Блог

Valerii Klochok: Байден-Путін – 0:1 (перший тайм)

Із самого початку позиція Байдена була програшною. Чому? Бо саме Байден дав слабину і зробив запрошення своєму російському колезі до зустрічі. А це означає, без будь яких сумніві та скидок, позицію номер 2. Стільки завгодно можна розповідати про могутність США, про їх супердержавність але факт втрати сполученими штатами світового лідерства більш ніж очевидний.

0

comments8972

Valerii Klochok

Політична та економічна аналітика

Політичний та економічний експерт Growford Institute, магістр державного управління, приватний підприємець. Народився на Черкащині, де впродовж десяти років займався педагогічною діяльністю, в тому числі обіймав керівні посади в закладах освіти та органах виконавчої влади. Є радником митної служби 3-го рангу. У 2005 році здобув ступінь магістра державного управління у Київському національному економічному університеті. З 2004 року консультант з економічних та політичних питань депутатської фракції у Верховній Раді України, помічника-консультанта народного депутата.


Аргументом тому є бажання американців долучити у якості союзників для повернення на п’єдестал першості союз Європи та Росії.  Вони справді роблять для цього усе можливе. Хоча вдається далеко не все. 

 

Можна, наприклад, розцінювати виведення військ з Афганістану не як поразку, а відступ (читай маневр у великій війні). Можна, наприклад, розцінювати позицію Байдена у відносинах з Путіним, як могутню багатоходову комбінацію. Можна, наприклад, вважати скасування санкцій щодо Північного потоку-2, як маневр у великій геополітиці але слабкість американських позицій в протистоянні з Китаєм очевидна. І саме ця слабина і визначає тактичні кроки команди Байдена, які, можливо, матимуть успіх в найближчі кілька років. Але не зараз і не тут. Тим паче не для України.

 

Повертаючись до наслідків-результатів саміту, вони власне і визначалися запрошенням Байдена до танцю. Далі саме напарник (напарниця) будуть вести партію. В сухому залишку анонс про окремі підсумкові брифінги для преси ще до початку зустрічі промовисто свідчив (для мене особисто) прописну істину - найкращим підсумком зустрічі стане домовленість про початок великого діалогу між США та Росією. Власне так і сталося. 

 

Домовилися домовлятися.  

 

І для світу це непоганий та багатообіцяючий початок нового витка геополітичного врегулювання світових проблем, яких після Другої світової війни накопичилася сила силенна. З огляду на те, що ООН просто «забила» на виконання своїх обов’язків в частині припинення та врегулювання військових міждержавних конфліктів, така зустріч цілком може претендувати на початок чогось справді великого.

 

Безумовним є той факт, що поки що і Путін і Байден залишаються на свої позиціях і не збираються поступатися своїми принципами. На перший погляд (за підсумками двох брифінгів) саме так і виглядає. Але обопільна згода почати підготовку до нової більш ґрунтовної зустрічі, можливо за рік, очевидна.  Домовленість про початок діяльності спільних робочих груп з підготовки компромісних рішень між США та Росією з багатьох ключових питань (економічних відносин, політичних діалогів, військових навчань і таке інше) – це і є той самий початок.

 

На що варто звернути особливу увагу, то це на заяву лідерів G-7, які домовилися виділити 40 трлн.дол. до 2035 року для країн, які розвиваються. Така собі домашня заготовочка перед зустріччю з Путіним. Турне Байдена Європою й візит до Великобританії був не випадковим. 

 

«Побудуй кращий світ» або B3W - це ініціатива країн G7, яка започаткована на останньому саміті в 2021 році й покликана протидіяти стратегічному впливу Китаю, надаючи альтернативу ініціативі «Один пояс - один шлях» для інфраструктурного розвитку країн з низьким та середнім доходом. Під керівництвом США, країни Великої сімки забезпечать країнам, що розвиваються, близько 40 трильйонів доларів до 2035 року згідно з планом. Кошти будуть отримуватися з приватного сектору і будуть інвестуватися для поліпшення умов у «кліматі, охороні здоров'я та охороні здоров'я, цифрових технологіях, гендерній рівності та рівності».

 

Усе лише починається. І це для нас дуже класна нагода. Питання лиш в тому чи скористаємося ми нею.

 

 



comments

Новини партнерів

comments

Інші матеріали автора


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!