Блог

Ігор Петренко: Легалізація грального бізнесу в Україні: топфейки громадської думки

Наприкінці минулого року Ukrainian Gambling Council презентувала перше незалежне соціологічне дослідження ставлення громадян до грального бізнесу в Україні.

1

comments10963

Ігор Петренко

Політолог

Доктор політичних наук, доцент кафедри політичних наук філософського факультету КНУ імені Тараса Шевченка. Директора департаменту внутрішньої політики Міжнародного центру перспективних досліджень.

Це дослідження розвіяло чимало міфів, які до цього активно культивувалися противниками легалізації, здебільшого політиками. Зокрема, активно розповсюджувалась інформація в ЗМІ, що начебто українці категорично не підтримують легалізацію, а якщо ж дозволити грати, то українці усі до одного побіжать виносити останнє з хати, щоб відвідати зали гральних автоматів. Безпідставність таких заяв була доволі очевидною, але тепер їх можна спростовувати чіткими цифрами.

 

По-перше, майже половина наших громадян підтримує легалізацію азартних ігор, зокрема 43,2% респондентів підтримують хоча б один аргумент на користь легалізації азартних ігор в Україні. Тобто немає жодних 80% українців, які виступають категорично проти легалізації. Це фейк, який люблять повторювати окремі політики заради залякування українців та прокачування своїх рейтингів.

 

По-друге, українці - це не нація лудоманів, як про це люблять розповідати політикани. Згідно з дослідженням, 92,3% українців не мали особистого досвіду гри на гроші протягом останніх 5 років. При цьому 7,2% українців хотіли б зіграти хоча б в одну з азартних ігор на гроші у майбутньому. Мова йде про майже 2,5 мільйона українців, які сприймають гемблінг як сферу розваг і думку яких не можуть ігнорувати відповідальні політики.

 

З огляду на ці дані ще більш смішними виглядають політикани, які намагаються маніпулювати даними та заперечувати позитивний ефект від гемблінгу для економіки України. Особливо тоді, коли позитивний ефект від легалізації за перший рік склав близько 30 мільярдів гривень бюджетних надходжень (мова йде і про ліцензійні платежі, і про суміжний бізнес: готелі, нерухомість, IT тощо). Сума могла бути більшою, якби парламент все ж таки спромігся збалансувати податкове навантаження на сферу азартних ігор шляхом ухвалення законопроекту 2713-д.  Саме це має стати пріоритетом для депутатів на початку 2022 року. Ухвалення цього законопроекту допоможе залучити у сферу українського гемблінгу іноземних інвесторів, які вже проявляють чималий інтерес до нашої країни, але яких стримують податки. Цю ситуацію треба терміново виправляти. Тоді можна буде говорити про додаткове збільшення  позитивного ефекту для економіки України від легалізації азартних ігор. 



comments

Новини партнерів

comments

Інші матеріали автора


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!