Блог

Valerii Klochok: Шанс знову на миротворців?

Порошенко знову заговорив про миротворців ООН. Він закликав повернутися до ідеї миротворчої місії під егідою ООН на Донбасі. Він нагадав, що ця ідея свого часу була зафіксована в коаліційній угоді німецького уряду. Про це Порошенко заявив в інтерв'ю для німецьких ЗМІ з RTL Media Group.

0

comments6785

Valerii Klochok

Політична та економічна аналітика

Політичний та економічний експерт Growford Institute, магістр державного управління, приватний підприємець. Народився на Черкащині, де впродовж десяти років займався педагогічною діяльністю, в тому числі обіймав керівні посади в закладах освіти та органах виконавчої влади. Є радником митної служби 3-го рангу. У 2005 році здобув ступінь магістра державного управління у Київському національному економічному університеті. З 2004 року консультант з економічних та політичних питань депутатської фракції у Верховній Раді України, помічника-консультанта народного депутата.


Що було раніше!

 

15.09.2017 - Президент Петро Порошенко вважає, що введення на Донбас миротворців ООН не є панацеєю, а лише одним із інструментів забезпечення миру в Україні. "Блакитні шоломи" не є панацеєю. Це один із інструментів встановлення миру в моїй Україні, інструмент, який є елементом пакету безпеки», - сказав він тоді.

 

26.09.2018 - Введення на Донбас багатонаціональної миротворчої операції під егідою ООН може стати найкращим рішенням для припинення страждань українського народу від агресії, розв'язаної Російською Федерацією.

 

2 березня 2015 року своїм Указом № 116/2015 тоді Президент Петро Порошенко ввів в дію рішення Ради національної безпеки і оборони від 18 лютого «Про звернення до Організації Об'єднаних Націй і Європейського Союзу відносно розгортання на території України міжнародної операції по підтримці світу і безпеки».

 

20 вересня 2017 року під час виступу на засіданні Ради безпеки ООН з питань миротворчості у Нью-Йорку він підтвердив запит України до Ради безпеки ООН щодо розгортання миротворчої місії на Донбасі.  

 

20 лютого 2019 року Порошенко під час виступу на Генасамблеї ООН закликав направити на Донбас технічну оціночну місію для розробки варіантів розміщення миротворців.

 

Заявляв про це і  міністр закордонних справ України Вадим Пристайко. 20 лютого 2020 року на спецзасіданні Генасамблеї організації він сказав, що Вибори на Донбасі можуть бути здійснені після закриття кордону з Росією запровадженими миротворчими силами ООН.

 

Спроби апелювати до Радбезу ООН про миротворців були. Складно сказати, що вони не були наполегливі але ЧОМУСЬ не отримали підтримки. Багато говорили тоді про вето Росії. Так, це аргумент.

 

Але нині ситуація змінюється.

 

4 грудня маріонеткові лідери російських терористичних угруповань «ЛНР» та «ДНР» Леонід Пасічник та Денис Пушилін отримали партквитки провладної російської партії Єдина Росія. По суті в такий спосіб вони визнали свою керованість Російською Федерацією. Лише цього достатньо аби апелювати до Радбезу ООН про позбавлення Росії права голосу з питань, що стосуються України. Для цього навіть чинний Статут ООН змінювати не потрібно. Росія фактично визнала себе стороною конфлікту.  

 

Але влада сьогодні мовчить. Так само, як не дуже вона наполягала на цьому питанні в Радбезі ООН і в період до 2019 року.

 

 

 



comments

Новини партнерів

comments

Інші матеріали автора


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!