Блог

Ігор Петренко: ЧИ МАЄ ОНЛАЙН-ГЕМБЛІНГ ВИКОРИСТОВУВАТИ РРО?

Використання РРО (реєстраторів розрахункових операцій) є дуже чутливою темою для бізнесу, оскільки несе певні обтяження у вигляді зайвих бюрократичних процедур.

1

comments8542

Ігор Петренко

Політолог

Доктор політичних наук, доцент кафедри політичних наук філософського факультету КНУ імені Тараса Шевченка. Директора департаменту внутрішньої політики Міжнародного центру перспективних досліджень.

Окрім загальної суперечки щодо взагалі необхідності РРО є також спеціалізовані дискусії щодо особливостей застосування чи незастосування РРО у конкретних видах бізнесу, наприклад в онлайн сегменті легального українського гемблінгу. І тут, як і в будь-якій незрозумілій ситуації, діє правило: «не знаєш, як вчинити – дій за законом»!.

Що ж закон та уповноважені органи державно влади говорять з цього приводу? Передусім варто звернути увагу на позицію Державної податкової служби України (ДПСУ), яка надала роз’яснення з метою уникнення помилок при застосуванні РРО та невірного тлумачення законодавчих норм. Так от ДПСУ роз’яснює: якщо оплата інтернет послуг здійснюється без фізичного контакту продавця та покупця, РРО не обов’язковий. Ігри є різновидом інтернет-послуг, державний класифікатор продукції та послуг ДК 016:2010 прямо відносить діяльність щодо організації азартних ігор до Секції R «Послуги у сфері мистецтв, видовищно-розважальної та відпочинкової діяльності». Відповідно оплата за такі інтернет-послуги може здійснюватися за допомогою електронних платіжних засобів. Ба більше ДПСУ неодноразово зауважувало, що якщо послуги надаються виключно в електронній формі без фізичного контакту з покупцем, то місце проведення розрахунків визначити неможливо та застосування РРО не є обов’язковим. Все це напряму стосується онлайн-гемблінгу і позиція ДПСУ дуже чітка й ґрунтується на системному аналізу норм Закону про РРО.

Крім того, варто зважати на прописані в Законі про РРО пільги, які звільняють будь-яку компанію від використання РРО навіть якщо операція є розрахунковою. Так, пункт 14 статті 9 Закону про РРО передбачає, що РРО не застосовується при здійсненні розрахунків за послуги у разі проведення таких розрахунків виключно за допомогою банківських систем дистанційного обслуговування та/або сервісів переказу коштів. Своєю чергою Національний банк України до сервісів переказу коштів відносить сервіси небанківських фінансових установ, які мають ліцензію НБУ на переказ коштів без відкриття рахунків. Більшість організаторів азартних ігор здійснюють розрахунки з гравцями за допомогою саме таких сервісів.

Тож, з огляду на вищезазначене, організатори азартних ігор, які проводять діяльність виключно в мережі інтернет не зобов’язані використовувати РРО.

Ґрунтовне роз’яснення щодо незастосування організаторами азартних ігор реєстраторів розрахункових операцій було надане Антоном Кучухідзе – головою UGC, яка об’єднує у своїх лавах 80% легальних організаторів азартних ігор в Україні. Для сталості такої практики вкрай важливо, щоб всі без виключення легальні організатори азартних ігор в Україні мали однаковий підхід до застосування РРО. Уніфікована позиція, що ґрунтується на літері Закону є кращим аргументом проти будь-яких та будь-чиїх зловживань і необґрунтованих претензій з боку органів державної влади.



comments

Новини партнерів

comments

Інші матеріали автора


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!