Блог

Бала Віталій: Головна подія тижня

Про так звану державну зраду Петра Порошенка

0

comments8251

Бала Віталій

Політтехнолог, політичний консультант, директор Агентства моделювання ситуацій.

У 1987-1992 роках навчався в Інституті міжнародних відносин

1993-1994 роках навчався у Франції в Європейському інституту вищих міжнародних студій(Institut Européen des Hautes Etudes Internationales (IEHEI)

2006-2007 роках працював у Кабміні радником віце-прем'єр-міністра.




Головна подія тижня

Головною подією тижня в Україні, на мою думку, було повернення Петра Порошенка в Україну 17 січня та судовий процес про обрання йому запобіжного заходу.

І мова навіть не про сам приїзд та пригоди закордонного паспорта Петра Порошенка, який у нього вилучили і склалося враження, що не хотіли віддавати при проходження кордону в аеропорту «Жуляни», і навіть не сам судовий процес, який був перенесений на 19 січня, коли суддя Соколов обрав особисте зобов’язання Пера Порошенка, як запобіжний засіб, набагато цікавіше було навколо цих подій і одразу після них.

Якась дивна ситуація з паспортом Порошенка, достатньо кволі спроби співробітників ДБР вручити підозру в аеропорту та рішення судді, насправді, продемонстрували не тільки недолугість обвинувачення Петра Порошенка у державній зраді, але й неспроможність чинної влади на чолі з Володимиром Зеленським впливати на різні інституції влади, які вони довели до стану некерованості та управлінського хаосу.

Крім того, склалося враження, що не тільки некомпетентність була причиною програшу влади, особисто Володимира Зеленського, у протистоянні з Петром Порошенком. Фактично, розпорядження з офісу президента були знехтуванні і всі розмови про узурпацію влади, про відбудовану президентську вертикаль, схоже і залишаться тільки розмовами. Зеленський і влада загалом, виглядали непереконливо і не дивлячись на всі спроби, а раніше гучні заяви про арешт Порошенка, опинилися у ситуації, коли любі їхні дії у цій справі будуть для них програшними, особливо, якщо якийсь суддя таки наважиться винести рішення про арешт Петра Порошенка, навіть домашній.

Вся країна побачила, як образ «сильного президента» лопнув, як мильна бульбашка. Тепер, на мою думку, почався зворотній відлік для всієї системи влади, яку так старанно намагались вибудувати Зеленський та його офіс. Так, будуть ще спроби концентрації влади, кадрові зміни, але тепер це вже не буде мати жодного значення, бо політичні опоненти, олігархи, з якими Зеленський ніби бореться, не сприйматимуть серйозно ні заяв, ні рішень Зеленського. Намагання Зеленського продемонструвати свою силу у політичні боротьбі з Порошенком, переросло практично у політичне переслідування, на яке звернули увагу і наші західні партнери. Зеленський дуже скоро зрозуміє, а може і ні, він ж у теплій інформаційній ванні, що навколо нього пустота і його вже серйозно не сприймають і не звертають на нього уваги. А от його оточення вже все зрозуміло і дехто, хто був найбільш активним інформаційним рупор офісу президента, вже залишив Зеленського.

На мою думку, вже час завершувати цей «політичний цирк» і спасати країну. Першим кроком у цьому напрямку повинні бути дочасні парламентські вибори, ще краще, якщо будуть і президентські дочасні вибори. Випадкові і некомпетентні люди мають піти не тільки з влади, але й з політики і займатись тим, чим вони займались раніше до 2019 року, коли почався цей «політичний цирк».

Але, об’єднання опонентів Зеленського не буде навколо Петра Порошенка, як він того хоче і закликає. У свій час Петро Порошенко також вів політичну боротьбу зі своїми опонентами і навіть союзниками не зовсім за правилами. Це добре пам’ятають Юлія Тимошенко, Арсеній Яценюк та інші. А ситуація з Михайлом Саакашвілі та Савіком Шустером за часів його президентства, у програмі якого зараз він має можливість себе захищати, дуже схожа на дії чинної влади сьогодні по відношенню до самого Петра Порошенка.

Опоненти Володимира Зеленського об’єднаються не з Петром Порошенком і не за нього, а проти Володимира Зеленського.

 



comments

Новини партнерів

comments

Інші матеріали автора


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!