Блог

Бала Віталій: Головна подія

Піар на війні недоречний

0

comments4746

Бала Віталій

Політтехнолог, політичний консультант, директор Агентства моделювання ситуацій.

У 1987-1992 роках навчався в Інституті міжнародних відносин

1993-1994 роках навчався у Франції в Європейському інституту вищих міжнародних студій(Institut Européen des Hautes Etudes Internationales (IEHEI)

2006-2007 роках працював у Кабміні радником віце-прем'єр-міністра.




На мою думку, головною подією цього тижня в Україні був навіть не сам рейд у Білгородській області Легіону Свобода Росії разом з Російським добровольчим корпусом, як обговорення цього рейду.

Так, ми почули заяви від українських офіційних представників, що у рейді взяли участь виключно громадяни росії, а Україна не має до нього жодного стосунку. Але, ми ж розуміємо, що це не так, бо вони зайшли з території України і озброєнні вони були Україною.  

Так і заяви про створення, так званого поясу безпеки для українців, також виглядає сумнівно, адже виходить, що Україна була таки не просто зацікавлена у такому рейді, мала б сприяти його проведенню, судячи з таких заяв.

На мою думку, головною метою цього рейду, який не міг бути здійсненим без узгодження з українськими відповідними військовими структурами, була інформаційно- пропагандистська складова, а простіше кажучи – піар.

І це завдання було виконане на сто відсотків, бо одразу було зрозуміло, що якихось відчутних воєнних здобутків не може бути.

Тому і обговорення в Україні було навколо питання піару.

Кому це було вигідно?

Яка реальна причина цього рейду?

Дехто вважає, що цей рейд був відволікаючим від подій у Бахмуті, який фактично був захоплений росіянами. Наскільки вони праві, кожен може вирішити сам, але відчуття, що щось у цьому є, таки присутнє.

Інші, а це представники влади та її прихильники, навпаки, говорять про нездатність росії захистити свої кордони і представляють цей рейд, як певний успіх саме у воєнному сенсі.

На мою думку таке твердження, адже є версії, що ніби цей рейд мав за мету відволікти російські війська, щоб сприяти початку українського контрнаступу, навряд чи варто сприймати серйозно.

Кількість людей, які були задіяні у цьому рейді, їхні можливості, були недостатніми для виконання такої задачі.

Можуть бути негативні репутаційні і не тільки, наслідки для України після цього рейду, адже американці проведуть розслідування чи використовувалась надана США воєнна техніка у цьому рейді. Умовою надання американцями техніки, озброєння, було невикористання  за межами України.

Дуже хочеться сподіватись, що цю техніку невикористовували у цьому рейді, адже надання ракет більшої дальності також пов’язують з не використанням їх проти росії на російській території.

У будь-якому випадку, на мою думку, в Україні забагато інформаційного шуму та піару пов’язаного з  веденням війни.

 

 

 

 

 



comments

Новини партнерів

comments

Інші матеріали автора


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!