Блог

Гончаренко Юрій : Ланцюг єдності для внутрішньої соборності: 22 січня скажи Україні ТАК!

Треба зробити кілька простих кроків. Перший з яких — подати руку всім, хто в годину Х стрілятиме у ворога, а не в спину.

0

comments8664

Гончаренко Юрій

Правозахист, медіа, міжнародні стосунки

Співкоординатор Інформаційного центру "Міжмор'я", громадський діяч, експерт з суспільно-політичних питань

Події навколо і в Україні дають нам багато алюзій як на події, що передували Другій світовій війні, так і на події, якими завершувалася Перша світова та була знищена незалежна Україна. І в цьому контексті важливо зрозуміти (або хоча б згадати, які були наслідки) кілька важливих речей:

 

  1. 1. Існування України важливіше за політичні інтереси окремих політиків, партій. Пошук ідеального керманича в умовах війни, особливо з застосуванням сили, колись призвів до того, що всі претенденти або опинилися в еміграції, або були знищені більшовиками.
  •  
  • 2. Відсутність єдності всередині країни дозволить тим, хто нас сьогодні підтримує ззовні, «умити руки» і відмовитися від підтримки. Ніхто не буде воювати за державу, яка демонструє нерозуміння зовнішніх загроз та сама створює хаос всередині.
  •  
  • 3. Хоча Росія вже перейшла від стадії «іхтамнєт» до прямих і відвертих погроз масованого офіційного вторгнення під приводом відновлення зон впливу, все ж таки ідеально зручним для неї є варіант введення військ для поліційної місії. Коли ми самі почнемо внутрішній конфлікт. І зусилля російської розвідки зараз спрямовані на підтримку будь-яких заворушень — згадаймо рух антивакцинаторів, наприклад.
  •  

І тому саме в цей історичний момент дуже важливо те, що я б назвав внутрішньою соборністю. Тобто кожна дія громадського чи політичного діяча, як, зрештою, і кожного українця, має бути позбавлена особистого, організаційного чи партійного егоїзму та враховувати конфліктні ризики.

Ми маємо підставляти один одному плече в складних ситуаціях, захищати від репресій та провокацій московської агентури. Також не менш важливою задачею є політична консолідація, яка також має початися з взаємонепоборення. Всі й одночасно мають припинити не тільки критику один одного, але й спроби нав'язати себе як лідера. Вже має бути всім очевидно, що поодинці ми не виграємо ані цей бій, ані війну в цілому. І хоч якими дрібними здаються партнери з висоти «лаврських дзвіниць», їхню думку і позицію треба враховувати. Всі мають сидіти за одним столом, хай і не завжди круглим, і говорити на рівних. А рішення — ухвалювати консенсусом.

Час для країни пришвидшився. В нас немає «запасного життя», щоб у випадку помилки, перезавантажитись і спробувати знову. Тому на День соборності вийти зі спільною консолідованою платформою. З публічно оголошеною внутрішньою соборністю українських сил. Або хоча б продемонструвати всьому світові нашу єдність в час екзистенційних загроз.

Тому я всіх запрошую 22 січня о 15:00 в Київ на Софійську площу взяти участь в формуванні символічного ланцюга соборності українців.

Посилання на подію: https://www.facebook.com/events/5057483977642690/

 

 

Хто не може бути в Києві - в описі події детальна інструкція що робити.

 

І щодо чинної української влади. Ми змушені не тільки з нею співіснувати, ми вочевидь маємо і координувати зусилля і також спонукати її відмовитись від поборення українських сил. Спонукати до реформи держави на шляху до євроатлантичної інтеграції та припинення політичних переслідувань. Так, важко забути все, що вона зробила і робить. Так, це неможливо пробачити, й рано чи пізно вони будуть відповідати за все. Але зараз нам треба перемогти ворога. І це, хочемо чи ні, можливо зробити тільки разом. А почубитись зможемо після перемоги.



comments

Новини партнерів

comments

Інші матеріали автора


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!