Блог

Алексей Буряченко: Докапіталізація банків під час війни. Хто має платити власники чи держава?

Докапіталізація АТ «Сенс-Банк».

2

comments9697

Алексей Буряченко

Политолог, кандидат политических наук, доктор философии, юрист, финансист

Исполнительный директор Ассоциации органом местного самоуправления "Международная ассоциация малых громад"

У ІІІ кварталі банківський сектор надалі адаптується до кризових умов. Слід зауважити, що банки підтримували роботу мережі та стрімко відновлювали діяльність відділень у звільнених регіонах. Як зауважує НБУ, -- «більшість системно важливих банків не викликають занепокоєння». Нагадаю, до переліку системно важливих банків входять 14 установ: АТ «А-БАНК», АТ «Сенс-Банк», АТ «КРЕДОБАНК», АТ «ОТП БАНК», АТ «Ощадбанк», АБ «Південний», АТ КБ «ПриватБанк», АТ «ПУМБ», АТ «Райффайзен Банк», АТ «ТАСКОМБАНК», АБ «УКРГАЗБАНК», АТ «Укрексімбанк», АТ «УКРСИББАНК», АТ «УНІВЕРСАЛ БАНК».   

 

Разом з тим, в ЗМІ та в експертному середовищі продовжується активна дискусія щодо можливої націоналізації АТ «Сенс-Банк». Як відмічає голова НБУ Андрій Пишний щодо питання націоналізації АТ «Сенс-Банк», -- «НБУ ретельно моніторить платоспроможність та стан ліквідності всіх банків. Наше завдання, щоб системно важливий Сенс-Банк (Альфа-Банк) функціонував безперебійно та стабільно, не залежно від складу акціонерів». Відзначу, на сьогодні, ліквідність банку є стабільною і не викликає занепокоєння, що підтверджується інформацією НБУ [Огляд банківського сектору, 29 листопада 2022р.].

 

Також, у ЗМІ, пошириться дискусія відносно докапіталізації АТ «Сенс-Банк». Зауважу, відповідно до Закону України «Про банки і банківську діяльність» відповідальність за докапіталізацію банків лежить на власниках банку. Нагадаю, на капіталізацію Привату після його націоналізації було витрачено ₴155 млрд. державних коштів. Оскільки на час проведення докапіталізації саме держава була уже власником Привату. Отже, враховуючи попередній досвід можливо, якщо дійсно АТ «Сенс-Банк» потребує докапіталізації то провести її до можливої націоналізації. Тим більше, за відкритою інформацією, власники банку не проти провести докапіталізацію. Відмічу за заявами самого банку, ще в травні акціонери АТ «Сенс-Банк» заявили, що планують докапіталізувати банк на $1 млрд. 

 

Як зауважив нинішній голова НБУ відносно докапіталізації Сенс-Банк, що комунікація на рівні обміну листами дійсно відбувалася, але процедура докапіталізації є чітко формалізованою. Вона передбачає не листи чи комунікацію, а «подання релевантного пакету документів. І у випадку надходження відповідного пакету документів НБУ здійснюватиме його оцінку в передбачених законодавством рамках». Також, Пишний, підкреслив, -- «Ми якось надто багато уваги приділяємо історіям про мільярд. Давайте згадаємо, що підтримка капіталу – це обов’язок акціонера, уважно прочитаємо закон, виконаємо нормативні приписи і припинимо «лякати» НБУ мільярдом». Отже, як ми бачимо, НБУ не вбачає нічого поганого від заведення $1 млрд. в українську економіку, головне щоб механізми були законними і відповідали законодавству України. Безперечно, необхідний контроль за їх використанням. Отож, чому не здійснити докапіталізацію за рахунок власників, якщо це прямо передбачено нормою закону, адже підкреслю держава занадто багато вже віддала «власних» грошей на докапіталізацію банків. Тим більше, наскільки відомо із офіційних джерел, зараз напрацьовується і обговорюється з представниками ЄС механізм для виведення коштів. Тобто, власники намагаються отримати дозвіл від європейських регуляторів на те, щоб вивести з-під санкційних обмежень кошти для вливання їх у капітал банку щоб він залишався керованим і продовжував працювати на користь українській економіці. Як зазначив, голова наглядової ради Сенс Банку Роман Шпек, -- «Знадобилося багато часу, щоб вивчити юридичні тонкощі та зрозуміти, як саме ми можемо це зробити. Наразі ми чекаємо відповіді від регуляторів у Монако та Великій Британії щодо використання коштів, що лежать у британському банку в Монако. Сподіваємося отримати їх до кінця року». Слід відмітити, цього року Сенс Банк (Sense Bank) переміг у номінації Innovation in Digital Banking Awards 2022 у категорії Best Bank in Central and Eastern Europe for Innovation in Digital Banking за версією британського фінансового видання The Banker, яке видається у Лондоні з 1926 року групою Financial Times. (*Журнал щорічно вручає нагороди The Banker’s Bank of the Year провідним фінансовим установам за досягнення у банківській сфері). Також, зауважу банк одним із перших надав можливість купівлі військових облігацій всередині Sense для підтримки країни всього за 5 хв. Також користувачі можуть швидко перерахувати кошти на підтримку Збройних Сил України та допомогти постраждалим від війни.

 

Але повернемося до питання докапіталізації банківського сектору. Зауважу, платоспроможність буде одним із перших питань для фінансової системи в мирний період. І враховуючи різні економічні фактори перед банками постане питання докапіталізації. Тому, на 2023 рік НБУ і запланував широку компанію по вивченню стану вітчизняних банків, про що регулятор оголосив 29 листопада. Отож, скоріш за все, враховуючи реалії сьогодення, деяким банкам, я б навіть сказав багатьом, будуть висунуті конкретні вимоги по докапіталізації. І як результат, можливе різке збільшення переліку банків щодо яких будуть запропоновані заходи докапіталізації, і як часто це буває, за державні кошти. Тому доцільно, враховуючи стан економіки, в умовах війни, і як наслідок навантаження на державний бюджет щоб були прийняті механізми, можливо, які б були запроваджені на час військового стану, які б унеможливили навантаження на державний бюджет відносно питання докапіталізації банківського сектору, особливо приватного. Зауважу, за сім років, 2014 року, держава докапіталізувала тільки державні банки на ₴222 млрд. А з урахуванням того, що їхня докапіталізація вимагає внесення не в грошах, а ОВДП, до цієї суми ще треба додати купони, які платить Мінфін. Отже, ще раз звернуся до норми закону «докапіталізація банку лежить на власниках банку». 

 

Наголошу, зазначена проблема не обмежується ситуацією навколо того чи іншого банку в поточних умовах. Але, сьогодні, ми як ніколи, повинні думати про економіку країни та її стабілізацію. Так, за підсумками одинадцяти місяців дефіцит бюджету перевищив ₴800 млрд. [прес-служба Міністерства фінансів]. Отож, враховуючи економіку країни, яка працює в умовах війни, законодавці та регулятори повинні подумати про різні аспекти, які провокують навантаження на державний бюджет і максимально знизити та упередити рівень такого навантаження, зокрема в частині докапіталізації банківського сектору за рахунок українських платників податків. 



comments

Новини партнерів

comments

Інші матеріали автора


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!