Блог

Поддубная Алина: Гендерно-зумовлене насильство

Заходи із протидії гендерно-зумовленому насильству, зокрема домашньому

0

comments2438

Поддубная Алина

Эксперт-международник

Помощник-консультант народного депутата Украины 8 и 9 созыва, помощник-консультант депутата Киевского областного совета 7 и 8 созыва, член Украинской Асоциации внешней политики.

Лектор и спикер на образовательных платформах.

С 2011 работает в государственном секторе, возглавляла международное и инвестиционное направление в Киевской областной государственной администрации. На данный момент работает в Министерстве социальной политики Украины

В той час, коли весь світ зосереджений на боротьбі з пандемією COVID-19, потрібно пам’ятати про іншу пандемію – тиху пандемію з мільйонам жертв щорічно по всьому світу – насильство проти жінок, дівчат, дітей, літніх людей. 

Карантин стримав темпи поширення COVID-19, але негативно вплинув на іншу пандемію – насильство.

Питання протидії домашньому насильству визначено пріоритетом в Україні на найвищому політичному рівні. Так, у вересні 2020 року Президент України підписав Указ „Про невідкладні заходи із запобігання та протидії домашньому насильству, насильству за ознакою статі, захисту прав осіб, які постраждали від такого насильстваˮ, на початку цього року Уряд затвердив Державну соціальну програму запобігання та протидії домашньому насильству та насильству за ознакою статі на період до 2025 року.

Активно відбувається процес підготовки до ратифікації Стамбульської конвенції.

У 2020 році в Україні зафіксовано понад 210 тисяч звернень щодо вчинення домашнього насильства, 86 відсотків – від жінок. У порівнянні з минулим роком кількість звернень зросла більше ніж у два рази. 

Для зменшення рівня домашнього та гендерно зумовленого насильства важливо забезпечити:

належну координацію, взаємодію та фахову підготовку фахівців усіх уповноважених органів, які працюють у сфері запобігання та протидії домашньому насильству;

доступність та якість надання необхідної допомоги та послуг постраждалим, незалежно від місця їхнього проживання, віку, стану здоров’я;

притягнення до відповідальності кривдників та попередження повторного скоєння цих злочинів;

формування „нульової толерантностіˮ усіх груп населення до гендерно зумовленого та домашнього насильства;

збір даних та моніторинг реалізації державної політики у сфері запобігання та протидії гендерно зумовленому та домашньому насильству.

Мінсоцполітики розбудовує систему надання допомоги постраждалим.

У співпраці з Представництвом ФН ООН в Україні  Мінсоцполітики провело онлайн навчання для близько шести тисяч фахівців місцевих органів державної влади, відповідальних за протидію домашньому насильству. Це майже 90% від загальної кількості відповідальних осіб.

У центрі уваги розбудова мережі притулків для постраждалих від домашнього насильства та насильства за ознакою статі.

Тільки протягом 2020 року створено 9 притулків, з них 5 за кошти місцевих бюджетів, 4 – за кошти донорської допомоги.

Для розширення мережі спеціалізованих служб підтримки постраждалих осіб запроваджено нову субвенцію з державного бюджету у розмірі 274,2 млн гривень.

Субвенція допоможе побудувати нові та підтримати вже існуючі притулки, денні центри, мобільні бригади соціально-психологічної допомоги постраждалим від домашнього насильства та насильства за ознакою статі.

Затверджено Методику визначення потреб територіальних громад у створенні спеціалізованих служб підтримки постраждалих від домашнього насильства та насильства за ознакою статі, яка допоможе визначити потребу всіх регіонів у створенні спеціалізованих служб, в тому числі притулків.

Для удосконалення правового регулювання притягнення до відповідальності за вчинення домашнього насильства, насильства за ознакою статі, невиконання термінового заборонного припису або неповідомлення про місце свого тимчасового перебування, а також практичної реалізації права постраждалої особи на відшкодування матеріальних збитків і моральної шкоди, завданих внаслідок домашнього насильства, група народних депутатів України внесла до Парламенту України законопроект про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо посилення відповідальності за вчинення домашнього насильства та насильства за ознакою статі (№3908-1 від 03.08.2020). У лютому цього року законопроект прийнято у першому читанні.

Для формування у населення нульової толерантності до гендерно зумовленого насильства на постійній основі проводиться національна інформаційно-просвітницька кампанія „Розірви колоˮ, яка використовує як онлайн, так і офлайн канали.

Для моніторингу ефективності проведення цієї кампанії у березні 2019 та лютому 2020 року Мінсоцполітики за підтримки Фонду народонаселення ООН в Україні було проведено опитування „Ставлення громадян до гендерно зумовленого та домашнього насильстваˮ.

Результати опитування показали, що обізнаність населення щодо домашнього насильства та його проявів зросла. Кожен четвертий українець знає про інформаційну кампанію „Розірви колоˮ.

Водночас, стійкими залишаються стереотипи:

17 відсотків опитуваних вважають, що заради збереження сім’ї жінка повинна терпіти насильство з боку чоловіка; 

40 відсотків вважають, що насильство трапляється у недостатньо забезпечених сім’ях; 

кожен четвертий вважає, що фізичне насильство чоловіка проти жінки можна виправдати, 

кожен десятий не вважає насильство гострою проблемою. 

При цьому 66% населення вважає, що сучасне покоління більш нетерпиме до гендерно зумовленого насильства, ніж попередні. Більше половини населення втрутились би у ситуацію застосування фізичної сили чоловіком проти жінки або навпаки (респонденти вказали, що основна причина невтручання в ситуації насильства – страх бути звинуваченим у конфлікті та небезпека).

 

*На сьогодні мережа спеціалізованих установ, які надають допомогу постраждалим складається із: 21 центра соціально-психологічної допомоги, 33 притулки / відділень, 410 мобільних бригад соціально-психологічної допомоги, 2 центрів медико-соціальної реабілітації постраждалих осіб, 11 центрів денного перебування постраждалих осіб.

 



comments

Новини партнерів

comments

Інші матеріали автора


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!