Блог

Ігор Петренко: ГРАЛЬНИЙ БІЗНЕС НА ПОСТРАДЯНСЬКОМУ ПРОСТОРІ: ТРЕНДИ В СТАВЛЕННІ СУСПІЛЬСТВА ДО АЗАРТНИХ ІГОР

В українському суспільстві, як і в більшості пострадянських країн, існує низка стереотипів у ставленні до азартних ігор. Зокрема побутує думка, що азартні ігри є способом заробітку, який «висмоктує гроші з гравців». Думка насправді хибна й спростовується соціологічними дослідженнями як в Україні, так і в інших пострадянських країнах, наприклад Латвії.

1

comments8243

Ігор Петренко

Політолог

Доктор політичних наук, доцент кафедри політичних наук філософського факультету КНУ імені Тараса Шевченка. Директора департаменту внутрішньої політики Міжнародного центру перспективних досліджень.

Корінь хибного сприйняття азартних ігор криється в тому, що довгий час в цих країнах вони перебували в тіні, тобто були нелегальним або напівлегальним видом діяльності. Це визначало формат існування цього виду бізнесу і формувало відповідний негативний фон навколо нього. Самі організатори працювали безконтрольно, а гравець був абсолютно незахищений від потенційного свавілля. З часом навколо нелегального сегмента накопичилось чимало бенефіціарів – чиновники, правоохоронці, політики тощо, які були дуже зацікавлені в тому, щоб цей ринок залишався сірим, тому вони усіляко перешкоджали легалізації й адекватному сприйняттю азартних ігор суспільством.

Легалізація відкриває азартні ігри з іншого боку: як вид високотехнологічного бізнесу, який генерує прибуток державі, а не сірим кардиналам, і як сферу послуг для розваг, а не заробітку. Дуже важливу роботу для адекватного сприйняття проводять профільні асоціації, і якщо вони професійно працюють, то це завжди дає результат. Наприклад, найбільша в Україні асоціація організаторів азартних ігор UGC, яка охоплює 80% легальних операторів, після легалізації вперше зробили два незалежних дослідження, в яких показали реальне ставлення українців до азартних ігор. Виявляється, що українці не є азартною нацією, адже абсолютна більшість українців (92,8%) повідомили, що не мали особистого досвіду азартних ігор на гроші протягом останніх 12 місяців і лише 8,2% опитаних хотіли б зіграти хоча б в один вид азартних ігор у майбутньому. 

Як приклад професійної роботи профільної асоціації також можна назвати Латвійську асоціацію грального бізнесу, яка провівши незалежне дослідження так само зруйнувала низку поширених в цій країні стереотипів. Так, проведене дослідження показало, що 78% респондентів ставляться до азартних ігор, як до виду розваг чи хобі. Лише 17% мешканців розглядають азартні ігри як джерело для заробляння коштів, хоча ще у 2019 році цей показник був на рівні 48%. Це яскравий приклад того як просвітницька робота Асоціації дає результат і у свідомості суспільства відбувається переоцінка азартних ігор.

Вкрай помилково думати, що заборона азартних ігор призведе до того, що люди перестануть грати. Лише легалізації, а відповідно встановлення цивілізованих правил гри та просвіта будуть давати позитивні результати для суспільства. Ось цим і займають профільні асоціації, як в Україні (UGC), так і за кордоном.



comments

Новини партнерів

comments

Інші матеріали автора


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!