Блог

Бала Віталій: Головна подія тижня

Чому люди не хочуть вакцинуватись.

0

comments3754

Бала Віталій

Політтехнолог, політичний консультант, директор Агентства моделювання ситуацій.

У 1987-1992 роках навчався в Інституті міжнародних відносин

1993-1994 роках навчався у Франції в Європейському інституту вищих міжнародних студій(Institut Européen des Hautes Etudes Internationales (IEHEI)

2006-2007 роках працював у Кабміні радником віце-прем'єр-міністра.




Головною подією тижня, на жаль, знову є пандемія Ковід-19.

Сьогодні у суботу, 6 листопада в Україні антирекорд у 793 летальні випадки від Ковід-19.

Вже нас, на жаль, не дивують цифри щодня у понад 25 тисяч підтверджених випадків захворювання на Ковід-19.

Вже нема жодного сенсу говорити про провал підготовки чинної влади до нової хвилі пандемії коронавірусу, потрібно виправляти ситуацію. І дуже добре, що у Верховній Раді з ініціативи опозиції був проголосований законопроект №5640 про кисневі станції у лікарнях, бо ми кожного дня отримуємо інформацію про дефіцит,а іноді навіть відсутність кисню у лікарнях для лікування хворих.

Питання вакцинації також провалене і у країні велика кількість людей не хоче вакцинуватись не зважаючи на страшні цифри смертності від Ковід-19. І саме влада несе основну відповідальність за цю антивакцинальну ситуацію у країні. Замість того, щоб пояснювати, заохочувати людей вакцинуватись, влада вирішила через примус і обмеження спонукати їх до вакцинації. Думаю,що це не самий оптимальний і ефективний засіб комунікації влади з громадянами. Більш того, велика частини з тих громадян, які вже раніше перехворіли на Ковід-19 саме через відсутність у той час можливості вакцинуватись, бо влада у свій час провалила і закупівлю вакцини, даючи тільки обіцянки і не виконуючи їх, не довіряють владі і негативно сприймають примус до вакцинації. Тим більше, що аргументуючи необхідність вакцинації тим, що 95% хворих не є вакцинованими, влада чомусь не наводить дані стосовно відсотків з 95% тих, хто вже перехворів. Тобто, ми не знаємо, як хворіють повторно люди і наскільки важко вони хворіють та який їх відсоток у тих 95%, які не вакциновані і захворіли. А відсутність таких даних точно не збільшує довіру до заяв влади і навпаки допомагає так званим антивакцинатором в їхній агітації проти вакцинації.

На мою думку, спочатку потрібно було зосередитись саме на тих, хто не хворів і закликати їх вакцинуватись, а тим хто вже перехворів пояснювати, що згодом їм також потрібно буде вакцинуватись, щоб ще краще зміцнити свій імунітет від нових штамів Ковід-19. Спочатку ніби був якийсь план з періодичності вакцинації певних груп, але згодом все це перетворилось у довгі черги у пунктах вакцинації з елементами хаосу. Це все є наслідком некомпетентності влади і провальної організації самого процесу вакцинації. Бо накупивши дози вакцин з обмеженим терміном придатності, вже навіть певну кількість утилізували, влада змушена ці дози використати як найшвидше, примушуючи всіх до вакцинації.

Та й самі представники влади чомусь вже не демонструють публічно, як вони вакцинуються, щоб своїм прикладом заохочувати громадян. Навіть чутки про безкоштовне тестування народних депутатів, які спростовуються, демонструють, що серед депутатів є невакциновані і для них будуть облаштовувати спеціально пункти тестування. Хіба така інформація сприяє довірі і заохочує громадян до вакцинації?

У будь-якому випадку, нова хвиля пандемії вчергове продемонструвала нездатність і неспроможність чинної влади належним чином відповідати на виклики і ефективно їх вирішувати.



comments

Новини партнерів

comments

Інші матеріали автора


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!