Блог

Алексей Буряченко: Нелегальний гемблінг, як загроза національної безпеки. Приклад Північної Кореї 

Санкції в дії

3

comments2229

Алексей Буряченко

Политолог, кандидат политических наук, доктор философии, юрист, финансист

Исполнительный директор Ассоциации органом местного самоуправления "Международная ассоциация малых громад"

Сьогодні поговоримо про санкції і як їх обходять авторитарні режими. І мало того, що обходять, а намагаються протистояти “колективному Заходу” їх же зброєю, використовуючи сучасні IT технології.

 

Представники “Вісі зла”, до якої відносяться, перш за все, рф, Китай, Північна Корея, Іран та інші, уже давно використовують не тільки прогнозовані та очевидні заходи обходу санкцій та забезпечення своєї економіки валютними надходженнями, але пішли уже у значно далі, використовуючи такі неочевидні інструменти, як нелегальний гемблінг.

 

Так, по-перше рашисти викачують кошти з нашої економіки, через нелегальні сайти онлайн гемблінгу, по-друге, витискають легальний (ліцензований) сегмент за рахунок прямого демпінгу і, звичайно, отримують персональні дані необачних користувачів, яким було лінь пройти декілька хвилинну ідентифікацію суб’єкта легального гемблінгу та перевірити його наявність у відповідному реєстрі КРАІЛ (https://www.gc.gov.ua/ua/Reiestry.html ). Насамперед це важливо для військових, чиї персональні дані в жодному випадку не мають потрапити до росіян через нелегальні гральні онлайн-заклади.

 

Як бачимо, ринок азартних ігор може приносити суттєві доходи в бюджет та мати відчутний мультиплікативний ефект для економіки, а може бути використаний для ведення сучасної війни не гірше, а ніж здійснення кібератак терористами на критичну інфраструктуру. Тільки в цілому трішки відрізняються цілі, в першому випадку підсанкційна країна незаконно отримує валюту поза межами будь-якого контролю та персональні дані, які може використати у власних злочинних цілях, а в другому, це просто нанесення прямої шкоди, яке також може спричинити масові загрози безпеці людей.

 

Про сценарії  та наслідки недостатньо ефективної боротьби з “нелегалами” ми маємо говорити відкрито і в жодному разі їх не замовчувати. Адже, кошти, які рашисти виводять через нелегальних або мімікруючих під ліцензійних суб’єктів легального гемблінгу, ідуть на роздмухування об’ємів ворожого ВПК і несуть пряму смертельну загрозу для нас на полі бою.

 

До речі, дані розвідки Південної Кореї щодо роботи північнокорейських гемблінгових сайтів свідчать саме про такий розвиток подій (https://agbrief.com/news/south-korea/18/02/2024/north-korea-accused-of-building-and-selling-malware-packed-gambling-websites/).  Так, спецслужби Північної Кореї використовують створення низки кіберплатформ для азартних ігор, щоб отримати валюту в обхід міжнародних санкцій. Зокрема, цим займається ІТ-організація під назвою «Gyeongheung», що є частиною сумнозвісної «Кімнати 39» Північної Кореї, державного департаменту, завданням якого є генерування доходів країни переважно з іноземних джерел. За даними Національної розвідувальної служби Південної Кореї, ця організація сприяла незаконному накопиченню іноземної валюти, продавши тисячі веб-сайтів азартних ігор внутрішнім злочинним синдикатам у Південній Кореї.

 

Згідно з експертами ООН, які слідкують за впровадженням санкцій, гроші від незаконних кібероперацій Північної Кореї допомагають фінансувати розробку балістичних ракет (https://forbes.ua/news/kndr-namagaetsya-prikhovati-postachannya-boepripasiv-do-rosii-cnn-02112022-9481 ) і ядерні програми країни. За оцінками американських урядових експертів з кібербезпеки, Північна Корея “отримує близько третини грошей для своїх ракетних розробок саме з кібердіяльності”.

 

І додам трохи інформації про “Office 39”, це буде корисно. Оскільки, переконаний, що цей досвід уже давно перейняла “путінська росія”, враховуючи тісні особистісні зв’язки двох диктаторів.

 

Так, у 1970-х тодішній очільник Північної Кореї Кім Ір Сен, дідусь нинішнього глави країни Кім Чен Ина, дав завдання своєму сину й наступнику Кім Чен Іру створити в межах Робочої партії Кореї організацію, яка б допомагала збирати гроші для їхньої родини та її режиму.

 

Організацію назвали Office 39, і вона стала однією з кількох установ, які режим створив для того, щоб отримувати мільярди доларів від різних схем, таких як виробництво й поширення підробних цигарок і доларів, продаж незаконних препаратів, мінералів, зброї і навіть рідкісних тварин.

 

Урядовці, дипломати, шпигуни й обрані оперативники Північної Кореї були задіяні для розвитку цієї тіньової економіки, яка продовжує існувати завдяки складній мережі підставних компаній, фінансових установ, іноземних брокерів і організованих злочинних груп. Усі вони взаємодіють заради того, щоб Північна Корея успішно уникала санкцій.

 

Пхеньян десятки років витратив на те, щоб розвинути свої кіберможливості, починаючи ще з кінця 1980-х, коли режим родини Кім почав розвиток програми з розробки ядерної зброї.

 

Лише 1% населення Північної Кореї має обмежений і дуже контрольований доступ до інтернету, проте потенційних членів приблизно семитисячної армії хакерів визначають ще в школі. Після школи їх навчають в елітних урядових установах, а дехто отримує додаткове навчання й досвід у Китаї та інших країнах.

 

«Вони готують людей, які демонструють схильність до сильних навичок у кіберсфері, і відправляють їх у різні країни світу, допомагають влаштуватися в організації, влитися в суспільство й культуру, – розповідає Ерін Плант, віцепрезидентка з розслідувань у Chainalysis.

 

Не даремно я настільки докладно розказав вам про північнокорейський “Office 39”. Після цієї інформації неможливо поверхнево ставитись до зовнішніх кібезрзагроз. Адже, однією рукою ми запроваджуємо проти рашистів санкції, а іншою, іноді недостатньо ефективно протистоїмо зовнішнім кіберзагрозам, які, в тому числі, маскуються в сегменті онлайн-гемблінгу.

 

Як зазначає очільник Ukrainian Gambling Council Антон Кучухідзе у власній колонці на “UN” (https://ukranews.com/ua/news/988992-anton-kuchuhidze-rosiya-staye-vse-bilsh-shozhoyu-na-pivnichnu-koreyu-navit-u-sferi-gemblingu ):

 

«Подібні цілі переслідують й нелегали на українському гемблінговому ринку, абсолютна більшість з яких має зв’язки з росією. Це, власне, й становить основну небезпеку гри на нелегальних веб-сайтах. Обираючи гру з нелегалами, ви передаєте свої персональні дані країні-агресору, а програючи на їхніх платформах кошти, фактично фінансуєте збройну агресію рф проти України. В цьому контексті особливо безглуздою є ситуація у разі гри на нелегальних платформах військовослужбовців, які витрачають важко зароблені гроші на платформах країни-агресора», – зазначив Антон Кучухідзе.

 

Більше того, в Україні, проблема протистояння рошистським кіберзагрозам ускладнюється ще й через те, що загальна кількість нелегальних гральних онлайн-сайтів, що діють в українському гемблінговому сегменті, перевищує кількість легальних майже в сто разів! А нелегальні сайти використовують безліч технічних прийомів, щоб хоч ззовні бути схожими (за виглядом головної сторінки та назвою домену) на легальні сайти.

 

Враховуючи вищевикладене, переконаний, що ні у кого не залишилося сумнівів, що наш ворог “путінська росія” не гребує будь-якими засобами, використовуючи досвід інших авторитарних режимів, щоб злочинно підсилитись за чужий рахунок і, одночасно, послабити Україну, виводячи через сайти нелегального гемблінгу з країни як кошти, так і персональні дані довірливих гравців.

 

За час війни ми уже звикли до інформаційної гігієни та постійному протистоянню ворожим ІПСО, зараз потрібно піти далі і, раз і назавжди, очистити вітчизняний сегмент онлайн-гемблінгу від злочинного впливу держави-агресора та її поплічників. Тут ми сподіваємось на добросовісну та ефективну роботу кіберполіції та інших правоохоронних органів, які відповідають за цей напрям роботи. Переконаний, що головними партнерами у цій боротьбі їм стануть саме суб’єкти легального гемблінгу, які зацікавлені, щоб гравці не “обпеклися” на рашистських підробках, а налагоджувати якісні, довготривалі та цивілізовані взаємовідносини між учасниками легального гемблінгу в Україні, які базуються на взаємоповазі, патріотизмі та бажанні найшвидшої перемоги над ворогом!



comments

Новини партнерів

comments

Інші матеріали автора


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!