Блог

Гончаренко Юрій : Зламати оборонні закупівлі держави щоб позбутися незручного очільника ГУР?

Не треба вигадувати та ламати оборонні закупівлі через бажання зняти керівника ГУР

0

Гончаренко Юрій

Правозахист, медіа, міжнародні стосунки

CEO Дослідницько-аналітичної групи InfoLight.UA, громадський діяч, експерт з суспільно-політичних питань

Подивився велике розслідування Української Правди щодо Спецтехноекспорту і єдине гнітюче враження від нього - комусь в Офісі Президента настільки кортить позбутися Кирила Буданова, що готові зламати як систему оборонних закупівель, так і співробітництво з ключовим союзником - США.

 

Для тих, в кого немає часу дивитися відео тривалістю понад годину, короткий зміст. Хтось в міністерстві оборони України нібито надав журналістам УП доступ до документів щодо закупівель озброєння, яке здійснював Спецтехноекспорт. Підприємство в підпорядкуванні ГУР, і яке закуповує озброєння передовсім для ГУР. Не думаю що ці документи мають відкритий доступ.

 

Розслідування, побудоване виключно на "інформації від джерел", має на меті переконати, що закупівлі здійснювалися задорого і невчасно. Паралельно в ньому йдеться про те, що до цього причетна Агенція оборонних закупівель та її попередній та нинішня керівники.

 

Як доказ цього наводиться рішення міністра оборони Умерова про об'єднання Агенції оборонних закупівель та Державного оператора тилу. А Спецтехноекспорт повертається в підпорядкування Міноборони від ГУР.

 

Тільки от який нюанс: АОЗ і ДОТ мають працювати на абсолютно різних ринках. Ринок зброї вимагає специфічних контактів та знань. Інформація про операції на ньому не може бути відкритою. І тому вкрай важлива репутація керівництва оператора, в нашому випадку АОЗ, і наявність наглядової ради.

Провідний аналітичний центр у Вашингтоні German Marshall Fund окремо зауважив, що атаки на керівницю АОЗ Марину Безрукову свідчать про викорінення корупційних закупівельних схем через сумнівних посередників.

 

З іншої сторони, дуже багато претензій та скандалів щодо закупівель, які проводить Державний оператор тилу під керівництвом Арсена Жумаділова. Може в цьому і полягає мета - сховати за секретністю операції, які такими не мають бути?

 

І поставити закупівлі озброєння під повний контроль когось на Банковій.

 

Мені здається, що наявна очевидна системна атака на інституції та посадових осіб, які непідконтольні Офісу Президента України. Всі, хто заважає, хто може бути ефективнішим за "ефективних менеджерів Банкової" під загрозою відставки. Кирила Буданова планують зняти, Марину Безрукову позбавити посади через ліквідацію посади.

І сумно за журналістів, які "випадково" публікують розслідування з доступом до секретних документів на наступний день після резонансних рішень міністра оборони.

 

Хто ж говорить про злий умисел, це ж співпадіння)



comments

Новини партнерів

comments

Інші матеріали автора


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!