Блог

Бала Віталій: Від неділі до неділі

Події у світі, які варто згадати

0

comments5892

Бала Віталій

Політтехнолог, політичний консультант, директор Агентства моделювання ситуацій.

У 1987-1992 роках навчався в Інституті міжнародних відносин

1993-1994 роках навчався у Франції в Європейському інституту вищих міжнародних студій(Institut Européen des Hautes Etudes Internationales (IEHEI)

2006-2007 роках працював у Кабміні радником віце-прем'єр-міністра.




Неділя (30 липня)


Економічне співтовариство країн Західної Африки(ECOWAS), яке зібралося на позачерговому саміті e неділю, 30 липня, в Нігерії, дало солдатам-путчистам у Нігері тиждень, щоб відновити президента Мохамеда Базума на його посаді, У  своїй декларації вони зазначили, що випадку відмови будуть вжиті різні заходи, включно з можливим застосуванням сили.


Понеділок(31 липня)


Військові очільники, які прийшли до влади у результаті державних переворотів, Буркіна-Фасо та Малі в понеділок застерегли від будь-якого військового втручання в Нігер з метою відновлення Мохамеда Базума, президента, поваленого путчем, заявивши, що це буде розглядатися «як оголошення війни» їхнім двом країнам


Вівторок (1 серпня)


США

у вівторок, 1 серпня, колишньому президенту США Дональду Трампу було висунуто звинувачення у його спробах змінити результати президентських виборів 2020 року. Хоча Трамп вже двічі притягується до кримінальної відповідальності, це звинувачення є найсерйознішим проти нього, враховуючи, що він прагне отримати новий президентський мандат у 2024 році.


США

Представники НASA у вівторок у соціальних мережах повідомили, що будо чутно сигнал космічного зонду Voyager 2, який


Середа (2 серпня)


Китай

Проливні дощі та повені, які почали спадати у середу, почалися у суботу. За 40 голін опадів були стільки, як за весь місяць липень.  Постраждали мільйони людей, а за даними китайських ЗМІ було евакуйовано у Пекіні 127 000 людей. Було зафіксовано максимальний рівень опадів, який становив 744,8 міліметра і це найбільше кількість за 140 років. Попередній рекорд був встановлений у 1891 році з 609 міліметрами. Перші записи про кількість опадів датуються 1883 роком.


Малі

Генерал Саліфу Моді, друга за впливом людина у хунті, яка прийшла до влади у Нігері 26 липня, прибув до Бамако 2 серпня 2023 року на чолі делегації, щоб зустрітися з представникавми влади Малі.


Четвер (3 серпня) 


США

У четвер колишній президент Дональд Трамп постав перед федеральним судом у Вашингтоні за третім кримінальним звинуваченням. Звинувачений у змові проти американських інституцій, намагаючись усіма засобами скасувати результати президентських виборів 2020 року, він не визнав себе винним і назвав цей день дуже сумним для Сполучених Штатів. Наступне засідання призначено на 28 серпня.


У четвер, 3 серпня, джихадистське угруповання «Ісламська держава» оголосило в аудіозаписі, опублікованому в Telegram, про смерть свого лідера Абу аль-Хусейна аль-Хусейні аль-Кураші, убитого під час зіткнень з угрупованням джихадистів «Хаят Тахрір аль-Чам». на північному заході Сирії.


П’ятниця (4 серпня)


Нігер

Делегація Економічного співтотовариства країн Західної Африки (ECOWAS), відправлена ​​пізно ввекчнрі у четвер у Ніамей, столицю Нігера, для пошуку «дружнього» виходу з кризи у Нігері, вилетіла рано вранці у п'ятницю, не встигнувши зустрітися з лідером путчистів. Західноафриканська регіональна група дала путчистам час до неділі, щоб відновити президента Мохамеда Базума, якого було повалено 26 липня, на його посаді під страхом застосування сили.


росія

 Навального, який зараз відбуває дев’ятирічний термін ув’язнення за шахрайство, 4 серпня 

московський суд засудив до додаткових 19 років ув’язнення, цього разу за «екстремізм».

 

Субота (5 серпня)

 

Пакистан

Колишнього прем'єр-міністра Пакистану Імрана Хана суд визнав винним у корупції та засудив до трьох років ув'язнення у справі про подарунки, які він отримував, коли був прем'єр-міністром.


Індія

Запущена Індією безпілотна ракета "Чандраян-3" вийшла на орбіту Місяця у суботу, 5 серпня, через чотири роки після першої невдалої спроби. Про це заявила Індійська організація космічних досліджень (ISRO)



comments

Новини партнерів

comments

Інші матеріали автора


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!