Блог

Бала Віталій: "Нечистий четвер"

Сутність влади пізнається за конкретними діями, а не за правильними заявами

0

comments4298

Бала Віталій

Політтехнолог, політичний консультант, директор Агентства моделювання ситуацій.

У 1987-1992 роках навчався в Інституті міжнародних відносин

1993-1994 роках навчався у Франції в Європейському інституту вищих міжнародних студій(Institut Européen des Hautes Etudes Internationales (IEHEI)

2006-2007 роках працював у Кабміні радником віце-прем'єр-міністра.




Сьогодні відзначається День медика, який тепер будуть відзначати щороку 27 липня, згідно укза президента від 13 червня 2023 року.

І на передодні дня медиків вся Україна взнала кричущі факти про незадовільне забезмечення потреб медиків на фронті і навіть "зникнення" тисяч тактичних аптечок.

Вчора був опублікований лист-звернення від волонтерських та благодійних організацій до міністра оборони Олексія Рєзнікова, міністра внутрішніх справ  Ігоря Клименка, головнокомандувача ЗСУ генерала Валерія Залужного та начальника генштабу ЗСУ генерала-лейтенанта Сергія Шаптали. 

У листі мова йде про необхідність вжити невідкладних заходів для нормалізації ситуації із забезпеченням засобами тактичної медицини особового складу та медиків Сил Оборони, організацією процесу надання першої допомоги та евакуації поранених. Там вказані вісім проблем, які призводять до загибелі поранених, яких можна було б врятувати за наявності якісних медичних засобів та ефективного процесу евакуації.

Тобто, на 10-й рік війни та 519-й  день після широкомасштабного вторгнення 24 лютого 2022 року, вказані проблеми не просто не вирішені, вони навіть ускладнили роботу бойових медиків. У першу чергу, мова йде про бюрократизацію роботи бойових медиків. Звичайно, що сидіти у тилу і вимагати велику кількість усіляких, як правило, непотрібних звітів та актів, то ж, на думку, керівництва Командування медичних сил ЗСУ, саме те, чим повинні займатись медики на фронті. Тобто, писати і писати різні звіти, при тому, що саме Командування медичних сил ЗСУ не справляється з сворїми функціональними обов'язками, судячи з тих проблем, які заначені у листі-зверненні і які  постійно згадувались, навіть публічно, бойовими медиками протягом,  всього часу з моменту широкомасштабногог вторгнення.  І саме завдяки волонтерам ці питання намагалися вирішувати. Але, нічого кращого, як посилити бюрократію для бойових медиків у міноборони не змогли придумати, на жаль. І на сві зауваження і проблеми реакція завжди була неадекватною, що розібралися і все нормально. Так і було минулого тижня, коли мова йшла про закупку неякисних китайських турникетів міністерством оборони України. З міністерством оборони вже давно час реально розібратись, бо те, що там постійно відбувається, точно не наближує нашу Перемогу.

На мою думку, потрібно вже приймати кадрові рішення, щоб інші керівники змогли виправляти ситуацію, яка склалася, бо чинні керівники  Командування медичних сил ЗСУ і керівництво мініоборони своїми діями або бездіяльністю саме і призвели до виникнення цих проблем.

Так мало того, крім проблем у міноборони, продовжується мародерство представниками чинної цивільної влади. Остання інформація про "зникнення" у Львові 9700 тактичних аптечок направлених в Україну із США на суму у 1,1 млн7доларів, не була першою і напевно не буде останньою, бо і раніше були повідомлення про відсутність тактичних аптечок на фронті і поява їх у продажу. 

Коли розпродається гуманітарна допомога, а особливо, яка направлена для фронту, всі мають розуміти, що без представників чинної влади це неможливо зробити.

Після таких випадків, як "крадіжка" гуманітарної допомоги,а фатично мародерства, бажання допомагати, особливо у приватних структур , приватних осіб в інших країнах, просто зникне.

Можна багато робити правильних і красивих заяв, дякувати нашим воїнам, вручати нагороди, а от подбати про збереження їхніх життів, роблячи реальні дії та рішення, виходить не є пріоритетним завданням для чинної влади, на жаль. 



comments

Новини партнерів

comments

Інші матеріали автора


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!