Блог

Ігор Рейтерович: ЕТИЧНА ПАСТКА: ЯК ГОЛОВА ВЕРХОВНОГО СУДУ ПІДСТАВИВ ЧЛЕНІВ ВИЩОЇ РАДИ ПРАВОСУДДЯ ПІД ПЕРЕВІРКИ НА ДОБРОЧЕСНІСТЬ

Перебування у складі Вищої ради правосуддя стає чимдалі небезпечнішою справою для кожного, хто вирішив триматися за посаду після 27 січня.

0

comments8743

Ігор Рейтерович

Політолог, кандидат політичних наук, керівник політико-правових програм Українського Центру суспільного розвитку

Політолог, кандидат політичних наук, керівник політико-правових програм Українського Центру суспільного розвитку

Перебування у складі Вищої ради правосуддя стає чимдалі небезпечнішою справою для кожного, хто вирішив триматися за посаду після 27 січня. ВРП стала вразливою з дня відставки двох представників адвокатури, несподівану радість від чого досі переживають активісти. Деякі члени ВРП теж спочатку тихенько зловтішалися з приводу емоційного демаршу колишніх колег, але натомість втратили цінний час на власний порятунок від медіаганьби, тавра «недоброчесності» і потенційної кримінальної відповідальності.

По-перше, з 27 січня вони взяли на себе сміливість проводити засідання конституційного органу в неконституційному складі. Не відходячи від робочих місць, 15 досвідчених юристів стали співучасниками злочину, який із радістю розслідуватиме НАБУ і робитиме піар на публічних звинуваченнях «суддівських кланів». Наприклад, у перевищенні службових повноважень або зловживанні владою. Члени ВРП самі створили собі зручний привід встановити нову якість відносин з правоохоронними органами і погіршити власні позиції перед Етичною радою. Доказом того, що вони пішли на це свідомо, є офіційне повідомлення про повноважність ВРП, в складі якої перебувають лише 14 обраних/призначених членів замість передбачених законом 15. 

Не треба бути юристом екстра-класу, аби зрозуміти, що статус голови Верхового Суду, який «входить до складу ВРП за посадою» чітко відокремлений у законі «Про Вищу раду правосуддя» від статусу 20 членів ВРП, які є призначеними й обраними. Почитайте статтю 5: ці два статуси розведені законодавцем у різні абзаци. Більше того, навіть порядок обрання і порядок призначення – окремі статті профільного закону. У статті 18 цього ж закону сказано, що «Вища рада правосуддя є повноважною за умови обрання (призначення) на посаду щонайменше п’ятнадцяти членів, серед яких більшість становлять судді». Увага! На сьогодні у ВРП – 14 обраних/призначених членів ВРП плюс голова Верховного Суду. Тобто, відсутній повноважний склад із 15 обраних/призначених! І це ніяк не можна обійти, не порушуючи профільного закону!

Проте, ВРП за формулою 14+1 продовжує приймати колегіальні рішення. Чому? Підігрують активістам, ніби судова реформа за їхнім рецептом є тріумфом доброчесності, а не дурнуватим планом призначити Маселко і Гольник до ВРП? Як кажуть англійці, nice try. Тобто, марна спроба. Навряд чи таке самоприниження допоможе сподобатися членам Етичної ради при ВРП та їхнім «інформаційним військам» з Автомайдану. Нащо було нагадувати їм з офіційного сайту про те, що при проведенні перевірок Етична рада має  зважати на необхідність збереження повноважності ВРП? Гарне свідчення повного нерозуміння у ВРП негласних завдань Етичної ради.

Думали виграти для себе трохи оплаченого робочого часу, але не зрозуміли цинізму чужої бліц-гри! Оцініть! В останній день повноважень Гречківського і Маловацького, коли решта членів ВРП ще мали шанс зібрати голоси 17 колег за власну відставку, Етична рада оголосила, що кандидатів до ВРП перевірить пізніше, ніж планувалося. А от чинних членів ВРП – за розкладом, без жодних змін. Прекрасний хід! Хотілося б побачити, як сприйняли цю новину члени ВРП, які так легко купились на ілюзію, що в Етичної ради не буде особливого інтересу до ВРП без Гречківського і Маловацького. Змарнувавши останнє повноважне засідання, коли можна було злізти з конвеєра, що потягне всіх на репутаційний «забій», не маючи тепер кворуму для задоволення відставок, кожен з 14 членів ВРП буде змушений пройти ганебну  процедуру сумнівного конституційного характеру і кампанію брудного піару. 

Всі члени ВРП зараз – в одній обоймі. І тут вони нарешті опиняються всі разом, незалежно від способу призначення, обрання чи здобуття своїх посад. Тому що навіть голова Верховного Суду, який внаслідок політичних торгів, звільнений законом від перевірки Етичної ради при ВРП, через свою зрадницьку і самовпевнену роль в розвалі Вищої ради правосуддя назавжди втратить довіру суддівської спільноти і політичних кураторів. Причому одночасно.

Замість висновку. Найбільша ганьба не в тому, що п’ять, сім чи п’ятнадцять членів ВРП виявляться недоброчесними (цікаво, як це вплине на легітимність прийнятих ними рішень, в тому числі по призначенню суддів ВАКС і ВС?), і це знищить всі плоди діяльності ключового органу правосуддя за 5 років його існування. Створимо новий, адже судова реформа в нашій країні – це не про результат, а про процес. 

Ганьба в тому, що цю неконституційну етичну перевірку проводитимуть троє іноземців, які в своїх країнах навряд чи є взірцевими професіоналами, в тому числі з точки зору доброчесності і навіть законослухняності. Один з них – американський суддя у відставці Роберт Корді, якому майже 80 років. З невідомих причин, у США він користується карткою соціального страхування померлого співвітчизника. Тобто, він або порушує закон або працює під прикриттям, і саме тому інформація про цю невідповідність не отримує жодних офіційних коментарів від посольства, яке його рекомендувало. 

Колишня генеральна прокурорка Естонії – ще одна членкиня Етичної ради, позбулася посади в Естонії через рішення Етичної ради прокурорів Естонії. Чому вона в нашій країні уповноважена оцінювати етичність членів і кандидатів до ВРП? Жодної реакції на публічну інформацію про недоброчесний фінал її кар’єри немає. Чим є це мовчання, як не меседжем про другосортність нашої країни? 

Нарешті, Ентоні Хупер – майже 90 років. В своїй країні він начебто двадцять років був адвокатом і десять – суддею. Питання, якій ще роботі він присвятив  років двадцять свого довгого професійного життя? Ясно тільки, що ближчі 6 років він планує займатися розподілом посад серед українських суддів. І це є та реформа, яку нам обіцяли? 



comments

Новини партнерів

comments

Інші матеріали автора


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!