Блог

Бала Віталій: Головна подія

Де українські дрони?

0

comments4216

Бала Віталій

Політтехнолог, політичний консультант, директор Агентства моделювання ситуацій.

У 1987-1992 роках навчався в Інституті міжнародних відносин

1993-1994 роках навчався у Франції в Європейському інституту вищих міжнародних студій(Institut Européen des Hautes Etudes Internationales (IEHEI)

2006-2007 роках працював у Кабміні радником віце-прем'єр-міністра.




На мою думку, головною подією цього тижня для України була атака 17 липня на Керченський міст, у результаті якої впала сеція цього мосту.

Президент Володимир Зеленський заявив 21 липня, що Керченський міст має бути нейтралізований, тобто знищений.

Атака на Керченський міст мала великий морально-психологічний вплив, у першу чергу на росії. Для путіна керченський міст є особливо важливим, бо це певної мірою його "фішка" гордості і репутації, після окупації і анексії українського Криму.

Тому, протягом наступних днів рашисти завдавали ракетних ударів по Одесі та Миколаїву, намагаючись знищити інфраструктуру портів, бо росія вийшла із зернової угоди. На росії прес-секретар путіна пєсков відкрито заявив, що ракетні удари по Одесі є відповіддю на атаку Керченського мосту.

Ситуація з Керченським мостом, якось між іншим, виявила серйозну проблему, яка була у тіні, коли всі почали гадати і обговорювати а за допомогою яких засобів була здійснена атака. Мова йде про відсутність розуміння, а може і бажання, чинної влади реально фінансувати розробки і виробництво українських дронів. 

Виявилось, що Укроборонпром, який всі критикують, не отримував замовлень від міністерства оборони на випуск дронів. І хоча міністерство оборони завило цього тижня, що все ніби гаразд і є 28 моделей українських безпілотників, насправді всі розмови чинної влади про дрони були інформаційною кампанією і не більше, на жаль.

 Так, ентузіасти, приватні структури, виробляють дрони, але це відбувається при відсутності зацікавленості влади та міністерства оборони зокрема.

 А на росії за останні півроку налагодили виробництво десятки тисяч різних дронів, а наступного року планують почати виробництво дронів, які будуть аналогом іранських "шахедів", якими зараз рашисти атакують українські міста.

 Тому, на мою думку, сьогодні чинній владі не потрібно намагатись заперечувати виробництво дронів на росії, виправдовуючи свою бездіяльність у цій галузі, а потрібно виділити необхідні кошти і терміново запустити  виробництво українських дронів у великих масштабах у координації з приватним сектором, який хоч якось компенсує бездіяльність та некомпетентність керівництва міністерства оборони.



comments

Новини партнерів

comments

Інші матеріали автора


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!