Блог

Valerii Klochok: «Мыши плакали, кололись, но продолжали грызть кактус»

Даним матеріалом не закликаю до вакцинації, а лише проводжу паралель з конкретним історичним прикладом.

0

comments9654

Valerii Klochok

Політична та економічна аналітика

Політичний та економічний експерт Growford Institute, магістр державного управління, приватний підприємець. Народився на Черкащині, де впродовж десяти років займався педагогічною діяльністю, в тому числі обіймав керівні посади в закладах освіти та органах виконавчої влади. Є радником митної служби 3-го рангу. У 2005 році здобув ступінь магістра державного управління у Київському національному економічному університеті. З 2004 року консультант з економічних та політичних питань депутатської фракції у Верховній Раді України, помічника-консультанта народного депутата.


Те, що COVID-19 стрімко поширюється, мутує й викликає ускладення супутніх хвороб, що часто призводить до летальних випадків – доконаний факт. Так само, як і факт про те, що в Європі з початку VI століття лютувала натуральна або чорна віспа. Вимирали цілі міста. Зустріти городянина без шрамів від заживших віспяних виразок на обличчі в ті роки було практично неможливо. У Франції поліція вважала в XVIII столітті "відсутність слідів віспи на обличчі" однією з особливих прикмет. А у німців була поширена приказка "Von Pocken und Liebe bleiben nur Wenige frei" - "Мало кому вдається уникнути віспи і любові".

 

Лише у 1980 році ВООЗ зробила заяву про перемогу над віспою. А перше щеплення від віспи у Росії випробувала (наголошую ВИПРОБУВАЛА) на собі імператриця Катерина Друга у жовтні 1768 року.

 

Першим методом боротьби з віспою в Європі була варіоляція. Суть методу полягала в тому, що з віспинами видужуючих хворих витягували біологічний матеріал, який потім штучно прищеплювали здоровим людям. У XVIII столітті це робили так: простягали заражену нитку під надрізаної шкірою. Те саме зробила собі Катерина Друга. Вона була першою, хто зголосився на цей експеримент, який отримав масу послідовників. Незабаром після експерименту від Катерини "інокулювалося" близько 140 аристократів.

 

Така собі PR-акція від імператриці. І на фоні вражаючих розмахів епідемії в Росії це було дуже важливо.

 

Нині я чую чимало скептиків, щодо масштабів коронавірусу. Мовляв невеликі, немасштабні.  Але все частіше читаю повідомлення про смерті знайомих від корони в стрічці новин на Фейсбук. 

 

Чи правильно буде не від корони а від супутніх хвороб, викликаних короною?

 

Але це саме той випадок, коли «какая разница»? Людини не стало, вона померла. 

 

Навесні та на початку літа цього року ЗМІ просто майоріли повідомленнями про закриття ковідних відділень через зниження захворюваності на COVID-19. Це відбувалося по всій Україні. Навіть були випадки, коли НСЗУ вимагало повернення коштів, невикористаних для лікування ковідних хворих. 

 

Тоді усі думали, що ми перемогли цю заразу. Можливо не всі, але багато хто. Але вірус активно мутує, стає агресивнішим і поширюється швидше. Ми перейшли межу в пів тисячі смертей на добу, а кількість хворих перевалила за 20 тисяч на день.

 

Чи врятує нас вакцинація? Питання і досі відкрите.

 

Перша вакцина від COVID-19 з’явилася рік тому – в жовтні 2020 року. Розробники - Pfizer та BioNTech - назвали це «великим днем для науки та людства». А згодом ВООЗ почав реєстрацію вакцини в умовах надзвичайного стану і її подальша апробація фактично продовжилася на людях. 

 

Дуже нагадує історію з Катериною Другою. 

 

У світі почали активно прививатися, активно примусово прививати та активно заперечувати таку ефективність боротьби з пандемією. І залежно від спротиву антивакцинаторів рівень вакцинації у різних країнах світу доволі різний (див графік). 

 

Share of people vaccinated against COVID-19, Oct 20, 2021
Alternative definitions of a full vaccination, e.g. having been infected with SARS-CoV-2 and having 1 dose of a 2-dose protocol

 

Як видно з графіка Україна має дуже низький рівень вакцинації в порівнянні з іншими та світовим і європейським показниками – всього близько 15%. Люди не вірять вакцині, звинувачують фармкомпанії в надприбутках, багато говорять про світовий заговір і таке інше.

 

А тим часом в Україні ситуація в лікарнях просто критична - місць катастрофічно не вистачає, а смертність б’є усі рекорди. 

22 415 нових випадків COVID-19 зафіксовано в Україні станом на 21 жовтня 2021 року. Зокрема, захворіли 1771 дітей та 345 медпрацівників. 

 

За даними електронної системи охорони здоров’я, 97,1% людей, яких госпіталізували з COVID-19 у вересні в Україні, були невакцинованими, тобто не отримали двох доз антиковідної вакцини. Загалом серед українців, яким діагностували коронавірусну хворобу в цей період, 95,7% не були повністю вакциновані.

 

Кожен сам вирішує для себе, що робити зі своїм здоров’ям та життям.

 

 

 



Теги:
comments

Новини партнерів

comments

Інші матеріали автора


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!