Блог

Бала Віталій: Головна подія

Так що заважає найшвидше вступити Україні у НАТО та ЄС?

0

comments4214

Бала Віталій

Політтехнолог, політичний консультант, директор Агентства моделювання ситуацій.

У 1987-1992 роках навчався в Інституті міжнародних відносин

1993-1994 роках навчався у Франції в Європейському інституту вищих міжнародних студій(Institut Européen des Hautes Etudes Internationales (IEHEI)

2006-2007 роках працював у Кабміні радником віце-прем'єр-міністра.




На мою думку, головною подією цього тижня в Україні було питання підтримки США та інших союзників вступу України у НАТО.
Так, президент США Джо Байден заявив 17 червня, що Вашингтон не спрощуватиме процес вступу України до Альянсу, бо Україна повинна відповідати загальним стандартам. І головною причиною такої позиції США є корупція і питання системи безпеки у владі.
А поведінка і реакція чинної української влади на всі, спочатку натяки, а тепер вже фактично звинувачення представників влади у корупції і не тільки, виглядає дивною, м'яко кажучи. Президент Володимир Зеленський робить вигляд, що не чує чи не розуміє про що мова і навіть зробив заяву, що не поїде на саміт НАТО, який відбудеться у Вільнюсі 11 та 12 липня, якщо Україна не отримає від Альянсу конкретних сигналів щодо того, коли вона може приєднатися до військового блоку. Тобто нічого не хоче і не робить щодо реальної боротьби з корупцією, але виставляє якісь умови нашим головним союзникам у війні проти росії. Не думаю, що це правильна позиція, потрібно їхати на саміт у будь-якому випадку. На саміті можна, зокрема, домовитись про додаткові постачання необхідної ЗСУ зброї.
Ніби у відповідь на таку позицію Зеленського, глава МЗС Німеччини Аннела Бербок, 21 червня у кулуарах Конференції з відновлення України в Лондоні, заявила прямим текстом, що Україна повинна покласти край 30-річному кумівству і корупції, щоб стати членом Європейського Союзу.
Тобто, вже наші партнери прямо вказали чинній владі, що є причиною, яка заважає вступу України, як у НАТО, так і до Європейського Союзу. І все залежить від реальних дій, а не від красивих і правильних заяв, бо робити вигляд, але нічого не робити, це шлях у нікуди. 
Невже чинна влада в Україні не розуміє, що спроби ніби шантажу і прикриття війною, яку веде український народ і заслуговує на вступ України і в ЄС, і в НАТО, не сприймаються нашими союзниками?



comments

Новини партнерів

comments

Інші матеріали автора


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!