Блог

Алексей Буряченко: Оновлена кластерна економіка, як фундамент Перемоги

Гральний бізнес — це унікальний стрижневий кластер економіки війни

3

comments4361

Алексей Буряченко

Политолог, кандидат политических наук, доктор философии, юрист, финансист

Исполнительный директор Ассоциации органом местного самоуправления "Международная ассоциация малых громад"

Під час війни, багато хто помилково вважає, що економіка вторинна і нею потрібно займатися по залишковому принципу, і уже після перемоги. Це дуже примітивне лінійне мислення може призвести до того, що ми назавжди втратимо цілі кластери економіки, зробивши це своїми руками, навіть без “допомоги” держави-агресора.

 

Адже, вільними ринки не залишаються, це не тільки правила бізнесу, а і елементарна фізика, яка говорить, що сполучені сосуди завжди будуть прагнути до балансу і якщо ви віділлєте рідину з одного, миттєво на її місце стане інша з другого сосуду... і так до безкінечності.

 

У сухому залишку ми ще маємо потенціал не тільки для балансу, а і для суттєвого зростання, але уже зараз потрібно переглянути стратегії та методи взаємодії з бізнесом та внутрішнім інвестором. Адже, погодьтесь, зовнішнього інвестора заохотити вкладати в економіку України під час війни, це справжній подвиг!

 

І перше з чого потрібно розпочати, це ґрунтовний аналіз дохідної частини бюджету. Ці цифри, особливо в динаміці, дадуть чітке розуміння, який кластер економіки в якому стані знаходиться і, перш за все, підсилювати те, що показує позитивну динаміку, щоб створити нових “флагманів”! Це, звичайно, ІТ, яке потрібно максимально заохочувати працювати “в білу”, а не просто “сірими” підрядниками іноземних компаній, це будівництво, через житлові сертифікати на відновлення, це АПК, оскільки він, як був так і залишається найбільшим сегментом нашого експорту, а отже і нашої валютної виручки.

 

Також, потрібно розвивати технологічні галузі з високою доданою вартістю, в нашому випадку, це перш за все, ВПК, яке може дійсно стати одним із стрижньових сегментів навіть для військової економіки, а це надзвичайно важливо. Оскільки, щоб створити такі високотехнологічні кластери, потрібні не просто інвестиції, потрібне перезавантаження наших сировинних, інтелектуальних та технологічних можливостей, а це уже, направду, схоже на трансформаційні процеси в економіці.

 

Якщо резюмувати в цій частині, то наразі можна залучити зовнішнього та внутрішнього інвестора в ті галузі, або навіть кластери, де превалюють сучасні технології, ІТ та максимально забезпечений безпековий компонент. Кластери ці, як я уже писав раніше, потрібно напрацьовувати та виокремлювати шляхом глибинного аналізу і ми зараз не зможемо дати вичерпну відповідь якими точно вони будуть, але на прикладі підняття з колін легального грального бізнесу, ми розуміємо, що такі кластери точно є, їх тільки потрібно бачити і, бажано, не задушити своїми ж руками в зародку. 

 

Як гарний приклад залучення зовнішнього інвестора, навіть під час війни, про який я уже писав раніше - це приклад Арнульф Дамерау, засновник лондонської EuroAtlantic Group, інвестував в Cosmolot, шляхом збільшення статутного капіталу та став власником значної частки компанії. Такі системні інвестиції дозволили тільки за першу половину 2023 року компанії  Cosmolot заплатити більше 800 млн.грн. податків і допомогти нашим ЗСУ по різним гуманітарним проектам на суму понад 100 млн.грн. (з повним текстом можна ознайомитись тут: https://comments.ua/blog/yak-investuyut-u-gembling-pid-chas-viyni-2539.html ).

 

І, враховуючи вищевикладене, я усвідомлюю чому інвестиційну привабливість не тільки на внутрішньому ринку, але і на зовнішньому показують суб’єкти легального гемблінгу — це, перш за все, безпечно, як для людей, так і для грошей.

 

Такі сфери, як гральний бізнес, потрібно шукати, підживлювати і розвивати, а не душити наростаючим фіскальним навантаженням та постійними перевірками. Такі методи роботи ми собі могли дозволити до війни, коли ми могли навіть експериментувати і “перекритися” за рахунок інших галузей... А під час війни, ми не можемо собі дозволити душити курку, яка несе золоті яйця і навіть намагається залучати зовнішніх інвесторів! І ті хто це умисно роблять, підривають національну безпеку і я хочу щоб усі це усвідомили дуже чітко. Так, це жорстко та прагматично, але правдиво, а в нашому сьогоднішньому стані саме час широко розкривати очі і дивитися по сторонах, хто друг, а хто ворог...

 

Якщо конкретно, то питання до держави, як і раніше, тільки одне — нормальний діалог на паритетних засадах, менше “силового тиску” і більш ефективної боротьби з нелегалами. А також, не забувати про обіцяні зміни до Податкового кодексу України (законопроект № 2713-д).

 

І якщо представники держави повернуться до легального бізнесу обличчям, то одразу всі відчують від цього відчутний ефект в збільшенні податкової бази. Як показує іноземний досвід і мої дослідження, (можна ознайомитись за посиланням: https://comments.ua/blog/inozemni-investori-mozhut-zrobiti-vigrashnu-stavku-2469.html ) органічне збільшення податків можливе тільки при збільшенні об’єму ринку і ця формула, насправді, працює майже всюди!

 

Адже, те що відбувається в Україні, це точно проти правил стандартної логіки мирного часу, коли гральний бізнес навіть під час війни, незважаючи на податковий тиск, десь не бажання бути почутим з боку Уряду і, як наслідок повернення нелегалів, продовжує розвиватися, платити податки та допомагати армії! Так, Комісія з регулювання азартних ігор і лотерей (КРАІЛ), станом на 1 вересня, зібрала з учасників українського гемблінг-ринку рекордних 1,163 млрд. грн. до держбюджету. Думаю, що цей феномен потім, після Перемоги, потрібно буде вивчити більш детально та ґрунтовно, можливо, навіть на науковому рівні, але зараз цей кластер точно необхідно підтримати та піти йому на зустріч, як він іде на зустріч усім нам чесно сплачуючи податки та допомагаючи ЗСУ.

 

І на останок, хотів представникам легального грального бізнесу запропонувати одну ідею, виходячи з сучасних західних практик.

 

Бізнес, до якого долучено максимальна кількість інвесторів, як показує практика, є більш сталим і направленим на розвиток. І мені здається цей принцип можна було б досить вдало зреалізувати саме на гральному бізнесі, залучивши, чи в певний сегмент, чи в окремий заклад, зовнішнього широкого інвестора. Іншими словами, звичайну людину, яка хоче інвестувати в рентабельний проект.

 

Як наслідок, власники отримають притік капіталу для розвитку та максимальне залучення людей для спільного відстоювання своїх інтересів, а держава отримає приклад прозорого та успішного корпоративного бізнесу, який націлений не на стагнацію та “розпил бюджету”, як бізнеса у більшості вітчизняних олігархів, а виключно, на розвиток в легальному правовому полі та підвищену базу оподаткування. Та і з нелегалами в такому випадку буде боротися значно легше, адже, громадяни, які інвестували в легальний бізнес, будуть нещадно боротися з нелегалами/лотерейниками руками правоохоронних органів. І правоохоронні органи, в такому випадку, не зможуть “імітувати процес”, а вимушені, також, будуть тримати орієнтир на результат.

 

Резюмуючи, ключом для успішної трансформації нашої економіки під час війни є — діалог! Якщо іти за цим принципом в напрацюванні ефективних політик в пріоритетних галузях економіки, можна показувати світові унікальні приклади не стандартних сучасних рішень, навіть в екстремальних умовах. А бути першими та унікальними завжди економічно та політичного вигідно, оскільки аналогів того, що ти робиш, просто не існує, а отже, і не існує перевірених часом та практикою засобів протидії! Тільки асиметричними методами ми зможемо якісно оновити свою економіку, яка і стане надійним тилом та фундаментом нашої Перемоги!     



comments

Новини партнерів

comments

Інші матеріали автора


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!