Блог

Dmytro Levus: Найпопулярніші – президент Зеленський та Святий Миколай. Про що свідчить новорічне опитування «Рейтингу».

Агентство "Рейтинг" 2-4 січня провело соціологічне дослідження. Президент Зеленський залишається найбільш популярним політиком. Різдво стало популярнішим за Новий рік.

0

comments2031

Dmytro Levus

політолог

Сфера наукових інтересів: інформаційне протистояння в умовах гібридної війни; етнополітика; «заморожені конфлікти»; електоральні проблеми; міжконфесійні відносини.

Нове опитування від «Рейтингу», що проходило з другого по четверте січня є доволі показовим. Крім загальнополітичних відомостей воно показало цікаву річ світоглядного характеру. Різдво для українців такі стало більш улюбленим святом, порівняно з Новим роком. Різдву порівняно з Новим  роком надало перевагу удвічі більше людей. 56 відсотків і 28 відповідно. Так само більш популярним персонажем став і Святий Миколай. Його люблять та вірять у нього дві третини опитаних, тобто за п’ять років сталося зростання рівно на чверть. Тих хто вірує у Діда Мороза залишається менше третини – 31%. Тобто дрейф від Москви, «спільного з Росією минулого» у святковому зимовому менталітеті, на рівні символів вже відбувся. 

Цікаво, що при цьому власне Новий рік зберігає свою функцію головного державного свята, яке підбиває підсумки року та, слідкуючи за яким, можна теж зробити висновки щодо внутрішньополітичного життя. Так, відомості щодо новорічного привітання президента Володимира Зеленського корелюються з даними щодо рейтингів політиків та можливими результатами президентських виборів. Новорічне привітання президента переглянули 70 відсотків мешканців України. З них 43% сприйняли його позитивно, а 35% нейтрально. Тож ці відсотки служать підтвердженням того, що у Зеленського зберігається найбільший відсоток довіри в українців. 41 відсоток опитаних вказують, що довіряють діючому президенту повністю або скоріше довіряють йому. Тих, що зовсім не довіряє 33%. Аналогічно, у першому турі президентських виборів, якби вони відбулися найближчим часом (цієї неділі), за нього проголосували б більше ніж 26 відсотків. Таким чином, відрив від найближчого конкурента – проросійського Бойка складає 10 відсотків (за цього лідера ОПЗЖ наразі проголосувало б 16,6%). Так само і рейтинг президентської партії «Слуга народу», що складає 21,6 відсотки на 4% випереджає свого найближчого конкурента, той самий ОПЗЖ. 

Прогнозовано, що на цьому тлі, українці висловлюють переважно позитивні очікування щодо 2021 року. 52% взагалі вважають, що він буде кращим за минулий, 74 налаштовані оптимістично.

 



comments

Новини партнерів

comments

Інші матеріали автора


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!