Блог

Бала Віталій: Головна подія тижня

Влада знову не підготувалась до боротьби з коронавірусом

0

comments8041

Бала Віталій

Політтехнолог, політичний консультант, директор Агентства моделювання ситуацій.

У 1987-1992 роках навчався в Інституті міжнародних відносин

1993-1994 роках навчався у Франції в Європейському інституту вищих міжнародних студій(Institut Européen des Hautes Etudes Internationales (IEHEI)

2006-2007 роках працював у Кабміні радником віце-прем'єр-міністра.




Головною подією і Україні, вже другий тиждень поспіль, га мою думку, є пандемія коронавірусу, яка поширюються по країні з великою швидкістю. Кількість випадків захворювань вже перевищила 20 тисяч, хоча минулої неділі фахівці прогнозували таке зростання на при кінці жовтня. Але, вже на цьому тижня почалися антирекорди із кількістю захворювань та смертей. Перший антирекорд було зафіксовано у четвер, 21 жовтня,  у 22415 випадків захворювань на Ковід-19 та 546 летальних випадків, а вже на ранок п’ятниці, 22 жовтня, було 23785 випадків захворювання та 614 смертей.

Вже для всіх очевидно, що введення так званих червоних зон в областях, які протягом тижня збільшувались кожного дня, хоча на початок була тільки одна Херсонська область, веде до запровадження загальнонаціональної червоної зони.

Запровадження обмежень, включно з можливістю пересуватись загальним транспортом по країні      (залізниця, авіасполучення та автобуси) , примусова вакцинація, на мою думку, навряд чи будуть ефективними засобами у боротьбі з пандемією. Навпаки, такі рішення, якими фактично намагаються приховати не підготовленість влади до нової хвилі пандемії, більше дратують людей і викликають негативну реакцію, що не може сприяти вакцинації.

Фактично українці вже втретє опинились у ситуації, коли влада перекладає на них всі негативні наслідки пандемії Еовід-19. Це стосуватиметься, як бізнесу, у першу чергу малого та середнього, так і  бюджетників, які змушені будуть піти а черговий карантин(локдаун), навіть, якщо центральна влада і не введе його, а перекладе всю відповідальність на місцеву владу, яка змушена буде вводити «проксі-локдауни», таке собі ноу-хау офісу президента.

Вже є інформація, що все це може тягнутись до весни. Якщо так і буде, то навіть важко уявити і передбачити всі негативні наслідки, як для громадян, так і для країни.

І саме сумне у цій ситуації, так це впевненість влади, що вона все робить правильно і вона тут ні до чого, тому ніхто і несе відповідальності ні за провалену вакцинацію, ні за підготовку до нової хвилі пандемії коронавірусу. А заява секретаря РНБО України про можливе захворювання на Ковід-19 за добу до 1000 випадків, взагалі виглядає дивною, м’яко кажучи, бо не було запропоновано ніяких дій, щоб запобігти такому розвитку сценарію, окрім звинувачення людей, що не вакцинуються.

Для прикладу відповідальності, у Бразилії  слідча комісія Сенату з питань боротьби з пандемією Covid-19 звинуватила президента Жаїра Болсонаро у вбивстві громадян через  помилки уряду, що призвели до загибелі тисяч людей.



comments

Новини партнерів

comments

Інші матеріали автора


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!