Головна Статті Політика зовнішня політика Саакашвілі в Кабміні: як призначення Міхо може вплинути на відносини України і Грузії
commentss НОВИНИ Всі новини

Саакашвілі в Кабміні: як призначення Міхо може вплинути на відносини України і Грузії

Стане Михайло Саакашвілі віце-прем'єром України з питань реформ чи ні – цікаво не тільки нашому суспільству, але і грузинському. Очевидно, ця історія може серйозно вплинути на відносини Києва і Тбілісі. Розбираємося, як саме і чому

29 квітня 2020, 13:23 comments6044
Поділіться публікацією:
Саакашвілі в Кабміні: як призначення Міхо може вплинути на відносини України і Грузії

Починаючи з минулого тижня в українському суспільстві активно обговорюють інформацію про те, що президент України Володимир Зеленський запропонував колишньому одеському губернаторові Михайлу Саакашвілі посаду віце-прем'єра з питань реформ. З тих пір хіба що ледачий не коментував перспективи даного призначення, з огляду на одіозність екс-президента Грузії. Ситуація почала набувати масштабів міжнародного скандалу, коли Грузія заявила про відкликання свого посла з Києва, адже офіційний Тбілісі Саакашвілі бачить за ґратами, але аж ніяк не в уряді дружньої України. Відреагувала на ситуацію навіть президент Грузії Саломе Зурабішвілі, яка недвозначна дала зрозуміти, що відносини двох країн опинилися під загрозою. "Коментарі" вирішили детально розібратися в історії і з допомогою експертів спрогнозувати, як буде змінюватися ситуація, а разом з нею відносини Києва і Тбілісі.

Саакашвілі в Кабміні: як все починалося

"Президент Зеленський зустрівся з екс-президентом Грузії та поспілкувався про його бачення можливої допомоги у розбудові України. Михайло Саакашвілі, відомий на міжнародній арені і вже показав досвід успішного впровадження реформ. Президент Зеленський вважає, що у пана Саакашвілі є потенціал для підтримки уряду України, і запропонував йому поділитися своїм баченням і розробками з урядом і парламентом України", – цими словами прес-служба Офісу президента запустила справжню інформаційну бомбу, яку оперативно підхопили ЗМІ, експерти і, звичайно ж, український політикум.

Одні висловили підтримку наміру глави держави, але більшість висловлювали здивування і занепокоєння потенційним кадровим рішенням. Скептично оцінив такий хід і спікер Ради Дмитро Разумков.

"Я завжди говорив, що переймати досвід інших держав і залучати експертів у тих чи інших сферах – це дуже важливо. Але все-таки я думаю, що і в нашій команді достатня кількість колег, які могли б проводити реформи і бути корисними Кабінету міністрів. Я не впевнений, що буду повністю розділяти і підтримувати обговорювалися кадрові призначення в уряд", – заявив глава парламенту.

Через два дні відреагували і на батьківщині кандидата у віце-прем'єри.

"Призначення нашим стратегічним партнером віце-прем'єром країни вже засудженого за тяжкі злочини і розшукуваного людини для нас категорично неприйнятно. Так само для мене неприйнятно, що колишнього президента моєї країни тягали за волосся в одному з українських ресторанів і вивели його за допомогою поліції. Однак за подібним кроком обов'язково послідує реакція. Ми поки не відкликали посла, але якщо рішення буде прийнято, ми відкличемо посла як мінімум для консультацій", – прокоментував прем'єр-міністр Грузії Георгій Гахарія.

Нагадаємо, що в Грузії свого колишнього президента засудили в загальній складності до 9 років ув'язнення за цілий букет злочинів – від казнокрадства до побиття депутата парламенту. Його також підозрюють у замовленні вбивства прем'єра Зураба Жванія.

Висловився про можливе призначення і реакцію Грузії й глава парламентської фракції "Слуга народу" Давид Арахамія.

"Коли хтось, інша країна, будь-яка країна, велика чи маленька, буде нам казати: ми будемо відкликати посла або робити якийсь дипломатичний тиск просто через призначення будь-якої людини, громадянина України, в уряд, то це ми не будемо допускати. Я вважаю, що це політично взагалі неможливо, ми суверенна країна, треба поважати суверенітет інших країн. Ніхто не повинен робити який-небудь тиск на наш суверенітет і призначення, які ми робимо", – заявив етнічний грузин Арахамія.

Також нардеп додав, мовляв: "неможливо уявити, що так може робити Україна".

Саакашвілі в Кабміні: думки з України

Так як кандидатура Саакашвілі дуже спірна в Україні, то розглядається кілька варіантів його призначення, підказує президент Асоціації професійних політичних консультантів Ганна Тенетко.

"Перший – "слуги народу" усіма можливими методами будуть збирати голоси депутатів за його призначення, у цьому випадку їм повинні допомогти фракції "Батьківщина" і "Голос", так як своїх голосів їм не вистачає. Другий – його могли б призначити радником або прем'єра, або президента, але ніхто з них не захоче брати на себе таку відповідальність. Третій – його можуть призначити т. в. Однак у зв'язку з тим, що для т. в. повинен бути готовий портфель (якого немає), то всі три варіанти, за чутками, знаходяться в процесі обговорення", – поділилася думкою Тенетко.

Що ж стосується реакції Тбілісі, то експерт пропонує уявити, що Грузія, наприклад, призначає на посаду одного з колишніх політиків України, які у нас числяться в розшуку або навіть засуджені.

"Наша реакція була б однозначно негативною. Що стосується Арахамія, то він – молодий політик, його заяви не є офіційною позицією країни. І реагувати на них потрібно відповідно", – підсумовує Тенетко.

Режими у Тбілісі та Києві залежні від одного центру, тож суперечки між ними  це лише мішура, переконаний директор інформаційно-аналітичного центру "Перспектива" Павло Рудяков.

"Сваритися один з одним вони не стануть, та їм і не дозволять. Спалах гніву з боку Тбілісі можливий, але тільки в теорії. А слова Арахамія продиктовані особистими мотивами і безвідповідальністю. Міхо віце-прем'єром не зроблять, максимум – призначать яким-небудь радником або консультантом. А Грузія побурчить і замовкне", – сказав экспарт.

На думку політолога-міжнародника Володимира Волі, офіційний Тбілісі не може жорстко відреагувати на призначення Саакашвілі, адже грузинський суд визнав його винним у скоєнні кримінальних злочинів. Тому у разі включення до порядку денного Верховної Ради питання про призначення Саакашвілі на посаду, грузинський МЗС надішле офіційну ноту протесту українським колегам.

"Якщо ж у Раді призначення все ж станеться, то Грузія відкликає свого посла "для консультацій". Можливо, що надовго – до тих пір, поки Саакашвілі буде займати посади в КМУ. З боку офіційного Тбілісі це буде хоч і жорстка, але формальна реакція. Але грузинське керівництво навіть через цю скандальну ситуацію не буде згортати стратегічне партнерство з Україною чи знижувати його рівень", – оптимістично налаштований Воля.

Політичний експерт Юлія Пілецька припускає, що реакція грузинської сторони – це більше "струс збруєю", ніж реальні наміри. Мовляв, грузини хочуть висловити свою позицію з щекотливого для них питання – це нормально для двосторонньої комунікації.

"Українська сторона почула, але рішення в команді Зе повинні прийняти, спираючись на своє цілепокладання: раз вже сказали "А", то треба і говорити "Б", – каже Пілецька. 

У зв'язку з призначенням Саакашвілі експерт ніяких грузинських дипломатичних демаршів не очікує.

"Адже при призначенні Михайла в Одеську ОДА Петром Олексійовичем їх не сталося, хоча публічне обурення в Грузії також було. Тож обміняються "люб'язностями" і будуть далі працювати", – впевнена Юлія Пілецька.

Опитані "Коментарями" експерти підкреслюють: сьогодні поки немає впевненості в тому, що Саакашвілі отримає хоча б якусь посаду в Кабміні. Про це можна судити з позиції частини "Слуг народу", зустріч з фракцією яких не дала бажаного результату.

"Давид Арахамія, незважаючи на свій високий пост, останнім часом робить чимало суперечливих і спірних коментарів, які часто призводять до конфліктів і дезорієнтації суспільства,  нагадує політолог Макс Джигун. – Наприклад, його заяви про необхідність призупинення євроатлантичної інтеграції або відновлення водопостачання Криму. Безглузда і необережна фраза Давида про Грузію, її малі розміри і незначний вплив на економіку України досить необережне і може погіршити відносини між двома дружніми країнами. Треба розуміти, що ці слова будуть критикувати не тільки вищі політичні кола Грузії, але і прості громадяни цієї країни, які завжди були стратегічними союзниками України і поділяють наші проєвропейські цінності".

Тому, навіть маючи серйозні наміри за призначенням Саакашвілі в уряд, керівництво країни та лідери фракцій повинні передбачати можливий вплив своїх висловлювань і бути більш політкоректними, вважає політолог.

"Що ж до можливого призначення пана Саакашвілі, то ця дивна ситуація свідчить про кадрову кризу нинішньої влади. Адже ще тиждень тому екс-президента сватали у віце-прем'єри, а сьогодні йому пропонують посаду заступника голови ОП. Мабуть, оточення Зеленського керується логікою "була б хороша людина, а пост їй знайдеться". Але така стратегія глибоко хибна і небезпечна для країни", – попереджає Джигун.

Саакашвілі в Кабміні: думки з Грузії

Призначати Саакашвілі на високий пост в Україні чи ні – це компетенція самої країни як суверенної держави, тому слід поважати її суверенітет, вважає незалежна журналістка Мзевинар Хуцишвілі. Вона також нагадує, що сьогодні у нього немає грузинського громадянства, тільки українське. Саме цей нюанс зумовив відмову Інтерполу оголошувати екс-президента в міжнародний розшук.

"Але Саакашвілі не буде призначений віце-прем'єром України з кількох причин. По-перше, Україну повинні будувати самі українці. По-друге, у відповідності зі статтею 7 закону про Кабмін України його членом не може бути особа, яка не відбувала призначене судом покарання (якщо вирок не був скасований) незалежно від країни винесення вироку. Тому Саакашвілі не зможе стати членом українського уряду, так як він був засуджений в Грузії, і його вирок не був ані відбутий, ані скасований. І по-третє, у свій час Петро Порошенко вже призначав екс-президента Грузії губернатором Одеської області і цей його сумний досвід має бути врахований", – коментує оглядач.

Вона жалкує про те, що багато хто до цих пір чомусь бачать у Саакашвілі реформатора, який побудував нову країну. На жаль, і в Україні теж заразилися цією "сліпотою".

"Не варто забувати і про те, що в свій час кандидатуру Саакашвілі порадив Петру Порошенку американський демократ, а нині головний конкурент Трампа на президентських виборах у США Джо Байден. Тому призначення Михайла на високі державні посади в Україні викличе невдоволення правлячої "Грузинської мрії", а також ускладнить відносини Києва і Вашингтона, викличе негативні наслідки для Володимира Зеленського для його взаємин з президентом США Дональдом Трампом", – застерігає Хуцишвілі.

Реакція влади Грузії дещо поспішна, оскільки у Верховній Раді чимало противників призначення Саакашвілі віце-прем'єром. Втім, ця реакція зрозуміла: прикро, що людину, обвинувачену за кількома серйозним статтями кримінального кодексу і оголошену в розшук, дружня держава призначає на високий пост. Хоча, з іншого боку, Саакашвілі нині громадянин України, і це вже справа Києва, ким його призначати, вважає політичний оглядач Георгій Ахвледіані.

"Якщо він буде-таки призначений віце-прем'єром, то максимум, що зробить Тбілісі – відкликає посла для консультацій, – вважає наш співрозмовник. – Та й то для виду: підкреслити своє невдоволення. Більше нічого не буде, тому як у Тбілісі і Києва, як мінімум, одна спільна мета: продовжувати атакувати Москву, ну і ще дві гіпотетичні – хором вступити в НАТО і ЄС".

Тож всі ці попередження грузинської влади – видовище для своєї публіки, упевнений оглядач.

За його словами, насправді грузинську владу такий розклад дуже навіть повинен влаштувати. Мовляв, восени відбудуться вкрай важкі парламентські вибори, а Саакашвілі буде відвернений на українські справи, і головний суперник правлячої "Грузинської мрії" вступить в кампанію "обезголовленим", тому як для електорату партія "національна єдність" тотожна Саакашвілі. Отже, частина прихильників "Нацруху" як мінімум втратить інтерес до виборів.

"Призначення Міхо і відповідає довгостроковим інтересам "Грузинської мрії" олігарха Іванішвілі – ймовірність того, що він знову провалиться в Україні, має куди більше шансів на успіх. А тому, коли це станеться, лідери "мрії" можуть тріумфально констатувати: ось ваш кумир давно здувся, знову мав карт-бланш і знову нічого не зміг. Тож на підставі всього цього далі скривджених поз офіційного Тбілісі справа не зайде", – резюмує Ахвледіані.

Нагадаємо, 28 квітня Кабінет міністрів відкликав свою пропозицію на розгляд екс-глави Грузії Михайла Саакашвілі в якості віце-прем'єр-міністра України, і тепер невідомо, чи відбудеться воно в майбутньому.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!