Блог

Бала Віталій: Головна подія

Навіщо сваритись з НАТО?

0

comments3602

Бала Віталій

Політтехнолог, політичний консультант, директор Агентства моделювання ситуацій.

У 1987-1992 роках навчався в Інституті міжнародних відносин

1993-1994 роках навчався у Франції в Європейському інституту вищих міжнародних студій(Institut Européen des Hautes Etudes Internationales (IEHEI)

2006-2007 роках працював у Кабміні радником віце-прем'єр-міністра.




На мою думку, головною подією цього тижня для України був саміт НАТО у Вільнюсі 11-12 липня.
І питання не у тому, що НАТО формально не запросило Україну чи не визначило термін прийняття у НАТО, а у тому, що цей саміт, на який вперше приїхав Володимир Зеленський, який публічно шантажував НАТО і ставив умови свого приїзду, був під загрозою щодо підтримки України, саме через неприйнятну поведінку Володимира Зеленського.
Все почалося з його допису у Twitter, по дорозі у Вільнюс, в якому Зеленський обвинуватив і розкритикував НАТО через недостатню підтримку України та її вступу в Альянс.
Про негативну реакцію лідерів країн-членів НАТО вже написали іноземні ЗМІ, у першу чергу американські.
Цей допис фактично міг поставити під загрозу подальшу підтримку України, не кажучи вже про збільшення такої підтримки.
Квінтесенцією публічного роздратування були слова міністра оборони Великобританії Бена Воллеса про невдячність за допомогу і фактично нахабне вимагання цієї допомоги.
Володимир Зеленський, якому задали питаннят про слова Бена Воллеса, замість того, щоб знизити градус напруги між Україною та НАТО, навпаки ситуацію тільки загострив, коли, на мою думку, у манері, яка притамана, можливо на "розборках" або побутових сварках, але точно не на міжнародній арені, наговорив такого і навіть про "ранок вдячності" особисто міністру.
Такі заяви Володимира Зеленського, як у Twitter, так і на прес-конференції, точно не сприяли інтересам України.
Можна говорити, все, що завгодно, але пояснення такої поведінки є тільки два.
Перше пояснення, погане, але не критичне, бо можна говорити про нерозуміння і некомпетентність.
Друге пояснення дуже погане і критичне, мова йде про спробу посваритись з НАТО.
Чому друге пояснення має право на життя?
А тому, що в Україні у всіх ЗМІ, які "працюють" на чинну владу, всі журналісти і тіпа експерти, які також "працюють" на чинну владу почали "розкручувати" тезу, що у всьому винувате НАТО, а наш президент молодець, так і треба з ними розмовляти.
І взагалі телемарафон вже дуже схожий на рашистське телебачення, яке зомбує брехнею і позбавляє критичного мислення всіх, хто його дивиться.
Отже, по-перше, нахабство, шантаж, ультиматуми і демарші у спілкуванні з нашими партнерами ведуть до погіршення стосунків з ними, а не до покращення.
По-друге, насправді, нам ніхто нічого не винен і згадування про Будапештський меморандум не маєть жодного сенсу. Ті, хто це робить, знайдіть у меморандумі, що підписанти зобов'язались поставляти Україні зброю чи воювати.
По-третє, чинна влада в Україні фактично нічого не робила і не хоче робити, щоб відповідати загальним засадам для вступу у НАТО( деякі представники влади вже встигли заявити, що ми не знаємо, що це за умови, які маємо виконати, то я їм нагадаю: подивіться хоча б сім умов для вступу в ЄС)
Але, не зважаючи на всі ці "дії" чинної влади, саміт завершився для України набагато краще, аніж могло бути.
І вже можна зробити висновок, що чинна влада нічого не хоче робити для вступу у НАТО, бо їй прийдеться боротись з собою, обмежувати свої апетити, бажання і "хотєлки", бо реформи, які потрібно провести саме призведуть до цього.
Тому, головне зараз, щоб чинна влада не спромоглась посварити Україну з НАТО остаточно і не закрила вікно можливостей для вступу, яке у нас буде на саміті НАТО у Вашингтоні у 2024 році.
І, на завершення. Зараз всі почали обговорювати слова головнокомандувача ЗСУ генерала Валерія Залужного в інтерв’ю The Washington Post, де він заявив, що українські війська намагатимуться звільнити окупований Крим, не зважаючи на застереження союзників використовувати для цього їхню зброю та побоювання реакції путіна.
Все правильно він сказав, але Залужний також сказав, що він це робитиме, коли у нього з'являться засоби.
А своїх засобів у нього нема і без допомоги союзників все б було зовсім по іншому, якщо хтось ще не зрозумів. А от коли і чи з'являться свої засоби, щоб звільнити Крим, то треба спитати у чинної влади, яка фактично звернула всі ракетні програми у 2019 році і займалась демілітеризацією, бо будувала дороги, а до цього часу не перевела економіку України на воєнні рейки, на відміну від росії і навпаки, продовжує своїми законами "знищувати" економіку взагалі.
То з чим і з ким Україна залишиться, якщо у всьому винувате НАТО, а президент у нас молодець, як говорять за темниками з офісу президента?



comments

Новини партнерів

comments

Інші матеріали автора


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!