Блог

Valerii Klochok: Нуланд - миссия выполнима?

Почала з’являтися перша інформація про проміжні результати візиту заступника держдепу США Вікторії Нуланд до Росії. Учора вона проводила зустріч із заступником очільника МЗС Росії Сергієм Рябковим. Основною темою перемовин були питання, пов'язані з нормалізацією дипломатичних відносин між США і Росією, з видачею віз і роботою посольств. На думку російського колеги Нуланд зберігається «кризовий потенціал». Американська сторона оцінює їх більш стримано – «конструктивно».

1

comments10521

Valerii Klochok

Політична та економічна аналітика

Політичний та економічний експерт Growford Institute, магістр державного управління, приватний підприємець. Народився на Черкащині, де впродовж десяти років займався педагогічною діяльністю, в тому числі обіймав керівні посади в закладах освіти та органах виконавчої влади. Є радником митної служби 3-го рангу. У 2005 році здобув ступінь магістра державного управління у Київському національному економічному університеті. З 2004 року консультант з економічних та політичних питань депутатської фракції у Верховній Раді України, помічника-консультанта народного депутата.


Але, як на мене, це димова завіса, хоча для росіян візові питання дуже важливі. Російські ЗМІ на цьому постійно акцентують увагу, бо для великого російського бізнесу це архіважливо. Російський тренд «бізнес в Росії – бабки на Заході» нікуди не подівався, а навпаки - посилюється. Чистий вивіз капіталу з РФ приватним сектором в січні-вересні 2021 року збільшився на 48% в порівнянні з аналогічним періодом минулого року і склав $ 59 млрд. Такими темпами тільки офіційний вивіз капіталу за підсумками року буде близько $ 90 млрд., або майже 6 трлн. руб. (разом з неофіційними буде ще на третину більше, тобто близько $ 120 млрд.)

 

Але для нас це не так важливо. Серед ймовірних зустрічей Нуланд і зустріч з Козаком, який курує питання Молдови та України.

 

Який тут поворот можливий?

 

Останні кілька місяців ми чули доволі обережні заяви, як з боку України, так і з боку Росії про долучення США до Нормандського формату, що на думку обох сторін може призвести до розмороження Мінського процесу. Але уся ця історія бере свій початок в липні цього року. Як повідомило видання «Дзеркало тижня», представники угруповань «ЛДНР» Наталія Никанорова і Владислав Дейнего попросили Росію організувати зустріч політичних радників в рамках «нормандського формату» і - запросити на цю зустріч США і представників гібридних сил Росії. 

 

На що Олексій Резніков відповів: «Присутність «зайчиків» з «ДНР/ЛНР» на зустрічі «Нормандської четвірки» і США абсолютно виключено». Але про це промовчав Зеленський.

 

Пізніше представники МЗС Росії підтвердили про готовність долучити США до Нормандського формату, але публічно якось випустили з виду ініціаторів такого розвороту – представників квазіреспублік.

 

Тому цілком і повністю можна очікувати, що саме США в Нормандії зможе легітимізувати на перемовинах «ту сторону», бо світ «стомився від нашої війни з Росією». І ніякого іншого формату припинення її, як то Мінськ – не бачить.

 

Позиція Росії давно відома – прямі перемовини з «тією стороною» і кінець війні. А Росія отримає зняття усіх санкцій автоматично.

 

 

 

 



comments

Новини партнерів

comments

Інші матеріали автора


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!