Блог

Бала Віталій: «Нечистий четвер»

Сутність влади пізнається за конкретними діями, а не за правильними заявами

0

comments3660

Бала Віталій

Політтехнолог, політичний консультант, директор Агентства моделювання ситуацій.

У 1987-1992 роках навчався в Інституті міжнародних відносин

1993-1994 роках навчався у Франції в Європейському інституту вищих міжнародних студій(Institut Européen des Hautes Etudes Internationales (IEHEI)

2006-2007 роках працював у Кабміні радником віце-прем'єр-міністра.




Сьогодні зверну увагу на заяву Володимира Зеленського на спільній прес-конференції з генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенбергом у Вільнюсі на саміті НАТО.
Володимир Зеленський заявив, відповідаючи на питання журналістки щодо запрошення України у НАТО, сказав, що він розуміє, що запрошення було б технічним моментом, але його наявність стала б мобілізуючим фактором для українського суспільста і порівняв це з моментам набуття Україною кандидатства у члени Європейського Союзу.
Так, дійсно, за останніми соціологічними даними 89% українців підтримують вступ України у НАТО і дійсно запрошення було б добрим сигналом для українців.
Але, хіба реальна боротьба з корупцією, яка просто вже у всіх на вустах не тільки в Україні, але й у світі, не стала б мобілізуючим фактором для українського суспільства?
Хіба реальні реформи і зміни не стали б мобілізуючим фактором?
Відмова від узурпації влади, дотримання Конституції України, дотримання свободи слова, не стали б мобілізуючим фактором?
Відповіді на ці та інші питання, які ставлять нам наші партнери, були б і мобілізуючим фактором для НАТО. Можливо і рішення НАТО на саміті було б трохи іншим, бо дійсно запрошення, то є по великому рахунку технічний момент.
А порівнючи запрошення Украни у НАТО з наданням кандидатства у члени ЄС, Зеленський нагадав всім, що з семи умов, які повинна була виконати Україна, за звітом Єврокомісії у червні цього року чинна влада за рік спромоглась виконати тільки дві, на жаль, для українців. 
Нагадую ці 7 умов: 
- реформа Конституційного суду;
- продовження судової реформи;
- антикорупція, включно з призначенням керівника САП;
- боротьба з відмиванням коштів;
- втілення антиолігархічного закону;
- узгодження аудіовізуального законодавства з європейським;
- зміна законодавства про нацменшини.
Тому, чинній владі вже час нарешті усвідомити, що популізм не буде ефективним інструментом у вступі України у НАТО та ЄС.



comments

Новини партнерів

comments

Інші матеріали автора


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!