Головна Новини Політика вибори Місцеві вибори в столиці: яка картина на політичній арені Києва насправді
commentss НОВИНИ Всі новини

Місцеві вибори в столиці: яка картина на політичній арені Києва насправді

Місцеві вибори в Україні заплановані на осінь, але вже зараз проводяться соцопитування, які показують політичні настрої мешканців столиці

28 травня 2020, 16:44 comments3280
Поділіться публікацією:
Місцеві вибори в столиці: яка картина на політичній арені Києва насправді

Почали з'являтися опитування, пов'язані з наміченими на осінь місцевими виборами в столиці України. Згідно з одним із них, якщо б вибори до київської міськради відбулися в найближчу неділю, то 20,8% респондентів проголосували б за партію Петра Порошенко "Європейська солідарність", 18,2% — за партію влади "Слуга народу", 13,3% за "Удар" Віталія Кличка (чинний мер лідирує в опитуванні і як майбутній мер). У топ-5 увійшли б також "Батьківщина" (9%) та "Опозиційна платформа – За життя" (8,8%). Експерти проаналізували для видання "Коментарі" ці дані, а також спрогнозували, як ситуація може змінитися до виборів.

Місцеві вибори в столиці: неоднозначні результати соцдослідження

Політолог, політичний консультант Володимир Фесенко підкреслює, що представлений дані – це опитування Центру Соціс, який вже давно (за Ігоря Гриніва) співпрацює з командою Петра Порошенка.

"Тому не дивно, що на першому місці в цьому опитуванні – партія Порошенка, – каже Володимир Фесенко. І явно, таким чином хочуть переконати Віталія Кличка, що потрібно зробити ставку на партію п'ятого президента. При цьому інші джерела, в тому числі і близькі до мера Києва, кажуть, що реальна ситуація зовсім інша – на першому місці партія "Слуга народу", а ЄС – на другому. У трійці також партія "Удар" на чолі з Віталієм Кличком".

За словами експерта, до Київради, за даними закритих досліджень, також проходять "Батьківщина", ОПЗЖ, партія Шарія та "Голос".

"Сьогодні з'явилися дані відразу двох соціологічних опитувань по Києву, але вони стосуються рейтингів кандидатів у мери, – продовжує Володимир Фесенко. – Однозначно можна сказати, що починається війна опитувань навколо київських виборів. Але про реальні передвиборні рейтинги можна буде говорити на початку осені, коли розпочнеться офіційна виборча кампанія. І правильно буде зіставляти дані опитувань різних центрів".

Місцеві вибори в столиці: наскільки реальні результати опитування

Політтехнолог Борис Тизенгаузен не виключають, що з певною похибкою, але дані від Соцісу близькі до істини.

"Порошенко останнім часом активно веде себе в Києві, в тому числі не без допомоги чинної влади. Він потрапляє в багато інформаційні приводи, створює собі образ гнаного опозиціонера, якого намагаються посадити за його переконання. Це і пояснює зростання рейтингу ЄС, – вважає Борис Тізенгаузен. – А ось СН помітно просідає, причому не тільки в Києві, але й по всій Україні. Кредит довіри до нових особам закінчився, багато надії не виправдалися. Плюс, м'яко кажучи, не пощастило Зеленському з пандемією коронавіруса".

За словами політтехнолога, нинішня кризова ситуація, а також всі прогнози говорять, що рейтинги партії влади ще більш істотно просядуть восени до місцевих виборів.

"Тут збігається ряд факторів. І посткарантинные соціально-економічні загострення, і те, що у Зеленського практично не залишилося потужних медіа, які б його підтримували, – каже Борис Тізенгаузен. – А розраховувати на діджитал, як це було під час президентської та парламентської кампанії, навряд чи варто. До того ж, всі скандальні і слизькі історії почнуть традиційно діставатися ближче до виборів. Важлива і сама специфіка місцевих виборів, під час яких голосують за тих, кого знають в регіоні. У Зеленського таких немає... Враховуючи, що він сам говорив про кадровий голод навіть на вищому рівні, знайти гідних кандидатів на місцевих виборах практично не реально. Так що для партії влади ситуація змінитися в гіршу сторону".

Експерт упевнений, що "Батьківщина", яка має саму розгалужену партійну мережу (що важливо – функціонуючу) на місцевих виборах традиційно опиниться в лідерах.

"Помітно недобирає ОПЗЖ. Традиційно багато Віктор Медведчук і Ко візьмуть у південно-східних регіонах – це їхня вотчина, – зазначає політтехнолог. – Що до ЄС, то вона фактично досягла електорального стелі – і навряд чи видасть якийсь видатний результат, за винятком окремих регіонів. До речі, важливо розуміти, що картина по Києву – точно не картина всієї України. Скрізь своя специфіка".

Місцеві вибори в столиці: хто лідирує

Аналітик Фонду "Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва" Марія Золкіна вважає, що результати, отримані Соцісом, цілком заслуговують довіри.

"По-перше, це компанія, яка вже багато років знаходиться на ринку і професійно займається дослідженнями, – говорить експерт. – По-друге, результати співвідносяться з дослідженнями настроїв в Києві, які проводяться іншими соціологічними структурами".

Марія Золкіна звертає увагу на високий мерський рейтинг Віталія Кличка, який на сьогоднішній день залишається ключовим претендентом на посаду міського голови.

"При моделюванні результатів виборів, Кличко отримує на сьогоднішній день на рівні 41,1% підтримки киян – серед тих, хто готовий був зараз взяти участь у голосуванні і хто визначився зі своїм кандидатом, – відзначає аналітик. – Відрив від конкурентів величезний (у найближчого – Андрія Пальчевського – 8,8%). Але тут слід звернути увагу, що ключові політсили – СН, ЄС – ще не визначилися зі своїми кандидатами. А та ж ЄС може претендувати на частину електорату Кличка. І кандидат від партії Порошенко може перебрати частину електорату чинного мера".

Аналізуючи рейтинги політпартій, які будуть балотуватися в Київську міськраду, Марія Золкіна акцентувала на невеликому розриві (2-3%, на рівні статпогрешности) між СН і ЄС. І це, на її думку, не дозволяє говорити про лідерство ЄС.

"Швидше можна говорити, що обидві політсили знаходяться на одному рівні популярності в місті Київ, – відзначає аналітик. – І при початку реальної політичної гонки позиції можуть змінюватися. Поки ж йде зондування грунту. Як тільки почнеться активна кампанія, рейтинги – і мерів, і політпартій – будуть видозмінюватися".

Важливим трендом Марія Золкіна вважає те, що ЄС зацікавлена в об'єднанні з "Ударом", щоб виступати єдиним фронтом на вибори з метою протистояти, в першу чергу, СН.

"Це пропозиція від ЄС може бути сприйнято "Ударом", якщо СН висуне сильного кандидата на мерське крісло, – впевнена аналітик. – Такий крок зробить Кличка більш договороздатним для партії Порошенко. Зазначу, що на місцевому рівні мер і партія, яка його висуває, сприймаються як взаємопов'язані одиниці. І виборці часто голосують за принципом солідарності – і за кандидата в мери, і за партію, яку він представляє".

Раніше "Коментарі" писали, що представники 10 політичних партій звернулися до президента Володимиру Зеленському. Вони вимагають дозволити їм об'єднуватися в блоки і союзи на майбутніх місцевих виборах, які мають відбутися восени 2020 року.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!