Блог

Дмитро Соболєв : Чим історія з борговою кризою китайського гіганта Evergrande Group повчальна для України

Китай, схоже, виробив план розв’язання боргової кризи, в якій опинився один із флагманів китайської економіки – найбільшої в країні девелоперської компанії Evergrande Group.

0

comments9831

Дмитро Соболєв

Експерт в сфері фінансів

Кандидат економічних наук, радник податкової та митної справи 1 рангу

Компанія продасть свою частку у державному Shengjing Bank, а виручені півтора мільярда доларів пустить на обслуговування боргу.

 

Тиждень тому з’ясувалося, що Evergrande не може виплачувати відсотки за своїми борговими зобов’язаннями. Йшлося про $83,5 млн по облігаціях зовнішньої позики. Це викликало надзвичайну напругу у світі, оскільки банкрутство Evergrande може призвести до хаосу на ринках у глобальному масштабі, запустивши ланцюг банкрутств, довжину якого важко собі уявити і передбачити. 

 

Тепер, принаймні, компанія поверне собі здатність платити хоча б відсотки по боргах. І вже сьогодні Evergrande має заплатити $47,5 млн. Про саме тіло боргу говорити рано – це понад $300 мільярдів. Для порівняння – військовий бюджет КНР цього року складає $209 мільярдів.

 

Чи міг би уряд Китаю втрутитися у ситуацію радикально і врятувати Evergrande від банкрутства? В держави на це гроші є, але за тиждень після початку кризи вже стало очевидно, що стратегія китайської влади буде іншою. І сьогоднішнє рішення підтверджує ту версію, яка досі існувала лише у вигляді чуток – активи боржника повільно розпродаватимуть іншим китайським компаніям та банкам.

 

Чим ця історія повчальна для України? По-перше, держава має запобігати утворенню галузевих монополістів, якщо ринку вони не потрібні. Інакше в якийсь момент вони поставлять під загрозу весь ринок. А, по-друге, значною мірою проблеми Evergrande виникли через зловживання фінансовими інструментами для підвищення своєї капіталізації та залучення інвесторів. Тому, правильний баланс між використанням фінансових інструментів та інвестуванням у реальний сектор економіки – запорука економічної стабільності і розвитку без грандіозних боргів та потрясінь.



comments

Новини партнерів

comments

Інші матеріали автора


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!