Блог

Алексей Буряченко: Останні золотовалютні резерви РФ потрапили у «капкан» китайського дракона

Санкції в дії. Золотовалютні резерви РФ.

3

comments7187

Алексей Буряченко

Политолог, кандидат политических наук, доктор философии, юрист, финансист

Исполнительный директор Ассоциации органом местного самоуправления "Международная ассоциация малых громад"

Санкції все таки перевернули економічну стратегію Росії. Після повномасштабного вторгнення в Україну, 24 лютого, близько половини  валютних резервів росії, було заморожено, що залишило Кремль без доступу до грошей, які він збирав роками на чорний день. Враховуючи, що золотовалютні резерви росії складають $640 млрд. то погодитесь, це немало.

 

Отже, Кремль, розглядає План нової економічної стратегія росії, який полягає у зміні структури золотовалютних резервів. Зауважу раніше структура міжнародних резервів росії, яку востаннє розкривав ЦБ РФ, мала наступний вигляд. На частку євро припадало 32% золотовалютних резервів Росії; частку долара — 21,9%; частку золота — 16,7%; частку китайського юаня — 14,7%; ще 6,3% у портфелі ЦБ займав фунт стерлінгів; 4,5% - японська єна; 2,9% - канадський долар; 1% - австралійський долар.

 

Але враховуючи, що в новій ситуації антиросійських санкцій накопичувати ліквідні валютні резерви на майбутні кризи вкрай складно і недоцільно, -- як зазначається у новій економічній стратегії росії, -- і заморожені 300 мільярдів доларів не допомогли Росії, а навпаки, вони стали вразливістю та символом втрачених можливостей, відмічено у плані, що, до речі, є рідкісним офіційним визнанням справжнього впливу санкцій зі сторони рф. Отже, росія змінює структуру золотовалютних резервів. Як ми можемо аналізувати із доступних джерел, адже нагадаю росія закрила дані про свої золотовалютні резерви, зараз в структурі золотовалютних резервів росії суттєве місце займає юань. Отож, згідно з планом, який цитує Bloomberg, Кремль обговорює можливість додатково купити юанів та інших «м'яких» валют «дружніх країн» на $70 млрд. 

 

Слід зауважити, така стратегія щодо золотовалютних резервів (ЗВР), є відходом від більш ніж десятирічної економічної політики Кремля, побудованої на накопиченні заощаджень у доларах та євро. При цьому ЦБ визнає, що після введення санкцій та заборони на операції з доларами та євро знайти активи для ЗВР непросто. Відмічу, вибір зводиться до небагатьох «дружніх» країн але і тут багато підводних каменів. Так, -- турецька ліра не може вийти зі «штопора» хронічної девальвації та за 10 років втратила 90% вартості; дірхам ОАЕ схильний до «політичних ризиків», як зауважує сам ЦБ РФ, «залишається юань».

 

Але, підкреслю, переорієнтація структури міжнародних резервів рф на «дружні валюти», зокрема левову частину на юані, має ряд ризиків. Так як вкласти гроші в китайські активи можна відносно легко, а вивести назад - ні. Тобто, для цього потрібен дозвіл китайської влади, а його не легко отримати. Така специфіка економічної стратегії Китаю). 

 

Отже, Кремль вклавши 17% золотовалютних резервів у юань, а це понад $100 млрд ЗРВ, з’ясував, що вивести кошти з китайських активів не так просто так як це потребує окремої угоди з Китаєм. До речі дані про вкладені РФ у юані $100 млрд можуть бути не точними, а реальна сума – істотно вищою, так як ЦБ з 1 січня 2022 року дані не оновлював. Також, відмічу, у новому економічному плані росії не згадується зниження курсу юаня до долара цього року, що дуже підірвало вартість російських резервів, які обчислюються в американській валюті. Адже, відмічу, перед війною росія неухильно збільшувала свої інвестиції в юанях у рамках своєї кампанії з диверсифікації, ставши одним із найбільших власників резервів у китайській валюті у світі. Але хоча ці активи ЗРВ не були заморожені західними санкціями, доступ до них у росії, обмежений.

 

Так от, на сьогодні, у китайському «капкані» опинилися останні не заморожені резерви рф із $640 млрд, які ЦБ мав, до 24 лютого. Оскільки, нагадаю, близько половини потрапили під першу хвилю західних санкцій, це долари, євро, японські єни, британські фунти, а також австралійські та канадські долари. Під наступну хвилю санкцій потрапило золото ЦБ - 2,3 тисячі тон, до речі, що становить п'ятий за розміром золотий запас у світі. І хоча зливки зберігаються у росії і не можуть бути заарештовані, продати їх на світових ринках «потай» неможливо. Так як російське золото має характерні домішки, які однозначно покажуть країну походження металу. А як я зауважував золото складало, за останніми даними ЦБ, 16,7% ЗВР. 

 

Зауважу, санкції дійсно перевернули економічну стратегію росії і змушують російських чиновників ламати голову – де знайти активи для ЗВР. До речі, у нещодавньому закритому звіті уряду рф [Bloomberg] російські чиновники констатували, що Росія може зіткнутися з більш тривалою і глибокою рецесією в міру того, як вплив американських та європейських санкцій поширюватиметься. Разом з тим, слід зазначити, останнім часом країни-партнери дещо послабили санкційну політику відносно рф. Будемо відвертими, санкції просуваються повільніше, наступні пакети слабші. Тому Президент України Володимир Зеленський і Міжнародна робоча група щодо санкцій проти Росії Єрмака-Макфола постійно наголошують нашим західним партнерам, що необхідно не зупинятися у впровадженні комплексних санкцій проти рф та виконанні тих, які вже запроваджені, адже, підкреслю, санкції, це паралельний шлях до миру, шлях до перемоги! 



comments

Новини партнерів

comments

Інші матеріали автора


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!