Блог

Алексей Буряченко: Андрій Єрмак. Важливі відповіді на складні питання

Розбір інтерв’ю «Інтерфакс-Україна»

7

comments185360

Алексей Буряченко

Политолог, кандидат политических наук, доктор философии, юрист, финансист

Исполнительный директор Ассоциации органом местного самоуправления "Международная ассоциация малых громад"

Уже традиційно ми робимо розбір та аналіз найбільш актуальних інтерв’ю, які стосуються України в усіх її вимірах. На цей раз, хочу звернути особливу увагу на «програмне» інтерв’ю, агентству Інтерфакс-Україна, керівника Офісу Президента України Андрія Єрмака. Також, нагадаю, що Андрій Єрмак є одночасно і політичним радником Президента та Верховного Головнокомандувача України Володимира Зеленського, а отже, формування політичних сенсів та побудова політичної стратегії також в його безпосередніх повноваженнях та сфері відповідальності.

 

Андрій Єрмак, як він сам себе полюбляє називати, «менеджер президента», але, насправді, це поняття не зовсім вірно відображає його поточні повноваження та рівень задач. Адже, ми абсолютно усвідомлюємо, що під час воєнного стану є життєво необхідним посилення державної вертикалі, а президент, як Верховний Головнокомандувач, відіграє у ній ключову роль, а отже і голова його офісу кратно збільшує свої реальні повноваження та вплив, хоча і не формально-юридично, оскільки, Офіс Президента України не є органом зазначеним в Конституції України і, формально, не приймає участі у розподілі повноважень та пошуку державницького балансу між гілками влади в Україні. І дійсно, по ключовим векторам у воюючій країні найбільш виважені, помірковані та професійні дії ми бачимо, перш за все, від Президента України Володимира Зеленського та керівника його офісу Андрія Єрмака. І якщо Зеленський, здебільшого, працює на макро- рівні, ставши, дійсно, найбільшим ньюзмейкером та лобістом українських інтересів у світі та, надзвичайно ефективно виконує саме представницьку функцію Президента України, то рутинну роботу по аналізу викликів, пошуку ефективних рішень, як у зовнішньому та внутрішньому фронті, підготовкою підґрунтя до великих світоглядних перемог України в майбутньому, зайнявся саме Єрмак.

 

 Розбалансована система після повномасштабного нападу путінської росії потребувала, перш за все, активної мобілізації, чіткої координації та міцної руки, якщо хочете… все це забезпечив і продовжує забезпечувати, «права рука» Президента України, Андрій Єрмак. І логічним наслідком того, що лідерство в усіх державницьких процесах країни, став займати ОП України і особисто Андрій Єрмак. Аналізуючи ключові зони відповідальності Єрмака, стає зрозумілим, чому російські лобісти, ЗМІ та спецслужби так ненавидять Єрмака і використовують будь-які способи щоб його політично «збити», від істеричних та необґрунтованих заяв, конгресвумен з під Чернігова, Вікторії Спартц до уже забутого всіма вигаданого скандалу з «вагнерівцями». Найбільш неприпустимим в цій ситуації є те, що явно антиукраїнські пропагандистські наративи активно підхоплюються та «розганяються» псевдо-проукраїнськими опозиційними силами та закладеними «консервами» в самій Україні, навіть під час війни… Але навіть в таких надзвичайно складних умовах українська влада є стабільною, ефективно відповідаючою на виклики та генеруючи нові сенси, ну, як мінімум, в Офісі Президента України. Так, є і кадрові, і управлінські прорахунки, здебільшого на регіональному та урядовому рівні,.. куди ж без них. Але в поточній ситуації, це, точно, не є темою для жорсткого політичного протистояння, яке розхитує тільки-но консолідоване суспільство. Адже, помилки рішуче виправляються, а на «провисаючі» ділянки роботи знаходять люди спроможні ефективно працювати, навіть в таких екстремальних умовах.

 

Але повернусь до Андрія Єрмака та його інтерв’ю. Я не даремно зробив такий масивний вступ. Адже, для максимально об’єктивного та глибокого розуміння тез з інтерв’ю, надзвичайно важливо розуміти, які повноваження має людина, що їх говорить, наскільки відповідає за свої слова. І тут все склалося, Єрмак абсолютно чітко і розуміє, що він говорить, і має на це повноваження, і відповідає за свої слова, перш за все, перед Президентом України Володимиром Зеленським. Але тут є досить пікантний нюанс. Я глибоко переконаний, в тому, що Єрмак може сказати значно більше, а ніж Президент України, але те що він скаже, точно, погоджено з Зеленським, в рамках єдиної державної політики, в цьому я абсолютно не сумніваюсь. Саме тому, такі розгорнуті і багатовекторні інтерв’ю так важливі для глибокого комплексного аналізу.  

 

Чи має це інтерв’ю політичне значення, безумовно так. Так як, дає відповіді на найбільш болючі та актуальні запитання сьогодення та, навіть, найближчого майбутнього, що дозволяє багатьом аналітикам навіть робити обережні прогнози у багатьох напрямках та галузях, визначаючи пріоритети та розставляючи необхідні акценти. Наприклад, за яких умов Україна може піти на перемовини з агресором, що нам, перш за все, необхідно для досягнення успіху у війні, який рівень координації зараз між нами та партнерами по антипутінській коаліції, наскільки успішно інтегруються ініціативи групи Єрмака-Макфола в нові санкційні пакети, чи має місце спільна позиція ОП та ЗСУ у робочих контактах з США, чому важливо завершити активні бойові дії до зими? І це все в одному інтерв’ю! Так що дуже рекомендую з ним ознайомитись повністю, оскільки в цій статті я суб’єктивно виділю та проаналізую тільки ключові, як на мою точку зору, меседжі.

 

Розпочнемо з ключового, чи можливі перемовини з росією, в принципі? У своїй відповіді Єрмак завбачливо процетував Президента України Володимира Зеленського: «головною передумовою для початку розмови є виведення російських військ, що окупували частину території України після 24 лютого». Така синхронність позицій Єрмака з Зеленським, говорить про, перш за все, єдину вивірену позицію у надзвичайно чутливій темі для кожного українця – війни та миру. І абсолютно прогнозовано, по цій темі ми не почули жодних сенсацій, тільки виваженість, «холодний розум» та патріотичну позицію. Так, серед іншого, Єрмак зазначив, що: «Ми багато разів повторювали й залишаємося на тих самих позиціях: жодних компромісів, які були би пов'язані з українською незалежністю, територіальною цілісністю і суверенітетом. Ми цього не розглядаємо і не розглядатимемо. Коли можуть бути переговори з російською стороною, залежить не від нас. Ми захищаємо свою землю, ми ні на кого не нападали» 

 

Далі цікавіше. У запитанні журналіста про тактику рф по затягуванню війни, Єрмак розкрив, як уже відомі публічні позиції України по необхідності збільшення воєнної допомоги в найкоротші строки, так і деякі нові особливості спільних координаційних заходів та міжвідомчих зусиль для досягнення спільного успіху. «На сьогодні стало практикою те, про що ми нещодавно лише починали говорити, – це щотижневі брифінги наших військових в Офісі президента, на які ми запрошуємо представників країн – міжнародних партнерів. Тому на сьогодні наші партнери не мають жодного запитання стосовно необхідного нам озброєння і термінів його постачання. Ми працюємо в дуже тісній координації». Цим аргументом Єрмак вибиває «землю із під ніг» у тих критиків, які посилаючись на скандальну конгресменшу Спартц, говорили про слабку координацію між Києвом та Вашингтоном по питанням постачання зброї та контролю за нею, а також тим, хто вигадує чутки, що між ЗСУ та ОП є якісь непорозуміння і намагаються вбити клин недовіри у взаємовідносинах Залужного та Єрмака

 

Далі більше, «Ми плануємо поширення військових брифінгів на Комітет Конгресу США з безпеки. Вважаю, що це дуже важливо. Крім того, фактично щотижня відбувається наше спільне з Валерієм Залужним спілкування з радником американського президента з питань безпеки Джейком Салліваном і главою Об'єднаного комітету начальників штабів генералом Марком Міллі. Під час одного з таких дзвінків до нас нещодавно приєдналися глава українського МЗС Дмитро Кулеба і держсекретар США Ентоні Блінкен». Більше того, він ще й подякував депутатам ВРУ за підтримку його ініціативи про «створення спеціальної комісії Верховної Ради з моніторингу та контролю за іноземною допомогою, яка надається нам».

 

Критикам, які говорять про погану комунікацію Андрія Єрмака, після цих слів, він ставить їм шах і мат. Адже чітко видно, що саме Єрмак взяв на себе ключову вторинну комунікацію між сторонами та партнерами, звичайно, після Президента та Верховного Головнокомандувача України Володимира Зеленського. Успішна багатоярусна комунікація з партнерами з безпосереднім залученням Залужного, говорить, що зараз влада єдина, як ніколи, у досягненні спільної мети – перемоги над ворогом! Та і КабМін та ВРУ, точно, не виключені з комунікаційної парадигми, про що прямо свідчать цитати Єрмака.

 

Окремо, не можу не згадати про тему, якій я особисто присвячую багато уваги – це санкції. І ця тема, також, хоча і не так детально та широко, як попередні знайшла свою згадку в інтерв’ю Єрмака. Серед іншого, він зазначив, що група Єрмака-Макфола уже презентувала результати своєї роботи у ВРУ, а зараз їх зусилля концентруються на лобіювання українських інтересів та розширення підтримки нових санкційних пакетів серед держав ЄС та їх парламентів. Ну що ж, залишається тільки побажати успіхів у запровадженні нових санкційних пакетів відносно росії, особливо, максимальне прискорення запровадження газового ембарго та «цар-санкції» – визнання росії державою-спонсором тероризму!

 

Центральною темою цього інтерв’ю стали аргументи Андрія Єрмака по своїй раніше озвученій тезі, що необхідно завершити активну фазу бойових дій до зими. А це уже, погодьтесь, сигнал, як для бізнесу, так і для наших іноземних партнерів, що ми не зацікавлені в затягуванні конфлікту, і рішуче налаштовані на воєнну, а потім і дипломатичну, деокупацію власних територій. Так, Єрмак, з глибоким розумінням ситуації, заявив, що: «чим довше російські війська перебувають на наших тимчасово окупованих територіях і намагаються там окопатися, тим складніше буде ці території деокупувати». Важко з цією тезою не погодитись. 

 

І тепер я наведу пряму цитату, яку я обґрунтовано вважаю найголовнішою і найважливішою у цьому інтерв’ю: «Завершити активну фазу до зими – складне й амбітне завдання, але життєво необхідне. Ми робимо все для того, щоб цілі деокупації було досягнуто. І, відповідно, пояснюємо це нашим партнерам. Вони поділяють нашу позицію».

 

Так, у інтерв’ю Андрій Єрмак зауважив, ще багато важливих та актуальних речей, серед них, про подальший розвиток взаємовідносин з Китаєм, про напрацювання алгоритмів для компенсації за знищене або пошкоджене майно російськими терористами, про побудову нової безпекової архітектури в Європі з центром та за безпосереднього лідерства України і ще багато-багато цікавого, і кожній із цих тем потрібно присвячувати окрему статтю… Але, на мою думку, найголовнішим, саме зараз, все ж було саме те, що я зацитував раніше – наша рішуча позиція по деокупації наших територій ще до зими і те, що в цьому прагненні нас безперечно підтримують наші західні партнери, і що все це стало можливим завдяки системній та якісній роботі, перш за все, Президента України Володимира Зеленського, першої леді Олени Зеленської та всієї президентської команди в ЗСУ, правоохоронних органах, КМУ та ВРУ, яка щодня, крок за кроком, наближає нашу спільну перемогу над ворогом. 

 

Отже, резюмуємо. Із тез цього інтерв’ю, я роблю висновок, що Андрій Єрмак уже далеко не просто «менеджер президента», за час війни, він став його опорою та надійним і відповідальним партнером, який з однієї сторони знає своє місце, а з іншої усвідомлює весь тягар відповідальності, яка лягла на його плечі. Єрмак, як на мене, уже досить давно перейшов в наступну якість, від успішного «операційника», до справжнього візіонера та стратега і те що він каже в подібних «програмних» інтерв’ю точно вартує нашої з вами уваги та аналізу.



comments

Новини партнерів

comments

Інші матеріали автора


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!