 3 років", – повідомила прес-служба ДБР.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!