Блог

Бала Віталій: Новий уряд Великобританії

Гарна освіта для членів уряду є обов'язковою, незалежно від їхнього етнічного походження

0

comments4833

Бала Віталій

Політтехнолог, політичний консультант, директор Агентства моделювання ситуацій.

У 1987-1992 роках навчався в Інституті міжнародних відносин

1993-1994 роках навчався у Франції в Європейському інституту вищих міжнародних студій(Institut Européen des Hautes Etudes Internationales (IEHEI)

2006-2007 роках працював у Кабміні радником віце-прем'єр-міністра.




6 вересня новообрана прем'єр-міністр Ліз Трасс оприлюднила склад свого уряду. Вона обрала імена, які іноді маловідомі, але лояльні, та перш за все, підтримують її дуже праву позицію у політиці і дуже ліберальну в економіці.
Вперше в історії Великобританії жоден із трьох основних портфелів кабінету міністрів – фінансів, внутрішніх справ і закордонних справ, не займає біла людина.
Квасі Квартенг, 47-річний син іммігрантів з Гани, отримав посаду міністра фінансів у той час, коли країна переживає найгіршу економічну кризу за десятиліття. Перший афро-британець, призначений міністром фінансів, є лібералом в економіці, прихильником зниження податків і ринкової економіки.
Суелла Браверман, 42-річна колишня юристка індійського походження, оримала посаду міністра внутрішніх справ, якій тепер доведеться вирішувати проблему мігрантів, які нелегально прибувають до країни.
53- річни Джеймс Клеверлі, мати якого є родом із Сьєрра-Леоне, призначений главою британської дипломатії, після двох років роботи держсекретарем у закордонних справах, потім недовго працював міністром освіти і був палким прихильником Ліз Трасс під час її кампанії та є прихильником Brexit. Новий міністр закордонних справ уже оголосив, що уряд займе жорстку позицію щодо Москви та Пекіна.
Ліз Трасс призначила свою близьку подругу Терезу Коффі, міністром охорони здоров’я та віце-прем’єр-міністром.
Відновлення системи охорони здоров’я, ослабленої 10 роками жорсткої економії та пандемією, є одним з пріоритетів уряду Ліз Трасс.
Обличчя британського уряду кардинально змінилось за останні роки. Перший темношкірий член уряду був у 2002 році за прем'єрства Тоні Блера, а в 2010 році в уряді Девіда Камерона був першій мінгістр мусульманин.
Але, не зважаючи на етнічну різноманітність нового уряду, навчання в елітних школах та університетах виглядає обв'язковим для членів уряду. 
Міністр фінансів Квартенг вчився у школі для хлопчиків, призначену для королівської родини та аристократії всього світу, де вчилися Девід Кемерон і Борис Джонсон, а потім навчався у Кембриджі.
Міністр внутрішніх справ Браверман також навчалася у Кембриджі.
Приватну освіту  здобув і новий міністр закордонних справ Клеверлі.
P.S. В Україні також обличчя уряду змінювалось за всі ці роки, але виглядає так, що в Україні, щоб бути в уряді та й у політиці, гарна освіта не є обов'язковою. Як наслідок, фаховість і компетентність не мають значення для отримання посад в уряді і як наслідок маємо те, що маємо, на жаль.



comments

Новини партнерів

comments

Інші матеріали автора


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!