Блог

Бала Віталій: Головна подія

Україна матиме літаки четвертого покоління

0

comments6518

Бала Віталій

Політтехнолог, політичний консультант, директор Агентства моделювання ситуацій.

У 1987-1992 роках навчався в Інституті міжнародних відносин

1993-1994 роках навчався у Франції в Європейському інституту вищих міжнародних студій(Institut Européen des Hautes Etudes Internationales (IEHEI)

2006-2007 роках працював у Кабміні радником віце-прем'єр-міністра.




На мою думку, головною подією цього тижня було рішення про надання Україні американських літаківF16. 

Так, вирішення цього питання тільки почалось і ще не відомі ні дата, ні кількість літаків, які можуть надати.

Але, під час зустрічі з нагоди саміту Ради Європи в Ісландії британський прем’єр-міністр Ріші Сунак та його голландський колега Марк Рютте оголосили у вівторок, 16 травня, що вони працюватимуть разом над створенням «міжнародної коаліції», щоб допомогти Україні отримати винищувачі F-16. 

І ця заява стала знаковою, адже навіть США, які до цієї заяви не підтверджували надання літаків, фактично приєднались до цієї коаліції, коли американський президент Джо Байден заявив під час зустрічі з лідерами країн G7, що США підтримуватимуть спільні зусилля з союзниками та партнерами щодо підготовки українських пілотів на літаках четвертого покоління, зокрема на винищувачах F-16. 

Про готовність навчати українських пілотів вже заявили Данія, Португалія, а раніше про це заявляли Велика Британія та Франція. І напевно кількість країн, які можуть навчати українських пілотів і які скоріш за все згодом нададуть нам літаки, буде збільшуватись.

Про що може свідчити така зміна позиції стосовно надання літаків Україні з боку наших союзників і партнерів?

По-перше, на мою думку, головне, підтримка України у війні буде не зменшуватись, як про це вже почали говорити деякі політики, журналісти, експерти, а збільшуватись.

По-друге, наші союзники вірять у нашу перемогу. Тому, для скорішого надання літаків і можливо іншої зброї, дуже важливо, щоб анонсований контрнаступ був успішним.

По-третє, рішення про надання Україні літаків говорить про підтримку України у майбутньому і фактично відкриває реальну перспективу вступу до НАТО.



comments

Новини партнерів

comments

Інші матеріали автора


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!